Keanu Reeves in Cyberpunk 2077

Sony PlayStation verwijdert populaire game Cyberpunk 2077 na vele mankementen en dat voelt de beurs meteen

Totale afgang voor Cyberpunk 2077. Sony PlayStation verwijdert de populaire game uit zijn appwinkel en gaat alle klanten terugbetalen. Cyberpunk 2077 heeft sinds zijn release op 10 december te maken met veel mankementen. Ondertussen is het aandeel van de Poolse ontwikkelaar CD Projekt Red gekelderd en heeft de studio zich moeten verontschuldigen voor de fouten. 

Cyberpunk 2077 is een game waarin je als huurling in een denkbeeldige stad in de toekomst verschillende opdrachten moet uitvoeren. Aan de game, die er heel rauw uitziet, werd acht jaar gewerkt. Tijdens de productie ervan werden fans verlekkerd met screenshots van landschappen en personages.

Met superster Keanu Reeves

Toen werd aangekondigd dat acteur Keanu Reeves (een chouchou voor veel gameliefhebbers, red.) zijn intrede maakt in de game barstte de gekte los. Dat maakte van Cyberpunk 2077 de meest geanticipeerde game van het jaar. Er werden maar liefst 8 miljoen exemplaren verkocht nog voor de game in de winkel lag, maar de verwachtingen werden niet waargemaakt. 

De trailer van Cyberpunk 2077 (lees verder onder de video): 

Zodra de game werd gelanceerd, zagen gamers dat het spel niet vlot gespeeld kon worden. De eerste klachten kwamen vooral van mensen die de game op consoles, zoals Sony PlayStation 4 en Xbox One,  spelen. De game hapert, personages reageren niet zoals het moet, er verschijnen overal objecten die er niet moeten zijn en als klap op de vuurpijl zie je plots het geslachtsdeel van bepaalde personages. Ook bij sommige mensen die Cyberpunk op PC spelen, loopt het niet zoals het moet. "Op Stadia, het streamingplatform van Google, zou de game wel goed werken", zegt David Verbruggen van de Vlaamse gamefederatie.

Excuses van de maker

CD Projekt Red, de Poolse ontwikkelaar van Cyberpunk, heeft ondertussen op Twitter zijn excuses aangeboden. "Terecht", vindt Verbruggen. "Het probleem met Cyberpunk is dat er heel hard werd uitgekeken naar de game. De release ervan werd ook een paar keer uitgesteld. Dan verwacht je toch als gamer dat het spel klaar is." Het feit dat CD Projekt Red de game per se op verschillende platformen tegelijk wilde lanceren maakt het allemaal niet evident. 

Daarnaast zouden de topmensen van het bedrijf de medewerkers extra onder druk hebben gezet tijdens de crunch (de periode voor de release waarbij ontwikkelaars lange dagen kloppen om de game op tijd klaar te krijgen, red.). "Dit resulteert nu in een game die niet goed is afgewerkt", zegt Verbruggen. 

Ondertussen is het aandeel van CD Projekt Red gekelderd. Het bedrijf, dat bij de grootste gameontwikkelaars ter wereld hoort, kan dit missen als kiespijn. Gelukkig heeft het met The Witcher een andere populaire game in zijn portefeuille. Verbruggen denkt dat het nog zal goedkomen. "Op zich is Cyberpunk een heel goede game, maar die is te zwaar voor veel toestellen en zit nog vol met fouten."

Meest gelezen