Danny Gys

Na de foute tweet van De Bleeker: deze politici gaven eerder al per ongeluk te veel informatie prijs

Staatssecretaris Eva De Bleeker (Open VLD) ligt onder vuur omdat ze de prijzen van coronavaccins heeft gedeeld op Twitter, terwijl die informatie eigenlijk niet vrijgegeven mocht worden. Ze is niet de eerste politicus die een stevige som leergeld moet betalen als het gaat over geheime of gevoelige informatie. "De wereld vandaag" op Radio 1 dook in de archieven, zocht naar eerdere incidenten en trekt er lessen uit voor de toekomst.

De Nederlandse minister van Defensie, Ank Bijleveld, tweette vorige maand een foto van het digitale overleg dat plaatsvond met alle Europese ministers van defensie. Op die foto was ook een deel van de code te zien die je nodig had om het gesprek mee te kunnen volgen. Een journalist van RTL deed de test en kwam tot zijn eigen verbazing midden in de vergadering terecht. "Je weet dat je deelneemt aan een geheim overleg van de Raad Buitenlandse Zaken?", vroeg de Hoge Vertegenwoordiger Josep Borrell aan de journalist. "Een stomme fout", erkende Bijleveld achteraf.

Er zijn ook politici die geen geheime staatszaken op Twitter gooien, maar wel andere berichten posten waar ze achteraf spijt van hebben. In eigen land werd voormalig premier Yves Leterme (CD&V) het voorwerp van spot toen hij in 2012 tweette: "Is Henry with you now?". Het was niet het eerste privébericht dat Leterme per ongeluk twitterde.

In de Verenigde Staten ontstond er commotie nadat voormalig congreslid Anthony Weiner een seksueel getinte foto op Twitter zette. Hij verklaarde eerst dat zijn account gehackt was, en dat de foto niet van hem was. Later moest hij toegeven dat het wel degelijk zijn onderbroek was die een tijdlang op Twitter had geprijkt. 

(Lees verder onder het audiofragment uit "De wereld vandaag")

Blunderen kan ook offline: van nota's laten slingeren tot gesprekken in de trein

Vertrouwelijke nota's steek je best in een map. Die les heeft Jean-Luc Dehaene (CD&V) geleerd toen hij in augustus 2007 bij de koning moest komen. Toen zijn auto arriveerde had hij papieren in zijn hand. Een fotograaf kon een foto maken en door in te zoomen lezen wat er stond geschreven. Het leverde hem problemen op met N-VA, want die partij stond in zijn nota bij "onzekerheden". 

Dehaene zelf reageerde not amused op het incident. Hij vroeg zich in een reactie af "of politici straks zoals in Rusland met gordijnen aan hun wagen moeten rondrijden om nog enige privacy te hebben".

Dehaene heeft de informatie natuurlijk niet bewust publiek gemaakt. In tegenstelling tot zijn partijgenoot Pieter De Crem die in 2008 toen hij pas minister van Defensie was per ongeluk in een interview verklapte dat er kernwapens liggen in Kleine Brogel. Achteraf zei hij dat hij zich had "versproken".

(Lees verder onder de foto van de nota Dehaene, red.)

BELGA/VIDAL

Freya Van den Bossche (SP.A) zal in 2007 waarschijnlijk een hartig woordje gesproken hebben met haar partijgenoot Johan Vande Lanotte. Van den Bossche werd naar voren geschoven als fractieleider in het Vlaams Parlement. Ze had twijfels bij die benoeming, en had die twijfels op een briefje aan Vande Lanotte gegeven. Maar die liet het briefje rondslingeren in de zaal waar de partij een persconferentie gaf. De hele nota kwam in de krant te staan. 

Nog bij SP.A kan huidig minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke aan jonge partijgenoten uitleggen dat je best oplet met wat je zegt in de trein. In 2010 voerde Vandenbroucke een telefoongesprek off the record met een journalist. Hij gaf achtergrondinformatie bij de moeizame regeringsonderhandelingen. In dezelfde wagon zat een woordvoerder van N-VA, die alle informatie live doorstuurde naar partijvoorzitter Bart De Wever. Die was niet blij met de uitspraken van Vandenbroucke en een politieke rel was geboren.

Bekijk hier de reportage die Terzake maakte naar aanleiding van het telefoongesprek in de trein van Frank Vandenbroucke. (Lees verder onder het videofragment, red.)

Videospeler inladen...

De vier geboden tegen informatieslippertjes

De redactie van "De wereld vandaag" maakte vier geboden om te voorkomen dat politici in de toekomst nog gevoelige informatie publiek maken.

  1. Gij zult geen geheimen delen via de Twitter-app
  2. Geheime documenten steekt gij best in een map
  3. Briefjes met gevoelige bekentenissen doet gij beter verdwijnen
  4. Gij zult opletten wat gij zegt tijdens het rijden in treinen

Meest gelezen