Videospeler inladen...

Britse premier Johnson kondigt strengere maatregelen aan voor zuidoosten van Engeland: "We moeten nu handelen" 

De Britse premier Johnson heeft strengere covidmaatregelen aangekondigd na de snelle stijging van het aantal besmettingen in het zuidoosten van het land, inclusief Londen. In het getroffen gebied moeten de niet-essentiële winkels dicht blijven en Kerstmis mag alleen gevierd worden binnen het gezin. 

De snelle verspreiding van het virus in het zuiden van het land wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een nieuwe variant van het virus, zegt Johnson. Die is niet gevaarlijker of dodelijker dan het bekende coronavirus, maar wel veel besmettelijker. Volgens de eerste gegevens verspreidt de nieuwe variant zich nu al tot 70 procent sneller.  

"Daarom moeten we nu handelen", zegt Johnson. In het zwaar getroffen gebied moeten mensen zoveel mogelijk thuis blijven en gaan de niet-essentiële winkels dicht. Telewerken wordt de regel  en verplaatsingen naar de rest van  Groot-Brittannië of het buitenland worden verboden. De strengere maatregelen blijven zeker tot het einde van de maand van kracht.

De eerder aangekondige versoepelingen voor de kerstperiode worden ook teruggeschroefd. In het zuiden van Engeland moet de viering beperkt worden tot het eigen gezin. In de rest van het land, waar minder strengere regels gelden, mag Kerstmis hoogstens met twee gezinnen gevierd worden in plaats van  de eerder aangekondigde drie. De versoepeling blijft ook beperkt tot 1 dag in plaats van vijf dagen.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Drie dagen geleden zei de premier nog dat het onmenselijk zou zijn om Kerst af te gelasten. "Als de feiten veranderen, moet je je aanpak veranderen", zei Johnson daarover. De transmissiesnelheid van de nieuwe variant mag volgens hem niet genegeerd worden. "Als het virus zijn aanvalsmethode verandert, moeten we onze verdedigingsmethode veranderen", zegt de premier.

Ook in Schotland worden de coronamaatregelen verscherpt. Premier Nicola Sturgeon kondigt aan dat alleen met Kerstmis maximaal acht personen uit drie gezinnen samen mogen komen, liefst niet binnen en als het echt niet anders kan. Verplaatsingen naar de rest van het Verenigd Koninkrijk zijn tijdens de kerstperiode verboden. 

Ook in ons land is de nieuwe variant van het coronavirus opgedoken die momenteel vooral in Zuidoost-Engeland circuleert. Dat bevestigt viroloog Marc Van Ranst aan VRT NWS. "We zien die nieuwe variant heel sporadisch", aldus Van Ranst. "Op zo'n 1.600 gevallen zijn we de variant 4 keer tegengekomen. Dat is dus niet veel."

"We gaan nog heel veel zulke varianten tegenkomen", denkt viroloog Van Ranst. "Virussen muteren continu. Dat is normaal. Het is pas wanneer een variant duidelijk meer overdraagbaar of meer ziekteverwekkend is - en dat verwachten we niet - dat dat belangrijk zou zijn. Maar daar hebben we hier nu geen wetenschappelijke aanwijzingen voor."

"We leven op een planeet waar er veel gereisd werd en ook nog een beetje wordt. Dan is het heel normaal dat virusstammen van de ene plaats naar de andere plaats gaan."

Videospeler inladen...

Meest gelezen