Rob Engelaar Fotografie

Sneltesten op coronavirus in Mechelen en Olen: "Belangrijk dat we kort op de bal spelen"

In de triagecentra van Olen en Mechelen kunnen ze vanaf nu aan de slag met sneltesten om het coronavirus op te sporen. Het gaat om een proefproject waarvoor alleen mensen met symptomen in aanmerking komen. Met de sneltesten wordt kostbare tijd gewonnen omdat patiënten al binnen het kwartier weten of ze besmet zijn.

Het Sint-Maartenziekenhuis in Mechelen en het testcentrum op Teunenberg in Olen behoren tot de eerste triagepunten die met de sneltesten mogen werken. Dat maakt deel uit van een proefproject waarbij alleen mensen aan bod komen die ziek zijn of symptomen vertonen. Mensen die een hoogrisico contact hebben gehad, komen dus niet in aanmerking voor de sneltesten.

"De resultaten van het proefproject worden dagelijks gerapporteerd," vertelt Sanne Callaerts, dokter aan het traigecentrum in Olen, aan RTV. "Daar zullen we dan uit leren hoe we de sneltesten op een grotere schaal kunnen verspreiden."

Nu moeten we niet meer zo lang wachten en dan zijn we ook minder ongerust

Wendy Peeters, Patiënt die sneltest kreeg

Bij een klassieke test kan het tot 24 uur of langer duren voor het resultaat er is. Met een sneltest weten patiënten al binnen het kwartier of ze besmet zijn. Ook voor contactopspoorders is dat goed nieuws. Bij een positief resultaat winnen ze kostbare tijd. 

Wendy Peeters was een van de eerste patiënten die zo'n sneltest kreeg in Olen. "Ik vind het belangrijk dat we kort op de bal spelen," zegt Peeters aan RTV. "Nu moeten we niet meer zo lang wachten en dan zijn we ook minder ongerust."

Meest gelezen