Nadat het huis van Frank en Simonne helemaal afgebrand is in "Thuis": dit moet je weten over rookmelders

Grote verslagenheid gisterenavond in "Thuis". Het huis van Frank en Simonne is afgebrand. Ze hebben de brand gelukkig allebei overleefd maar van hun huis schiet niks meer over. Op het einde van de aflevering blijkt dat er geen rookmelders in hun huis hingen. Nochtans is dat sinds 1 januari van dit jaar verplicht. De Inspecteur van Radio 2 lijst daarom nog eens op wat je moet weten over rookmelders.

Het was een dramatische avond in "Thuis". Tijdens een gourmet-etentje ontstond er in het huis van Frank en Simonne brand. Hun huis brandde helemaal af, de verwoesting is compleet. 

Herbekijk hieronder het fragment van de verwoestende brand uit "Thuis" (lees voort onder de beelden):

Videospeler inladen...

Na de brand blijkt bovendien dat Frank en Simonne geen rookmelders hebben, terwijl dat eigenlijk wel verplicht is. Maar wat moet je nu allemaal weten over rookmelders? 

1. Welke rookmelders moet ik hangen?

Je kiest het best voor een rookmelder met een vaste batterij die 10 jaar meegaat. Rookmelders moeten om de 10 jaar vervangen worden omdat de spiegeltjes binnenin, die zorgen voor de rookdetectie, na 10 jaar te vuil zijn. Als je elk jaar zelf de batterij moet vervangen, is het niet zo simpel om te herinneren wanneer de rookmelders er 10 jaar hangen. 

Of je nu voor het model met een ingebouwde batterij kiest of niet, de rookmelder moet 10 jaar meegaan. Dat staat duidelijk vermeld op de verpakking. Let er ook op dat die gemarkeerd is met het officiële CE-keurmerk of met de Belgisch-Europese norm NBN EN 14604. 

Ook voor je portemonnee is een rookmelder met een 10-jarige batterij beter. Bij goedkopere rookmelders moet je elk jaar een nieuwe batterij aankopen. Die kost vaak 8 à 9 euro. Als de optische cel 10 jaar meegaat, kost je rookmelder dus eigenlijk bijna 100 euro aan het einde van de rit.

2. Waar hang ik rookmelders?

Er moet in elke woning minstens 1 rookmelder per verdieping hangen. De brandweer raadt zelfs aan om er één in elke ruimte te hangen, zeker in de ruimtes waar je door moet om naar buiten te gaan.

  • Kelders en zolders die rechtstreeks toegankelijk zijn, moeten minstens één rookmelder hebben. Dat is ook het geval voor een kelder- of zolderruimte waarin zich een technische installatie bevindt. Deze verplichtingen zijn ook van toepassing op kelders en zolders in gedeeld gebruik (bijvoorbeeld in appartementsgebouwen en kamerwoningen)
  • In de badkamer, de keuken en de garage is er te veel kans op vals alarm. Voorzie daarom een rookmelder in de omgeving van deze plaatsen.

Meer informatie over hoeveel rookmelders je moet plaatsen en hoe je die precies installeert, vind je op de website van Wonen Vlaanderen

3. Hoe onderhoud ik rookmelders?

Je moet de rookmelders om de 10 jaar vervangen. Maar je hebt ook best aandacht voor het algemene onderhoud. Test je rookmelders één keer per maand door op de testknop te drukken. Hou je rookmelders stofvrij. Maak er een gewoonte van om ze elke maand te stofzuigen.

4. Wat met mijn brandverzekering?

Rookmelders zijn geen voorwaarde om aanspraak te kunnen maken op je brandverzekering. Dus zelfs als ze er niet hangen, niet correct hangen of defect zijn komt de brandverzekering nog altijd tussen als je een brand hebt gehad. "De verzekeringscontracten maken hier doorgaans geen melding van", dixit Wauthier Robyns van Assuralia. "We komen elke dag situaties tegen waar de verzekeraars dekking geven voor dingen die eigenlijk niet mogen. Er zijn bijvoorbeeld elke dag mensen die door het rode licht rijden. De gevolgen van dat ongeval worden gedragen door hun verzekering."

We komen elke dag situaties tegen waar de verzekeraars dekking geven voor dingen die eigenlijk niet mogen

Maar de verzekeringsmaatschappij blijft je natuurlijk niet eindeloos indekken. "Wanneer het duidelijk is dat de schadegevallen een teken zijn van nonchalance of nalatigheid, kan de verzekeraar het contract opzeggen." Wanneer je verzekering er dus na een brand achter komt dat je mogelijk geen rookmelders had hangen, kan dat in de toekomst invloed hebben op je brandverzekering," aldus Robyns. 

5. Controleert de overheid of ik rookmelders heb?

Voorlopig controleert de Vlaamse Overheid nog niet of rookmelders in je woning aanwezig zijn. Vanaf 2021 zal ze dat wel doen bij huurhuizen. Het conformiteitsattest wordt nu al geweigerd bij het ontbreken van rookmelders. Het verhuren, te huur of ter beschikking stellen van een woning zonder rookmelders is ook strafbaar.

Meer tips over brandveiligheid vind je op de website van Leef Brandveilig.

Meest gelezen