Jonas Roosens

Opnieuw verliezen 14 IS-leden de Belgische nationaliteit

12 mannen en 2 vrouwen die veroordeeld zijn voor lidmaatschap van terreurgroep IS, verliezen hun Belgische nationaliteit. De meesten van hen zijn wellicht al gedood.

Net zoals de vorige keren, publiceren enkele kranten vanmorgen de beslissingen waarmee de 14 IS'ers hun Belgische nationaliteit verliezen. Ze kwamen allemaal niet opdagen voor hun proces en hebben geen bekende woonplaats, zodat een bericht in de krant de enige mogelijkheid is om hen te informeren. De 14 werden veroordeeld voor lidmaatschap van een terreurgroep, en omdat ze een dubbele nationaliteit hadden, besliste de rechter ook om hun Belgische papieren af te nemen. Dat gebeurde al enkele keren, maar het is de eerste keer dat zo een grote groep in één keer gepubliceerd wordt.

Bij de 14 zitten Syriëstrijders uit Antwerpen, Vilvoorde en Limburg. Voor de meesten van hen gaat het gerecht ervan uit dat ze al gedood zijn bij de gevechten in Syrië. Maar omdat daar geen officiële bevestiging van bestaat, zijn ze toch veroordeeld. Eén van de 14, een vrouw uit Vilvoorde, keerde enkele maanden geleden met haar kinderen terug naar ons land. Ze zit nu in de gevangenis, in afwachting van een nieuw proces. Daar kan ze vragen om het verlies van haar Belgische nationaliteit ongedaan te maken. Ook de 13 anderen kunnen nog verzet aantekenen tegen de beslissing.

Meest gelezen