Experten betreuren uitblijven van uniforme avondklok en "ontbreken van perspectief blijft groot probleem"

Dirk Devroey, VUB-decaan geneeskunde, is ontgoocheld over de beslissingen die het Overlegcomité vrijdagavond genomen heeft. "Deze toespraak had twee weken geleden gegeven moeten worden", aldus Devroey. Viroloog Marc Van Ranst en Marc Noppen van het UZ Brussel hadden gehoopt dat de avondklok in Vlaanderen vervroegd zou worden tot 22 uur zoals in de rest van het land. Jan Stroobants, de voorzitter van de Belgische vereniging van Spoedartsen, vindt dat er massaal ingezet moet worden op het testen van mensen.

Het Overlegcomité is vrijdag opnieuw samengekomen om het coronabeleid te evalueren. Versoepelingen waren sowieso uit den boze en extra verstrengingen zijn er ook niet gekomen. De focus ligt op extra handhaving en controles van de huidige maatregelen. Deze week pleitte Devroey nog voor een volledige lockdown.

"Sinds 24 november zijn de coronacijfers niet meer gedaald", zegt Devroey. "De handhavingsmaatregelen waar men nu over spreekt, hadden toen genomen moeten worden. Er zijn zo veel maatregelen die werken, nu blijf ik op mijn honger zitten."

Devroey heeft het bijvoorbeeld over de avondklok die niet vervroegd is in Vlaanderen. "De wetenschap toont dat de avondklok werkt. Het zou ook net die personen treffen die het nu niet zo nauw nemen met de regels. Bovendien was de klok dan tenminste overal in België hetzelfde geweest."

Het ontbreken van perspectief blijft volgens Devroey een groot probleem. "Om mensen te motiveren moet je hen een perspectief aanbieden. Ik hoop dat ik ongelijk heb, maar ik vrees dat dit de mensen er niet toe zal aanzetten om de regels extra te volgen."

Marc Van Ranst: "Avondklok niet vervroegen is gemiste kans"

Dat de avondklok in Vlaanderen niet vervroegd wordt tot 22 uur, zoals in de rest van het land al het geval is, is een gemiste kans volgens viroloog Marc Van Ranst en Marc Noppen van UZ Brussel. In Vlaanderen geldt een avondklok tot middernacht, terwijl dat in de rest van het land tot 22 uur is. Dat verandert niet, is vrijdag beslist op het Overlegcomité.

Als de avondklok wel was vervroegd, zouden mensen twee uur per dag minder onderweg zijn en zouden ze ook minder lang feestjes kunnen houden, zegt Marc Van Ranst in VTM Nieuws.

Hij is tevreden dat er strengere maatregelen opgelegd worden voor mensen die ons land binnenkomen. "Maar de duivel zit in de details. Hoe dit gaat gecontroleerd worden, is belangrijk", stelt de viroloog. "Grensverkeer controleren is gemakkelijker gezegd dan gedaan, zeker als mensen over de weg komen."

Ook Marc Noppen van UZ Brussel vindt dat er een uniforme avondklok zou komen. "In zo een klein landje als het onze is dat wel wenselijk."

Daarnaast had er volgens Noppen ook misschien moeten worden ingegrepen in het onderwijs. Het Overlegcomité besliste om de kerstvakantie niet te verlengen. "Maar ik begrijp ook de standpunten van ouders en scholen. Ik spreek vanuit mijn eigen expertise als ziekenhuisdirecteur: wij zien de opnames van coronapatiënten amper nog dalen, dat maakt me erg ongerust."

Jan Stroobants: "Veel mensen die virus verspreiden worden niet gedetecteerd, er moet meer worden getest"

Jan Stroobants, de voorzitter van de Belgische vereniging van Spoedartsen, is ontgoocheld dat het Overlegcomité vooral gefocust heeft op wat de bevolking moet doen en hoe dat gehandhaafd moet worden.

"Ik kan daar mee leven, maar men had ook kritisch naar zichzelf kunnen kijken. Er zijn veel mensen die het virus verspreiden die niet worden gedetecteerd, onder anderen dragers van het virus die geen symptomen vertonen. Die kunnen nog steeds mensen besmetten", pleit Stroobants voor een doorgedreven teststrategie.

Bekijk het gesprek met Jan Stroobants uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen