Stedelijke begraafplaats Mechelen krijgt extra plaatsen in gratis grafkelders: "Voor wie het niet kan betalen""

Op de stedelijke begraafplaats in Mechelen komen binnenkort meer plaatsen in de gratis grafkelders. Die plaatsen zijn bedoeld voor mensen van wie de nabestaanden de kosten van een concessie niet kunnen betalen. "Er zijn veel mensen die naast alle begrafeniskosten niet meteen het geld hebben om voor de begraafplaats zelf te betalen. Met een gratis grafkelder moeten zij geen concessiekost aangaan", zegt schepen voor Burgerzaken, Vicky Vanmarcke (Open VLD). 

Sinds 2013 gebeuren gratis begravingen in Mechelen niet meer in volle grond, maar wel in individuele grafkelders. Op dit moment zijn er nog zo'n 50 grafkelders beschikbaar, maar dat is niet voldoende met het oog op het nieuwe jaar. In 2021 komen er daarom 130 plaatsen bij. 

Jaarlijks kiezen er gemiddeld 60 families voor een gratis grafkelder

Schepen van Burgerzaken, Vicky Vanmarcke (Open VLD)

"Jaarlijks kiezen er gemiddeld 60 families voor een gratis grafkelder, omdat de kosten voor een begrafenis vaak hoog kunnen oplopen. Zo moeten zij geen concessiekost aangaan", vertelt schepen Vicky Vanmarcke. Na 15 jaar worden dit soort rustplaatsen telkens weer vrijgegeven.

Naast de gratis grafkelders, zullen ook 20 historische grafzerken worden gerestaureerd. Het gaat om herdenkingsplaatsen voor burgerslachtoffers die in de Tweede Wereldoorlog in Mechelen zijn gestorven. "Doorheen de tijd hebben die grafzerken enorm afgezien, waardoor ze de historische gebeurtenissen in onze stad geen eer meer aandoen", zegt Vanmarcke. "We zullen de grafzerken daarom opwaarderen en er informatieborden bij plaatsen, zodat bezoekers heel goed weten waarom die graven daar liggen." 

De historische grafzerken ter ere van de burgerslachtoffers van WOII.

Meest gelezen