Strengere controles op telewerk en strengere regels voor reizigers: dit heeft het Overlegcomité beslist 

De overheid gaat er strenger op toezien dat mensen zoveel mogelijk thuis werken en ook op het openbaar vervoer en aan de grenzen zal er strenger gecontroleerd worden. Dat heeft het Overlegcomité beslist. De verschillende regeringen in het land focussen zo op een betere handhaving van de nu al strenge regels, veeleer dan nieuwe maatregelen op te leggen.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) was op de persconferentie duidelijk: een versoepeling van de coronamaatregelen is absoluut niet aan de orde, daarvoor ligt het aantal coronabesmettingen nog te hoog. Maar strengere maatregelen komen er ook niet echt. De verschillende regeringen in ons land mikken vooral op een betere handhaving van de huidige maatregelen, die al vrij streng zijn.

Zo zal er strenger gecontroleerd worden of werknemers zoveel mogelijk telewerken. "We zien dat de aandacht aan het verslappen is", zei De Croo. "We zullen zeer strikt zijn in de controles en bedrijven kunnen boetes krijgen", waarschuwde hij. Niet alleen in de private sector, maar ook in de publieke sector zal daarom met werkgevers en vakbonden overlegd worden.

Ook op het openbaar vervoer zal er strenger gecontroleerd worden. Controleurs op trein, tram en bus zullen ook boetes kunnen geven. Er komen ook strengere controles aan de grenzen en in de luchthavens.

Wat reizen betreft, nam het Overlegcomité wel enkele nieuwe maatregelen. Wie langer dan 48 uur in het buitenland in een rode zone verkeert (zowat heel Europa kleurt momenteel rood), zal 7 dagen in quarantaine moeten gaan en moet die afsluiten met een negatieve test. Tenzij u via uw Passagier Locatie Formulier (PLF) kan aantonen dat de kans op besmetting laag was door uw gedrag op reis. Vanaf 2021 worden de regels opgesplitst tussen zakenreizen en privéreizen. Zakenreizigers zullen dan niet in quarantaine moeten als ze uit een rood gebied komen en uit hun PLF blijkt dat ze geen risicogedrag vertoonden. Alle andere reizigers die terugkeren uit een rode zone zullen vanaf 2021 wél in quarantaine moeten gaan. Ongeacht hun gedrag op reis.

Premier De Croo benadrukte niettemin dat reizen "ten strengste afgeraden" wordt. "Ik zou nog eens willen vragen: ga niet reizen." In eigen land wordt skiën overigens verboden, mocht er sneeuw vallen.

Reizigers uit andere landen die naar hier komen en hier meer dan 48 uur blijven, zullen bij het vertrek in eigen land een recente negatieve test moeten kunnen voorleggen. Anders mogen ze niet naar ons land vertrekken. Een maatregel die al in veel andere Europese landen van kracht is.

Daarnaast herinnerde De Croo er nog eens aan om de contactregels en alle andere geldende maatregelen na te leven. (Lees ze hier nog eens na.) Het Overlegcomité vraagt ook om niet te gaan funshoppen en grensshoppen. Winkelen moet ook individueel gebeuren en mag niet langer dan 30 minuten duren.

Wat niet beslist is, is een vervroeging van de nachtklok. Er was sprake van om die in heel het land te vervroegen naar een avondklok vanaf 22 uur, zoals al in Brussel het geval is. Maar die maatregel heeft het dus niet gehaald. Een verlenging van de kerstvakantie is voorlopig ook niet aan de orde. (De tekst gaat voort onder de video.)

Herbekijk de toespraak van premier De Croo:

Videospeler inladen...

2021 overgangsjaar

De Croo waarschuwde dat we met zijn allen voor een belangrijke periode staan in de strijd tegen het virus. "Het zijn wij die bepalen hoe de evolutie van de cijfers zal zijn, het zijn wij die bepalen hoe de evolutie in de ziekenhuizen zal zijn."

"Dit zou het begin van een derde golf kunnen zijn", zei de premier, maar hij benadrukte ook dat we die derde golf nog kunnen vermijden. "Als we ons nu niet aan de regels houden, gaat het de verkeerde kant uit. Maar we hebben het vandaag nog perfect in de hand."

Tot slot wilde De Croo nog een "boodschap van hoop" geven. "Als we nu doorzetten, kunnen we straks perspectief hebben. Als alles goed gaat, kunnen we dit jaar nog vaccineren. Maar het zal maanden nemen voor iedereen veilig is, waarschijnlijk tot na de zomer. 2021 zal geen normaal jaar zijn, maar een overgangsjaar. En een jaar waar er een lichtpunt is, waar er een teken van hoop is. Dus moeten we ons nu aan de regels houden en dan wordt het beter."

Herbekijk de toespraak van minister van Volksgezondheid Vandenbroucke:

Videospeler inladen...

Bekijk een interview met minister van Binnenlandse Zaken Verlinden over de strengere controles:

Videospeler inladen...

Meest gelezen