Premier De Croo: "Dit kan begin derde golf worden, maar kunnen die vermijden": verstrengingen voor telewerk en reizen
"Er is geen ruimte voor versoepelingen." Dat heeft premier Alexander De Croo gezegd op de persconferentie na het Overlegcomité, met alle regeringen in ons land. Wel komen er strengere regels voor telewerk en reizen. "Dit kan een derde golf worden, maar we kunnen die vermijden met ons gedrag." Volg alles in onze liveblog.
Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.
Liveblog
OVERZICHT - dit heeft het Overlegcomité beslist
Het Overlegcomité met alle regeringen in ons land heeft de coronamaatregelen in ons land opnieuw tegen het licht gehouden, nu het aantal besmettingen opnieuw begint te stijgen. “Er is geen enkele ruimte voor versoepelingen", zegt premier Alexander De Croo.
Naast de bestaande maatregelen - die dus blijven bestaan - is dit beslist:
- Reizen wordt nog steeds sterk afgeraden. Wie toch meer dan 48 uur in een rode zone verbleef, wordt beschouwd als een hoogrisicocontact. Zij zullen vlugger zeven dagen in quarantaine moeten. Eerder werd aangekondigd dat mensen sowieso in quarantaine moeten als ze uit een rode zone komen, maar dat heeft het Overlegcomité nu teruggedraaid. Nog steeds zal op basis van het zelfevaluatieformulier – dat reizigers moeten invullen als ze terugkeren uit het buitenland – beslist worden of mensen risico hebben gelopen op besmetting. De criteria in dat formulier zullen wel worden verstrengd.
- Er komen meer controles op het invullen van het formulier dat mensen moeten invullen als ze terugkeren uit het buitenland.
- Niet-Belgen die vanuit een rode zone naar ons land komen en hier meer dan 48 uur willen verblijven, zullen een negatieve coronatest moeten hebben. Het was viroloog Marc Van Ranst die afgelopen zondag daarop aandrong in “De zevende dag”. Verschillende andere landen hebben al zo’n maatregel.
- Er komen meer controles op telewerk. “De aandacht is aan het verslappen en dat is geen goede zaak, want telewerk is verplicht”, zegt premier De Croo.
- Steden en gemeenten moeten inspanningen leveren om samenscholingen, funshoppen en grensshoppen te vermijden.
- De skistations mogen niet opengaan. Nergens mag er ook skimateriaal worden verhuurd.
- De avondklok wordt niet aangepast. Experts hadden gepleit om de avondklok overal op 22 uur te zetten. Nu is dat enkel zo voor Brussel en Wallonië. In Vlaanderen staat de avondklok nog op middernacht en de Vlaamse regering wilde daar niet van wijken.
Bekijk hier een fragment uit de persconferentie:

Lees hier meer:
Premier De Croo: "Dit zou begin van derde golf kunnen zijn, maar we kunnen die vermijden"
"We staan voor belangrijke dagen en weken", zegt premier Alexander De Croo (Open VLD) op de persconferentie van het Overlegcomité. "De cijfers zijn nog steeds te hoog en de daling die we zagen begint te vertragen. Dit zou het begin van de derde golf kunnen zijn, maar dat kunnen we vermijden. De komende dagen en weken zullen wij bepalen hoe de evolutie van de cijfers wordt. We kunnen een derde golf vermijden als we ons aan de regels houden en onze contacten beperken."
De premier bedankt ook alle Belgen die zich aan de maatregelen houden, wat "het merendeel" is.

Belgische Beauty Federatie teleurgesteld door gebrek aan perspectief
De kappers en schoonheidsspecialisten reageren teleurgesteld op het nieuws dat ze na het Overlegcomité van vrijdag geen perspectief hebben gekregen. "Er is niets met onze eisen en bekommernissen gedaan. Geen perspectief, geen extra steunmaatregelen, geen rechtzetting van de hiaten in de toekenningsvoorwaarden. Absoluut niets! ", zeggen de Belgische Beauty Federatie en Febelhair vrijdagavond in een persbericht.
De sectorfederaties van alle contactberoepsectoren zaten vorige week nog samen met premier De Croo en ministers Vandebroucke, Clarinval en Verlinden. "De sfeer was positief en de regering leek de situatie ernstig te nemen", klinkt het in de mededeling. Nu reageren de sectorfederaties echter wel teleurgesteld.
Voka tevreden met regeling internationale werkverplaatsingen
Voka is "tevreden" met de nieuwe quarantaineregels voor internationale werkverplaatsingen. "Dit maakt dat werknemers niet onnodig lang in quarantaine moeten blijven als ze geen besmettingsrisico vormen, zodat de bedrijfscontinuïteit voor economische activiteiten in binnen- en buitenland gewaarborgd wordt", zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens van de Vlaamse werkgeversorganisatie.
Voka kijkt uit naar de concretisering van die regels, zodat de bedrijven exact weten waar ze aan toe zijn, aldus Maertens. Verder overleg is wel noodzakelijk. Voor Belgen die in het buitenland werken, komt er een aangepaste procedure via het Passenger Locator Form. Buitenlanders die hier werken, zullen een negatieve coronatest moeten kunnen voorleggen.
Unizo: "Geen probleem met strenge controles op naleving telewerk"
Unizo heeft geen problemen met extra controles op telewerk en roept ondernemers ook op om op dat vlak een tandje bij te steken, klinkt het vrijdag in een persbericht. De ondernemersorganisatie is bovendien tevreden dat er bij de strengere regels voor grensverkeer een aparte regeling komt voor wie om professionele reden internationaal moet reizen.
Bij Unizo zijn ze niet verrast door de uitkomst van het Overlegcomité, maar spreken ze wel van een opdoffer voor de sectoren die gehoopt hadden op een snelle heropening. Maar toch is er vooral begrip voor de beslissingen. "We moeten alles op alles zetten om een derde lockdown, waarbij ook de niet-essentiële winkels opnieuw zouden moeten sluiten, te vermijden. Daarbij zou immers iedereen extra verliezen", aldus topman Danny Van Assche.
Bouwsector blijft met vragen zitten
De bouwsector blijft ook na het overlegcomité van vrijdagavond nog met vragen zitten over de gevolgen voor buitenlandse bouwvakkers die met de kerstdagen naar hun thuisland afzakken. Zij zouden bij terugkeer naar ons land een coronatest moeten afleggen, zo bleek vrijdagavond, maar de Confederatie Bouw hekelt de late communicatie.
"Gaat het om een sneltest of een PCR-test? Want voor dat laatste is de tussenkomst van een arts nodig, en dat is met kerst en nieuw geen evidentie", zegt Veronique Vanderbruggen. "En kan men met die test dan meteen aan het werk of geldt er toch nog quarantaine? "
Zij wijst erop dat de bouwbedrijven sinds vrijdagavond collectief zijn gesloten: het gaat om inhaalrustdagen die nu verplicht worden opgenomen. Het is dus erg moeilijk om iedereen te bereiken en in te lichten over de nieuwe regels.
Vlaams minister-president Jambon: "Vervroegen avondklok is zeer vrijheidsbeperkend, moet je voorzichtig in zijn"
Hoewel de expertengroep gevraagd had om de avondklok in heel het land te zetten op 22 uur - waardoor Vlaanderen dus zou moeten vroegen - heeft dat voorstel het niet gehaald. "De cijfers tonen dat dat vandaag nog niet nodig is", zegt minister-president Jan Jambon (N-VA). "Een maatregel moet proportioneel zijn. De avondklok vervroegen is heel vrijheidsbeperkend. Daarmee moet je voorzichtig zijn."
Wel benadrukt Jambon dat de cijfers goed in het oog worden gehouden. "In Antwerpen hebben we dat bijvoorbeeld deze zomer ingevoerd toen de cijfers het daar vroegen. Dat blijven we nu ook opvolgen."
Minister Weyts: "Op 2 januari bekijken of verstrengingen voor scholen nodig zijn"
Op zaterdag 2 januari, nog voor de heropstart, steken de Vlaamse onderwijspartners opnieuw de koppen bij elkaar om te bekijken of er verdere verstrengingen nodig zijn, dan wel of er vanaf 15 januari opnieuw meer contactonderwijs mogelijk kan worden." Dat zegt Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts na afloop van het Overlegcomité.
Het Overlegcomité besloot de kerstvakantie voorlopig niet te verlengen. Een goede zaak, vindt Weyts. "Met de leerachterstand die we nu al kennen, kunnen we ons niet nog meer periodes van gesloten scholen permitteren. Er zijn geen harde wetenschappelijke bewijzen die de scholen de schuld geven voor de oplopende besmettingscijfers. Er zijn wel keiharde wetenschappelijke bewijzen over de impact van gesloten scholen."
Hij wijst erop dat de besmettingscijfers binnen de schoolmuren relatief goed meevallen. "Laat diegenen die de veiligheidsmaatregelen wél naleven, niet het slachtoffer zijn van diegenen die ze níet naleven."
BEKIJK: Premier De Croo bedankt gebarentolken
Premier Alexander De Croo heeft op het einde van de persconferentie van het Overlegcomité de gebarentolken bedankt. "135 persconferenties dit jaar. Jullie zorgen ervoor dat die door iedereen kunnen worden gevolgd."

VUB-decaan Dirk Devroey: "Ik ben ontgoocheld, ik blijf op mijn honger zitten"
Dirk Devroey, VUB-decaan geneeskunde, is ontgoocheld over de beslissingen die het Overlegcomité vrijdagavond genomen heeft. "Deze toespraak had twee weken geleden gegeven moeten worden", aldus Devroey.
Het Overlegcomité is vrijdag opnieuw samengekomen om het coronabeleid te evalueren. Versoepelingen waren sowieso uit den boze, en extra verstrengingen zijn er ook niet gekomen. De focus ligt op extra handhaving en controles van de huidige maatregelen. Deze week pleitte Devroey nog voor een volledige lockdown.
Lees het volledige artikel hier: