PVDA vraagt aandacht voor femicide: "Vrouwen zijn vermoord omdat ze vrouw zijn"

Aan de Bolivarplaats in Antwerpen heeft PVDA gisteren een herdenkingsactie gehouden voor de slachtoffers van femicide. Dat zijn er dit jaar 23 in België. "Dat zijn vrouwen die vermoord worden omdat ze vrouw zijn", legt Nele Van Parys van PVDA Antwerpen uit. De Partij wil dat het probleem beter aangepakt wordt en roept op tot meer maatregelen.

Witte rozen en kaarsjes worden neergelegd bij de naamplaatjes van 23 vrouwen. Hun namen worden afgeroepen en er wordt een minuut stilte gehouden. Zij zijn allemaal vrouwen die dit jaar het leven hebben gelaten door femicide, het opzettelijk doden van vrouwen of meisjes net omdat ze vrouw zijn. Halina M. is één van deze namen en het laatste slachtoffer. Zij werd vorige zaterdag dood aangetroffen in haar appartement.  Haar partner werd aangehouden.

Vrouwen moeten makkelijker aangiftes kunnen doen en die moeten ook ernstig behandeld worden.

Nele Van Parys, PVDA Antwerpen

Volgens PVDA neemt het geweld op vrouwen de laatste tijd alleen maar toe en dat is zeker duidelijk in tijden van corona. Met de actie wil de partij de vrouwen herdenken en het geweld tegen hen aankaarten. Ze vinden dat femicide en geweld tegen vrouwen beter behandeld moet worden en pleiten daarom voor een betere aanpak. De partij wil femicide daarom in het strafwetboek opnemen zodat er gerichter opgetreden kan worden.

Ook de hulplijn 1712 waar vrouwen terechtkunnen voor dit soort geweld moet beter bereikbaar en meer gekend zijn

Nele Van Parys, PVDA Antwerpen

"Er zijn te weinig uitwegen voor vrouwen," zegt Nele Van Parys, PVDA Antwerpen. "Vrouwen moeten makkelijker aangiftes kunnen doen en die moeten ook ernstig behandeld worden. Het gaat hier vaak om vrouwen die al verscheidene keren aangiftes hebben gedaan en niet serieus worden genomen."

"Ook de hulplijn 1712, waar vrouwen terechtkunnen voor dit soort geweld, moet  beter bereikbaar en meer gekend zijn. Daarnaast moeten de vluchthuizen gratis zijn, waar ook de kinderen worden opgevangen," aldus Van Parys. "We moeten onthouden dat dit een maatschappelijk probleem is dat dringend aangepakt moet worden."

Meest gelezen