Bart De Wever sluit samenwerking tussen de N-VA en Vlaams Belang definitief uit: "Met de glimlach"

Voorzitter Bart De Wever van de N-VA sluit een toekomstige samenwerking van zijn partij met Vlaams Belang helemaal uit. "Dan doe ik de deur dicht en met de glimlach", zegt hij in Gazet van Antwerpen. Dezelfde boodschap in Humo: "Ik zal duidelijk zijn: als ik moet kiezen tussen stoppen met politiek of dát, dan stop ik direct".

Gevraagd naar een mogelijke samenwerking met Vlaams Belang, de partij van voorzitter Tom Van Grieken, staat De Wever er in de beide interviews op duidelijkheid te scheppen. "Schrijf het maar op", zegt hij. "Als dit de toekomst is, dan zal ik daar niet toe behoren. Ik ga mijzelf niet verloochenen om hier een ambt te kunnen blijven bekleden. Dan doe ik de deur dicht en met de glimlach."

Na de verkiezingen van mei 2019 sprak De Wever in zijn hoedanigheid van informateur nochtans met Vlaams Belang. "Het is het minimum dat je de op één na grootste partij van België uitnodigt om te horen wat ze juist wil om in een meerderheid te stappen", zegt hij daar nu over. 

"Ik stelde in de zomer van 2019 vast dat Vlaams Belang met convenabele en redelijke voorstellen kwam, met zaken die je ook elders in Europa ziet. Ik verwachtte dan ook dat die partij, na zo'n redelijke opstelling, heel hard ging veranderen."

Er gaat geen gemeenteraad voorbij of raadsleden van Vlaams Belang zeggen minstens drie keer dat moslims en Afrikanen achterlijk zijn. 

Bart De Wever

Maar De Wever was naar eigen zeggen fout. "Er gaat geen gemeenteraad voorbij of raadsleden van Vlaams Belang zeggen minstens drie keer dat moslims en Afrikanen achterlijk zijn. Ik heb een gelovige moslima en partijgenote in het schepencollege, Nabilla Ait Daoud. Hoe kan ik haar nu uitleggen dat die van Vlaams Belang eigenlijk wel redelijk en convenabel zijn? Of aan bijvoorbeeld Assita Kanko." 

Bovendien is De Wevers beste vriend een moslim, zo zegt hij. "Wij gaan samen op reis: wat moet ik tegen hem zeggen als ik morgen een regering maak of mijn stad bestuur met die types?"

Een toekomstige samenwerking met Vlaams Belang sluit De Wever dan ook definitief uit. "'Ander en beter' was toch de slogan van Vlaams Belang? Wel, het zal alleszins anders zijn. Tot zolang hoop ik voldoende kiezers te overtuigen dat het niet beter zal zijn."

Meest gelezen