Radio 2

Nieuwpoort verbiedt tijdelijk karternetten nadat er verdacht veel dode zeehondjes aanspoelen

Nieuwpoort verbiedt strandvissers de komende 2 maanden met karternettten te vissen. De stad wil ondertussen onderzoeken of de netten wat te maken hebben met het hoge aantal dode zeehonden dat de voorbije dagen is aangespoeld.

Op 10 dagen tijd zijn in Nieuwpoort al 4 dode zeehonden aangespoeld. En ook in Oostduinkerke en Koksijde is er al eentje gevonden, wat het totaal op 6 brengt. Wat de dood van de zeehonden heeft veroorzaakt, is nog onduidelijk. De kans is volgens maritiem bioloog Jan Haelters groot dat ze in vissersnetten terecht gekomen en verdronken zijn. Eén van de zeehonden, een jong dier, werd alvast teruggevonden in een karternet. De gemeente wil dat type netten daarom voorlopig verbieden. Zo kan het onderzoeken of er een verband is.

"De fuiken en dergelijke kunnen blijven", zegt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V). "Enkel de karternetten, die een gevaar vormen voor de zeehonden, mogen tijdelijk niet meer. De meeste strandvissers doen wat ze moeten doen, maar er moet daar toch iets verkeerd gelopen zijn. We willen echt duidelijk weten wat, wie, waar en hoe. Enkel op die manier kunnen we onze zeehonden beschermen."

(Lees voort onder de foto) 

Radio 2

Gebruik van voornet speelt mogelijk een rol

Natuurgids Luc David, die al 20 jaar zeehonden berschermt, vermoedt dat een aantal strandvissers geen voornet gebruikt en dat daar het probleem zit. "We mogen niet alle strandvissers over dezelfde kam scheren", zegt Luc. "Daar sta ik op. Maar ik denk dat sommige strandvissers geen voornet gebruiken. Zo'n net wordt ingewerkt in een karternet en maakt dat zeehonden kunnen ontsnappen. Als dat voornet er hangt, botst de zeehond daar tegen en kan hij zich nog omdraaien en wegzwemmen. Zo niet gaat die zeehond helemaal tot op het einde van het visnet, waar de vis zit. Daar raakt het dier verstrikt en verdrinkt het."

Radio 2

Meest gelezen