Gouverneur Cathy Berx over toename besmettingen in Antwerpen: "Hopen op positief effect van kerstvakantie"

De uitbraak van het coronavirus in woonzorgcentra en scholen is een van de oorzaken van het stijgend aantal besmettingen in de provincie Antwerpen. Op een week tijd is er een toename van meer dan 25 procent. Provinciegouverneur Cathy Berx (CD&V) stelt ook vast dat de toename in de grensgemeenten met Nederland groot is en de stad Antwerpen niet gespaard blijft. "We gaan de maatregelen moeten handhaven en we moeten ook helder en goed blijven communiceren", zegt Berx in "De wereld vandaag" op Radio 1.

De Antwerpse provinciegouverneur Cathy Berx vindt de stijging van het aantal besmettingen met het coronavirus in haar provincie verontrustend. 

Berx wijst onder meer naar de scholen en woonzorgcentra. "Het heeft wellicht te maken met het grote aantal "collectiviteiten" in Antwerpen. Als er een uitbraak is in een woonzorgcentrum, dan zijn er vaak heel veel mensen besmet. Dat zagen we in Mol. Je hebt ook een aantal scholen met een grote uitbraak zoals in Geel en Puurs. Als er veel mensen ineens besmet geraken, stijgen de cijfers snel", zegt Berx in "De wereld vandaag".

Er zijn ook de grensgemeenten waar veel besmettingen worden vastgesteld in de grensgemeenten. "In Noord-Brabant in Nederland worden heel veel besmettingen vastgesteld en we zien de cijfers ook stijgen bij de grensgemeenten in het noorden van de provincie Antwerpen."

Het blijft druk in de ziekenhuizen, op de COVID-afdelingen, maar ook op de andere afdelingen

Volgens Berx is er grote vooruitgang geboekt in het in kaart brengen van de besmettingen. "Er wordt veel gericht getest met onder meer mobiele testbussen. Stap voor stap krijgen we de clusters snel in beeld." 

"We gaan de maatregelen handhaven en we moeten ook helder en goed blijven communiceren. Heel veel mensen leven ze consciëntieus na. Er zijn mensen die ze niet goed naleven en er zijn mensen die besmet geraken die de maatregelen wel goed naleven. We moeten de maatregelen blijven uitleggen."

In de ziekenhuizen is het aantal opnames niet gestegen, maar het blijft er bijzonder druk. "We wisselen dagelijks informatie uit en de druk blijft bijzonder hoog in de ziekenhuizen. Er is druk op de COVID-afdelingen, maar ook op de andere afdelingen."

Hopen dat kerstvakantie een positief effect zal hebben

Volgens Berx kan de kerstvakantie een positief effect hebben op de pandemie omdat de kinderen tijdens de vakantie niet meer naar school gaan. "Ik hoop dat de ouders er zullen op toekijken dat de kinderen niet naar feestjes gaan. Ga veel wandelen en fietsen met de kinderen, maar laat de kinderen van verschillende gezinnen niet met elkaar spelen."

Volgende week volgt er overleg met parket en politie over de aanpak van de controle op de quarantainenaleving. "De quarantaine handhaven is moeilijk. De vraag wordt al sinds maart gesteld.  Ik wil dat goed doen in overleg met het parket. "

Meest gelezen