(c) Kevin Faingnaert

"Rivieren kunnen het klimaatvraagstuk oplossen": Sebastian Baes en Jan Denayer winnen Vlaamse Scriptieprijs

De Vlaamse Scriptieprijs gaat dit jaar naar Sebastian Baes en Jan Denayer (KU Leuven) voor hun masterproef over rivierwater als mogelijke verwarmingsbron. De jonge ingenieurs willen met hun onderzoek een duurzaam antwoord bieden op de klimaatproblematiek. "De natuur gaf ons via rivieren ooit de kans om steden te creëren en samenlevingen te cultiveren. Nu kunnen deze rivieren ervoor zorgen dat het klimaatvraagstuk opgelost wordt."

Je huis verwarmen met rivierwater? Het klinkt wat vreemd, maar het is mogelijk én goed voor het klimaat. Maar hoe zorg je ervoor dat de temperatuur van het water niet te sterk daalt? Om die vraag te beantwoorden ontwierpen de 22-jarige ingenieurs Sebastian Baes en Jan Denayer een wiskundig model, en zo brachten ze het potentieel van rivierwater als warmtebron in kaart. Hun onderzoek werd vandaag bekroond met de Vlaamse Scriptieprijs 2020.

60% van de CO₂-uitstoot in Vlaamse steden is afkomstig van verwarming en dat zorgt voor de gekende klimatologische gevolgen.

Sebastian Baes & Jan Denayer

"60% van de CO2-uitstoot in Vlaamse steden is afkomstig van verwarming en dat zorgt voor de gekende klimatologische gevolgen", vertellen Baes en Denayer. "Met een warmtepomp kan je warmte uit rivierwater halen om gebouwen te verwarmen. Nadat de warmte onttrokken werd, kan het teruggepompt worden naar de rivier. Op die manier reduceren de huizen in de ruime buurt van een rivier in grote mate hun CO2-uitstoot en hoeft men geen gas meer te gebruiken. Om het nog duurzamer te maken kan de warmtepomp zelf met groene energie worden aangedreven."

Baes en Denayer onderzochten voor deze nieuwe vorm van verwarming wat de impact ervan zou zijn op het ecosysteem van een rivier. "Er is natuurlijk een grens op de hoeveelheid warmte die je uit de rivier mag onttrekken." Ze bedachten een wiskundig model om te berekenen of een rivier de capaciteit heeft om een gebouw, wijk of zelfs stad te verwarmen, en de watertemperatuur daarbij toch niet meer dan 3 graden daalt.

Met hun wiskundig model hielden de ingenieurs een simulatie om te bekijken of de rivier de Dijle de steden Leuven en Mechelen kan verwarmen. Uit die simulatie blijkt dat beide steden hun binnenstad tegelijkertijd kunnen verwarmen met rivierwarmte gedurende elke maand van het jaar, met uitzondering van december en januari.

Als alle technische studies zo duidelijk geschreven zouden zijn, dan zou er veel meer onderzoek worden opgepikt.

Jury Vlaamse Scriptieprijs 2020

Baes en Denayer tonen met hun onderzoek aan dat we oplossingen voor de klimaatopwarming in de natuur zelf kunnen vinden: "De natuur gaf ons via rivieren ooit de kans om steden te creëren en samenlevingen te cultiveren. Nu kunnen deze rivieren ervoor zorgen dat het klimaatvraagstuk opgelost wordt", klinkt het. (Lees verder onder de foto.)

Winnaars Sebastian Baes en Jan Denayer met hun trofee. (c) Kevin Faingnaert

De jury koos het werk uit 508 inzendingen en prijst het onderzoek voor het hoog wiskundig niveau en de heldere schrijfstijl. "Als alle technische studies zo duidelijk geschreven zouden zijn, dan zou er veel meer onderzoek worden opgepikt", beklemtoont de jury. De Vlaamse Scriptieprijs bestaat uit een bedrag van 2.500 euro en een trofee in de vorm van gouden hersenen.

De ingenieurs ontvingen de prijs tijdens de slotshow van de online uitreikingsweek van de Vlaamse Scriptieprijs 2020. Eerder deze week werden de vier deelprijzen uitgereikt aan Nadia Wiesé en Davy Didden,  Babette Lamote, Lien De Saegher en Elias Callewaert.

Meest gelezen