Dit coronavaccin zal worden uitgetest in Alken
© Radio 2

Johnson & Johnson-vaccin getest in Alken: “Het is een grote primeur dat dit hier gebeurt”

Bij het medisch bedrijf Anima in Alken is vandaag een grote lading coronavaccins aangekomen van farmabedrijf Johnson & Johnson. 500 mensen krijgen het testvaccin toegediend, 500 anderen krijgen een nepvaccin.

De lading vaccins is van Johnson en Johnson die ze in Alken laat testen op een groot aantal proefpersonen. “Het unieke aan het vaccin is dat het maar 1 keer zal moeten worden toegediend”, vertelt Erik Buntinx van Anima. “Andere vaccins moet je twee keer krijgen en er zit een tijd tussen. Met dit coronavaccin dat we hier testen is dat niet het geval. Dat we dit hier kunnen testen is een primeur.” 

Er zijn 1.000 proefpersonen die zich kandidaat hebben gesteld om mee te werken aan het onderzoek. Apothekeres Tine zal de spuitjes klaarmaken. “Ik doe dat in een afgesloten ruimte, zodat niemand kan zien of er een echt vaccin in de spuit zit of een placebo”, vertelt ze. “Het is de computer die bepaalt wie het echte vaccin krijgt, maar alleen ik weet wie er een echt of een nepvaccin krijgt.”

(lees verder onder de foto)

In de helft van de gevallen wordt er een placebo gebruikt in plaats van het echte vaccin.
foto: Radio 2

Kandidaten worden grondig gescreend vooraleer ze worden ingeënt. “Er zijn mensen met bepaalde aandoeningen die beter niet meedoen, maar dat heeft te maken met hun weerstand die minder zou kunnen zijn”, vertelt dokter Hilde Bollen van Anima. Zij onderzoekt een proefpersoon die samen met de arts een controlelijst aan het overlopen is. “Ik wil heel graag meedoen”, zegt de kandidaat die dadelijk een spuitje zal krijgen. “Ik wil heel snel opnieuw aan het gewone leven deelnemen. Nu heb ik 1 kans op 2 om het echte vaccin te krijgen.” Ze heeft alleszins geen schrik om als proefpersoon mee te doen. “Da’s zoals het griepvaccin en het is een betrouwbare firma, dus dat is geen probleem voor mij”.

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Erik Buntinx is alvast zeer trots dat zijn bedrijf het vaccin mag uittesten. “We nemen hiermee een mooie stap om Limburg te presenteren als een innovatieve omgeving. Ik denk wat we veel te weinig geloven in ons eigen kunnen”, aldus de trotse bedrijfsleider van Anima.

Meest gelezen