Voedselvergiftiging in Oostendse school komt van broodjes met rauwkost die besmet was met norovirus

De voedselvergiftiging begin deze maand in Atheneum Pegasus in Oostende komt van eten dat besmet was met het norovirus. Dat laat het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid weten na een onderzoek. Het virus is teruggevonden op rauwe groenten in broodjes van de broodjeszaak die aan de school levert. Meer dan 150 leerlingen en personeelsleden werden ziek.

Op woensdag 2 december kreeg het FAVV, het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid, te horen dat 10-tallen leerlingen en een aantal personeelsleden van het Atheneum Pegasus in Oostende misselijk geworden waren. Al snel bleek dat ze allemaal broodjes gegeten hadden van dezelfde zaak. Het FAVV nam daarop stalen van etensresten uit de vuilnisbakken en een aantal monsters van beleg, groenten, pasta en sauzen bij de leverancier. Ook de stoelgang van besmette leerlingen werd onderzocht. Daar is norovirus in gevonden. Hetzelfde virus werd ook teruggevonden in de groenten. Daarmee is het zeker waar de besmetting vandaan komt. 

Vies beestje dat overal kan toeslaan

Het FAVV benadrukt dat een besmetting overal kan gebeuren, ook al wordt er veel aandacht besteed aan hygiëne. "En ook de broodjeszaak was in orde met alle hygiënische voorschriften", zegt Hélène Bonte, van het FAVV. Het belangrijkste is dat de school en de leverancier snel gereageerd hebben en goed meegewerkt met het agentschap.

Het Norovirus is een virus dat bij mensen maag- of darmontstekingen kan veroorzaken. Het wordt meestal via voeding of besmet water doorgegeven maar kan ook worden overgedragen via (in)direct contact met zieke personen of besmette voorwerpen, zoals deurklinken, tafelbladen of lichtschakelaars. Nadat de besmetting aan het licht kwam, zijn daarom ook alle tafels waar gegeten is en de toiletten  gedesinfecteerd in het Atheneum Pegasus.

Meest gelezen