martin munoz

Lokale kunstenaars in Leopoldsburg zorgen voor verlichte kunstexpo

In Leopoldsburg kan je elke avond tussen 19 uur en 21 uur een kunstwandeling maken rond het cultureel centrum.  Achter de ramen staan verlichte tekeningen, teksten en projecties. "Zo wordt er toch een gevoel van warmte gecreëerd bij de mensen die er passeren", zegt Evi Lommers, programmator van de expo.

"Het idee om iets te doen met licht en kunst is ontstaan door samen te zitten met de lokale kunstenaars", vertelt zegt Evi Lommers, de programmator van de expo. "We hoorden duidelijk van de kunstenaars dat ze de connectie met het publiek missen." Een cultuurcentrum is een plaats van ontmoeting, zo komen kunstenaars normaal gezien in contact met publiek. "We mogen mensen niet binnenlaten, maar op deze manier kunnen we toch zoveel mogelijk die verbinding behouden zonder fysiek contact", zegt Lommers.

Als een gewicht aan je lichaam

In het cultureel centrum staan nu al een aantal schilderwerken, beelden en installaties. Maar ze gaan het project ook nog uitbreiden. Aan het einde van de week zijn alle lokalen vrij en daar komt dan ook nog kunst.  "Zo komt er nog een levensgroot werk bij dat ‘De Octomadam’ heet. Dat is een vrouwenfiguur met octopusarmen die naar beneden hangen en die de hele ruimte vullen. Het idee erachter is dat mensen elkaar zo graag willen knuffelen, maar dat armen aanvoelen als een gewicht aan je lichaam omdat je er niks mee kan doen", zegt Lommers.

Via de QR-codes op de ramen komen mensen meer te weten over de kunstenaars. Ze kunnen zelfs een bod op de kunstwerken uitbrengen. "Er komen heel veel wandelaars in de buurt en het ligt op een vrij donkere plaats, dus hebben wij het licht bij ons binnengebracht. Zo wordt er toch een gevoel van warmte gecreëerd bij de mensen die er passeren", besluit Evi Lommers.

Meest gelezen