Smaak en geur kwijt door corona? Geen paniek: door sterrenchef Marcelo Ballardin kan ook jij genieten van feestmaal

Sterrenchef Marcelo Ballardin van restaurant OAK in Gent wou in deze coronacrisis zijn steentje bijdragen. Daarom ontwikkelde hij een speciaal feestmenu waardoor ook mensen die na een coronabesmetting lijden aan smaak-en reukverlies kunnen genieten van de eindejaarsdagen.

Eén van de belangrijke symptomen van het coronavirus is geur-en smaakverlies. Soms duurt het maar even, maar het kan ook weken of maanden duren voor je weer kan genieten van een gewone maaltijd. En dat is extra vervelend tijdens de feestdagen. Daarom bedacht sterrenchef Marcelo Ballardin van het Gentse restaurant OAK in samenwerking met de vereniging van geurstoornissen een speciaal recept waarvan ook smaaklozen kunnen smullen.

Koken en wetenschap

Smaak beleef je op drie manieren: je reuk, je tong en je mondgevoel Als het eerste wegvalt, moet er dus gefocust worden op de andere twee.

"Door anosmie, de onmogelijkheid om te ruiken, is de smaakbeleving beperkt omdat je reukzin 80 procent van de smaak bepaalt. Zonder reuk moet je je smaakfocus verleggen naar de focus naar het smaakgevoel op je tong en in je mond. Op die manier is er nog heel veel mogelijk om echt van je maaltijd te genieten", zegt Kirsten Jaarsma van de Reuksmaakstoornis.nl .

Ingrediënten zoals rode peper of een zure toets kunnen het smaakgevoel activeren.

Onze reukzin bepaalt 80 procent van de smaak van het eten.
Kirsten Jaarsma, Voorzitter reuksmaakstoornis.nl

Interesse? Doe het zelf!

Omdat ook sterrenchef Marcelo Ballardin op zijn manier een steentje wil bijdragen in deze periode, bedacht hij een recept waarvan ook mensen die (tijdelijk) niet meer kunnen smaken toch kunnen genieten.

Corona neemt ons kerst met vrienden en familie af, maar niet ons kerstdiner.

Marcelo Ballardin, Sterrenchef

Voor de nieuwsgierigen: het kerstmenu bestaat uit gevulde ravioli met kreeft en paling samen met een compote van tomaat en chilli en een fijne botersaus. De creatie van het recept gebeurde in opdracht van de krant De Morgen, maar is nu voor iedereen beschikbaar. Hebt u zelf zin gekregen in het menu? Check dan zeker de kooktutorial van Marcelo Ballardin hieronder.

Bekijk hier hoe u de feestmaaltijd zelf kan maken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen