hans kalliwoda

Lichtgevende penis siert hele winter lang gevel van Hogeschool PXL

Een hele winter lang krijgt de voorgevel van Hogeschool PXL een extraatje:  een grote lichtgevende penis. Het gaat om de masterproef van PXL MAD-student Gunther Segers. De logo’s van de hogeschool en de kunstafdeling dienen als ballen, terwijl de sculptuur de penis compleet maakt.”Ik weet dat niet iedereen het even positief zal onthalen, maar dat is ook niet de bedoeling”, zegt de kunstenaar. 

Het is een vreemd zicht, zo’n grote penis tegen de voorgevel van een school. En het is dus geen vandalisme. Het kunstdepartement, PXL MAD, was zich van de actie bewust. Verantwoordelijke is student Gunther Segers, die heel goed weet waar hij mee bezig is. De penis moet namelijk een kunstwerk voorstellen, dat als masterproef van de student moet dienen.

Negatieve reacties

“Ik ben mij er zeker van bewust dat ik niet enkel positieve reacties ga krijgen”, begint de jongeman. “Dat is dan ook helemaal niet de bedoeling. Mijn kunst is niet bedoeld voor iedereen en ik sta altijd open voor kritiek.” De grote penis springt dan ook wel meteen in het oog en zeker in associatie met een school kan dat al eens in het verkeerde keelgat schieten. Maar dat is niet de bedoeling van Segers’ werk: “Ik wil met mijn werk een schreeuw uitbrengen richting het eenheidsdenken. Herhaling wordt tegenwoordig altijd beloond. Kijk bijvoorbeeld maar naar apps als TikTok, waarop iedereen dezelfde dansjes doet. Ik wil mezelf afscheuren van de rest en provoceren.”

Provocatie

Voor het werk kreeg Segers ook toestemming van MAD departementshoofd Erwin Goegebeur. “Het is Gunthers eigen onafhankelijke werk”, zegt hij. “De installatie, de financiering en alles daarrond komen van de student zelf. Hij heeft toestemming gevraagd, omdat hij wilde vermijden dat ik het meteen zou laten verwijderen.” Verwijderen zal het opleidingshoofd zeker niet doen. Sterker nog, hij is fan van het project. “Het is goed als studenten ambitie tonen, buiten de lijntjes kleuren en hun recht op provocatie opeisen.”  “Als ik gewoon een smiley had opgehangen, keken de mensen niet op”, was de reactie van Gunther zelf. "Ik heb hier twee jaar over nagedacht."

Groter project

Gunther wilde voor dit project iets maken dat groter was dan hijzelf en zich op een manier dan ook blootgeven. Dat is in dit geval bijna letterlijk te nemen. De penis zal tijdens de wintermaanden de voorgevel van PXL MAD sieren, maar is daarnaast ook deel van een groter project. De masterproef van Segers is seizoensgebonden. In de lente en de zomer worden er andere werken op de campus geplaatst. Voor nu blijft de penis dus hangen, en zo is het op een manier misschien ook nog een kunstzinnige kerstverlichting.

Gunther Segers maakt wel vaker kunst in de vorm van een penis. Bekijk de andere kunstwerken op zijn website. Zo komt hij in opstand, in een wereld die zich laat leiden door gevaarlijke normen en waarden, door de Nieuwe Preutsheid.

Meest gelezen