Federaal & Vlaams Parlement keuren begroting 2021 goed: dit zijn de belangrijkste punten

Zowel de Kamer als het Vlaams Parlement hebben afgelopen nacht de begroting voor volgend jaar goedgekeurd na lang debatteren. Het is de eerste keer sinds de val van de regering-Michel eind 2018 dat er opnieuw sprake is van een volwaardige federale begroting.  

Zowel het Vlaams Parlement als de Kamer hebben vannacht de begroting voor 2021 goedgekeurd. Beide parlementen keurden die begroting meerderheid tegen oppositie goed na een marathondebat. 

De Kamer

De regering wil volgend jaar zo'n 950 miljoen euro of 0,2 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP) besparen en 1,9 miljard euro uitgeven aan nieuw beleid. 

De inspanning moet onder andere komen van fraudebestrijding. Daar zou zo'n 200 miljoen euro uit moeten komen. De regering mikt daarnaast op 400 miljoen euro uit de effectentaks. Maar bij beide bedragen uitte het Rekenhof echter zijn twijfels. 

Het budget van 1,9 miljard euro gaat naar een verhoging van de minimumpensioenen, een verhoogde investeringsaftrek en gezinsfiscaliteit. 

In maart staat al een begrotingscontrole gepland. De kans is groot dat er dan aanpassingen zullen moeten gebeuren. De regering heeft de begroting namelijk samengesteld nog voor de nieuwe lockdownmaatregelen ingingen. Die maatregelen hebben wellicht een negatieve invloed op de economische activiteit, en dus ook op de openbare financiën. 

Vlaams Parlement

De Vlaamse budgettaire cijfers kleuren dieprood in Vlaanderen. De coronacrisis slaat dit jaar een gat van bijna 7 miljard in de begroting en voor volgend jaar tekent zich een tekort van 3,5 miljard af. 

De grootste uitgaves gaan naar het Vlaamse relanceplan dat "Vlaamse veerkracht" heet. Met dat plan van 4,3 miljard euro wil de Vlaamse regering de welvaart van Vlamingen weer versterken na de coronacrisis. De grootste bedragen van dat plan gaan naar publieke investeringen, klimaat, duurzaamheid, innovatie en digitalisering. 

Meest gelezen