Waarom begonnen influencers dit jaar plots complottheorieën te verspreiden? Deze maand in Vranckx & Byloo

Rudi Vranckx en Vincent Byloo zijn deze week samen honderd jaar geworden, maar er zit nog geen spoortje sleet op. Deze maand vragen ze zich af hoe de Tunesische jeugd het stelt, tien jaar na de Arabische Lente, en waarom de Staatsveiligheid waarschuwt voor rechtsextremisme in ons land.

Download Vranckx & Byloo op je smartphone:

Een kleine tien jaar geleden had Rudi Vranckx een van de meest aangrijpende gesprekken uit zijn carrière, aan het ziekenbed van Hosni Kalaya. De Tunesiër had zichzelf in brand gestoken en stond zo mee aan de wieg van de Arabische Lente. In deze aflevering vertelt Rudi over zijn reis naar Tunesië vorige maand. Hij vond er Hosni, in levende lijve, en een land dat met veel van dezelfde demonen blijft worstelen als in 2010. Want de democratie mag dan wel zijn ingevoerd, economisch gaat het van kwaad naar erger.

Naast het jaar van corona, was dit ook het jaar waarin Insta-influencers  die doorgaans over wellness praten, plots complottheorieën begonnen uit te slaan. Dat vertelt de gast van deze maand, Nathalie Van Raemdonck, onderzoeker aan de VUB. En het stopt niet bij die influencers. Dit jaar hebben een heleboel extreemrechtse splintergroepjes besloten de handen in elkaar te slaan. Het gaat zelfs zover dat de Staatsveiligheid aan de alarmbel heeft getrokken: de volgende terroristische aanslag zou wel eens een rechtsextremistische kunnen zijn. Hoe komt het dat zo veel boomers én jongeren vatbaar zijn voor die ideologie?

Verder komen we te weten van welke diersoort de Turkmeense dictator een gouden standbeeld liet maken van zes meter hoog, en waarom je maar beter niet in Rudi’s buurt rijdt in de file. Dat en veel meer, in de nieuwe Vranckx & Byloo.

De nieuwe aflevering van Vranckx & Byloo is nu beschikbaar op alle podcastkanalen. Praat mee over de podcast in de Facebookgroep Vranckx & Byloo of stuur jouw ‘message to Rudi’ in via vb@vrt.be.

Meest gelezen