Leuvenaars die het financieel moeilijk hebben krijgen maaltijdpas

De stad Leuven en het OCMW zullen gezinnen die dat nodig hebben een extra budget geven voor voeding. Dat zal gebeuren via maaltijdpassen. Ook in Leuven leven immers veel mensen in armoede, en corona maakt het hen niet makkelijker, integendeel.  

“We weten dat de coronacrisis de mensen die het al moeilijk hebben in onze samenleving, extra hard raakt”, zegt schepen van Zorg en Welzijn Bieke Verlinden (SP.A). “De bijkomende middelen zijn dan ook heel welkom om hen bij te staan met extra budget voor voeding.” Met steun van de federale en Vlaamse overheid bezorgt Leuven gezinnen die het nodig hebben maaltijdpassen. “Daar kozen we nadrukkelijk voor, het gaat om een kaart, te vergelijken met een betaalkaart. Daar wordt geld op gestort, zo kunnen mensen zelf bepalen wat ze nodig hebben en wat er in hun boodschappentas belandt.”

Met deze maaltijdpassen willen we, wie het nodig heeft, extra steunen om zo samen door deze crisis te komen
Schepen Bieke Verlinden

De maaltijdpassen zijn er voor gezinnen die hulp krijgen van het OCMW en voor inwoners met recht op een verhoogde tegemoetkoming. Het gaat toch om zo'n 15.000 mensen. Leuvenaars die recht hebben op een maaltijdpas worden tussen nu en februari persoonlijk op de hoogte gebracht. De maaltijdpassen blijven een jaar geldig. “2020 is een heel vreemd en moeilijk jaar geweest. We hopen met deze maaltijdpassen wie het nodig heeft extra te steunen om zo samen door deze crisis te komen”, vult schepen Bieke Verlinden aan. 

Verse, gezonde, betaalbare voeding

Naast de maaltijdpassen om voeding te kopen, zijn er ook andere initiatieven in de stad waar mensen terechtkunnen voor betaalbare voeding, zoals Poverello, de hartelijke handelaars van Enchanté, de stedelijke buurtcentra, buurtwerking ’t Lampeke, Solikoop en sociale restaurants of de maaltijden aan huis van Zorg Leuven.

Meest gelezen