Viroloog Marc Van Ranst op bezoek in Limburg: “Mijn studententijd aan de UHasselt was makkelijker dan die van studenten in coronatijd”

Marc Van Ranst studeerde in de jaren 80 geneeskunde aan het LUC, de huidige UHasselt. Hij heeft er goede herinneringen aan en zegt er in een adem bij dat het voor studenten vandaag niet simpel is. “Wanneer je als eerstejaars niet naar de campus kan gaan of nauwelijks kan kennismaken met je jaargenoten, dreig je verloren te lopen.” 

Dat studenten het niet makkelijk hebben, merken ze ook aan de hogeschool PXL, waar Van Ranst op bezoek was. De studentenondersteuners en psychologen die het luisterend oor zijn van de hogeschool, zijn overbelast. Het is dan ook belangrijk dat studenten op termijn opnieuw op school kunnen les volgen.  

Kerstvakantie

Het aantal besmettingen stijgt op dit moment opnieuw en de kerstvakantie gaat beslissend zijn of we het virus kunnen terugdringen of dat we op een derde golf afstevenen. “Scholen zijn dicht en er wordt minder gewerkt, dat is goed”, zegt Van Ranst. Maar het grote vraagteken zijn de feesten. “Gaan we ons aan de maatregelen kunnen houden?” 

“Het gevaar schuilt in het feit dat Kerstmis en Nieuwjaar maar een week uit mekaar liggen. We vieren Kerstmis en dat zorgt voor extra besmettingen. Een week later voelen we de symptomen nog niet en gaan we, niets vermoedend, Nieuwjaar vieren. Dat zorgt voor een maximale besmettingskans", aldus de viroloog. "Bovendien is vlak na Nieuwjaar de vakantie voorbij en gaan we op school of op het werk pas merken wie besmet is. Net door die timing is het zo belangrijk om de maatregelen goed op te volgen."  

Het gevaar schuilt in het feit dat Kerstmis en Nieuwjaar maar een week uit mekaar liggen.

“We staan bekend als een volk dat niet zo veel respect heeft voor wat de overheid ons opdraagt. En we lopen er graag de kantjes van af", legt Van Ranst uit. "Dat is minder erg in vredestijd, maar in deze periode van een epidemie kunnen we ons dat niet permitteren.” 

Limburgse cijfers

In de eerste golf deed Limburg het minder goed dan de andere provincies, maar in de tweede golf waren we bij de beteren van de klas. “Als iets goed is, mag dat ook gezegd worden”, zegt Van Ranst.  “Waarschijnlijk zit de schrik er in Limburg wat meer in en worden de maatregelen beter opgevolgd.”

“We zien dat ook in Italië. Noord-Italië werd in de eerste golf zeer zwaar getroffen, en doet het nu relatief goed. Ze zijn daar extra voorzichtig en dat zie je in de cijfers. Mogelijk is dat voor Limburg ook het geval”, besluit Van Ranst.

Meest gelezen