Britse premier: "Mutatie coronavirus in Zuidoost-Engeland 70 procent besmettelijker", variant duikt ook bij ons op

In Londen en Zuidoost-Engeland is een nieuwe variant van het coronavirus opgedoken die wellicht 70 procent besmettelijker is dan de eerste versie van de ziekte. Dat zegt de Britse premier Boris Johnson die de regio strengere maatregelen oplegt. Volg alle coronanieuws in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Ook bij ons duikt nieuwe Engelse variant op

Ook in ons land is de nieuwe variant van het coronavirus opgedoken die momenteel vooral in Zuidoost-Engeland circuleert. Dat bevestigt viroloog Marc Van Ranst aan VRT NWS. "We zien die nieuwe variant heel sporadisch", aldus Van Ranst. "Op zo'n 1.600 gevallen zijn we de variant 4 keer tegengekomen. Dat is dus niet veel."

"We gaan nog heel veel zulke varianten tegenkomen", denkt viroloog Van Ranst. "Virussen muteren continu. Dat is normaal. Het is pas wanneer een variant duidelijk meer overdraagbaar of meer ziekteverwekkend is - en dat verwachten we niet - dat dat belangrijk zou zijn. Maar daar hebben we hier nu geen wetenschappelijke aanwijzingen voor."

"We leven op een planeet waar er veel gereisd werd en ook nog een beetje wordt. Dan is het heel normaal dat virusstammen van de ene plaats naar de andere plaats gaan." 

Dat Engeland over gaat tot strengere maatregelen is volgens Van Ranst vooral een gevolg van de grote stijging van het aantal gevallen, en komt niet zozeer door de nieuwe variant.

Britse premier Boris Johnson: "Nieuwe variant coronavirus is 70 procent besmettelijker, maar niet per se dodelijker"

De sterke stijging van het aantal coronabesmettingen in Londen en Zuidoost-Engeland is aangedreven door een nieuwe variant van het virus. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson gezegd op een persconferentie. "Er is geen enkel bewijs dat die nieuwe variant je zieker maakt of dodelijker is, maar hij lijkt wel besmettelijker, mogelijk 70 procent besmettelijker dan de eerste versie van het virus." Tegelijk benadrukt hij dat er geen bewijs is dat de ontwikkelde vaccins tegen het coronavirus minder effectief zijn tegen deze nieuwe variant. 

Omdat Londen en Zuidoost-Engeland zwaar zijn getroffen door de nieuwe variant, gaan ze over naar fase 4 van het Britse coronaplan. Dat betekent dat bewoners moeten thuisblijven, dat niet-essentiële winkels sluiten, dat telewerk moet indien mogelijk en dat mensen die in een fase 4 zone wonen die zone niet mogen verlaten. Ze mogen ook niet naar het buitenland reizen, behalve voor het werk. De maatregelen worden op 30 december opnieuw besproken.

Johnson had ook slecht nieuws over Kerstmis. Wie in een fase 4 zone woont, mag zijn huishouden niet langer mengen met een ander huishouden. In de rest van het Verenigd Koninkrijk mogen inwoners minder mensen zien met Kerstmis dan eerst aangekondigd en dit alleen op 25 december zelf. Op 31 december en Nieuwjaar is geen enkele versoepeling gepland.

Lees meer in dit artikel:

Evenementensector tevreden met extra Vlaamse steun

De extra steun van de Vlaamse regering maakt voor de evenementensector "het verschil tussen elke morgen bang naar de bankrekening kijken of voorzichtig naar de toekomst te durven kijken". Dat zegt Event Confederation, een koepelorganisatie van evenementorganisatoren.

"Doorheen de maanden en verschillende maatregelen vielen tal van spelers systematisch uit de boot of waren de bedragen niet aangepast. Vaak niet bewust, maar een gevolg van een moeilijke definiëring van de gehele eventsector", zegt de koepelorganisatie. "De globalisatiepremie waar de sector mee bij betrokken werd, lost dit een groot stuk op." De verlenging van het beschermingsmechanisme noemt Event Confederation positief. "Dit geeft gemoedsrust aan de ondernemer."

Nieuwe steun voor zwaar getroffen bedrijven kan tot 2 miljoen oplopen

De Vlaamse regering voert een nieuwe steunmaatregel in voor bedrijven die zwaar getroffen worden door de coronacrisis. Er wordt in het bijzonder aan de evenementensector gedacht. Grote bedrijven kunnen tot 2 miljoen euro ontvangen.

Het bestaande Vlaamse beschermingsmechanisme gold voor de de laatste drie maanden van het jaar. Bedrijven met een omzetverlies van meer dan 60 procent konden 10 procent van hun omzet uit dezelfde periode vorig jaar krijgen als steun. Er gold een plafond van 60.000 euro per anderhalve maand.

Voor de extra zwaar getroffen bedrijven komt er nu een maatregel voor de laatste negen maanden van het jaar. Ondernemingen die daarin 70 procent verlies hebben geleden, kunnen 10 procent van hun omzet van vorig jaar krijgen, met een plafond tot 1 miljoen euro, afhankelijk van het aantal werknemers. Hebben ze 90 procent omzetverlies, wordt dat opgetrokken tot 2 miljoen euro. Daar worden wel de al uitgekeerde premies van afgetrokken.

"Ik denk in het bijzonder aan de eventsector", zei Vlaams minister van Economie Hilde Crevits zaterdag na afloop van de ministerraad. "Daar zit enorm veel menselijk kapitaal. Het is cruciaal dat we die medewerkers in de sector houden."

Het reguliere Vlaamse beschermingsmechanisme wordt overigens met twee maanden verlengd, tot eind februari. Om misbruik van de premies tegen te gaan, wordt de inspectie met tien mensen versterkt.

Vakbond vindt controle quarantaine geen werk voor politie

De politievakbond VSOA Politie sluit zich aan bij de waarschuwing van de politietop dat het gewone politiewerk dreigt in te boeten door de opeenstapeling van taken die de agenten krijgen toegeschoven door de coronacrisis. "De realiteit is dat niet alle taken kunnen worden uitgevoerd", aldus Vincent Houssin, ondervoorzitter van VSOA Politie.

Na een bijeenkomst van de taskforce Handhaving waarschuwde Nico Paelinck, voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie (VCLP), voor capaciteitsproblemen. Te veel taken worden afgeschoven op de politie, klinkt het. De politievakbond sluit zich aan bij de waarschuwing. "Er zijn 3.500 agenten tekort. We zijn al jaren aan het verzuipen. Nu komen er al die taken bij, en straks de brexit", zegt de vakbondsman.

Houssin hekelt de aankondigingspolitiek van de overheid. De realiteit is dat de politie niet al die taken kan uitvoeren, en dat de overheid bijgevolg "prioriteiten" zal moeten bepalen, vindt Houssin. Alvast geen taak voor de politie is volgens de vakbond het controleren van quarantainemaatregelen. Andere diensten kunnen dat ook, vindt de liberale politievakbond.

Rustige eerste dag van de kerstvakantie aan zee

De eerste dag van de kerstvakantie bleef het rustig aan de kust. De druktebarometer gaf de hele dag donkergroen of "rustig" aan over de hele kust. In enkele winkelstraten was er wat volk maar nergens werd het te druk. Ook een overrompeling van Nederlanders bleef uit.

Aan zee werd heel wat volk verwacht bij de start van de kerstvakantie. Uiteindelijk bleef de grote drukte op de eerste dag van de vakantie uit. De kustbarometer, die de drukte aan zee in realtime aangeeft, bleef de hele dag nagenoeg overal op donkergroen, 'rustig', staan. Zo was het in Oostende de hele dag rustig op de zeedijk. In de winkelstraten was het er gezellig druk maar er was nergens sprake van problemen.

In Knokke-Heist bleef de verwachte overrompeling van Nederlandse shoppers uit. "In de winkelstraten heerste een gezellige drukte maar het bleef veilig. Iedereen droeg een mondmasker en de politie moest nergens ingrijpen. Van een overspoeling van Nederlanders was geen sprake. Er waren niet meer noorderburen dan anders", zegt eerste schepen Piet De Groote. Of het de komende dagen van de vakantie nog drukker wordt, valt nog af te wachten. "Op zondag zijn onze winkels open dus het is afwachten wat dat zal geven. Meestal is de tweede week van de vakantie ook drukker dan de eerste", aldus De Groote.

Geslaagde test voor verdeling Pfizer-vaccin, personeel heeft opleiding nodig

De zogenaamde "dry run" die donderdag werd georganiseerd om de transport- en bewaarprocedure voor de verdeling van het coronavaccin van Pfizer te testen, is geslaagd en bracht geen grote problemen aan het licht. Dat zegt Dirk Ramaekers, die de taskforce "operationalisering COVID-19-vaccinatiestrategie" leidt. Er moeten wel nog enkele details worden bijgewerkt en het personeel, zeker in woonzorgcentra, moet de komende weken nog worden opgeleid met behulp van videofilmpjes.

Het Pfizer-vaccin wordt normaal gezien het eerste COVID-19-vaccin dat vanaf eind december in ons land zal worden toegediend, in eerste instantie aan bewoners van woonzorgcentra en zorgpersoneel. Donderdag werd er met placebovaccins in vier ziekenhuishubs in ons land uitgetest of de procedure van levering, opslag in diepvriezers in het ziekenhuis, ontdooiing, transport naar de woonzorgcentra en vervolgens daar bewaring en toediening nog hiaten vertoont. Dat bleek volgens Ramaekers niet het geval.

Het transport tussen het ziekenhuis en het woonzorgcentrum gebeurt door een gespecialiseerde firma, die "een zeer doorgedreven temperatuurlogging" moet kunnen voorleggen na levering, om te bewijzen dat de vaccins niet te warm zijn geworden. Om verspilling te voorkomen, moeten woonzorgcentra ook goed vooraf aangeven hoeveel dosissen ze exact nodig hebben voor de bewoners en personeelsleden die hebben aangegeven gevaccineerd te willen worden

 

Britse regering houdt crisisvergadering over stijgende cijfers in Engeland

In Zuidoost-Engeland en Londen komen er mogelijk strengere restricties om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De Britse premier Boris Johnson houdt met zijn kabinet momenteel een crisisvergadering om de stijgende coronacijfers te bespreken. Om 17 uur onze tijd staat een toespraak van premier Johnson gepland.

Zuidoost-Engeland en Londen worden momenteel hard getroffen. In het graafschap Kent moeten ziekenhuizen de gewone niet-dringende zorg bijvoorbeeld uitstellen.

Eerder hebben wetenschappelijke adviseurs van de Britse regering laten weten dat er momenteel een nieuwe variant van het coronavirus snel de ronde doet in het zuiden van Engeland. Er zijn evenwel geen aanwijzingen dat de nieuwe variant dodelijker zou zijn. 

Maandag hintte de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock al op een mogelijke nieuwe variant van het coronavirus in het zuiden van Engeland. Lees daarover meer in dit artikel:

Vervroegde lockdown in Slovakije

In Slovakije is een lockdown in de strijd tegen het coronavirus vroeger ingegaan dan aanvankelijk gepland. Alleen essentiële winkels mogen de deuren nog openen en er geldt voortaan een avondklok. Ook scholen moeten dicht.

Terwijl onder meer supermarkten, apotheken, tankstations en banken open mogen blijven, moeten handelszaken de deuren sluiten. Zo wordt het fysiek gaan kopen van cadeaus in de dagen voor Kerstmis vermeden. Ook scholen moeten de deuren sluiten.

 Opmerkelijk is wel dat skiliften van de regering mogen blijven draaien, terwijl skiën een van de activiteiten is die worden vrijgesteld van de avondklok. Die beslissing leidt tot heel wat kritiek in Slovaakse media. Een van de bekendste skigebieden in het land is in handen van parlementsvoorzitter Boris Kollar, van de rechts-populistische partij "Wij zijn Familie".

Slovakije trok in november nog internationaal de aandacht wegens een grootschalige testcampagne bij de volledige bevolking. Premier Igor Matovic had de strategie geprezen als een alternatief voor een lockdown. De laatste tijd kende Slovakije echter een forse toename van het aantal besmettingen en een dreigende overbelasting van de ziekenhuizen. Ook Matovic zelf testte positief op COVID-19, zo maakte hij gisteren bekend.

Gezondheidstoestand van Franse president Emmanuel Macron is "stabiel"

De gezondheidstoestand van Frans president Emmanuel Macron, die donderdag positief testte op COVID-19, is stabiel. Dat meldt het Elysée in een korte mededeling, die is ondertekend door de presidentiële arts. De resultaten van de medische onderzoeken "bleken geruststellend".

Macron zit momenteel in quarantaine in de presidentiële residentie La Lanterne in Versailles, nabij Parijs. Hij vertoont nog altijd dezelfde symptomen van COVID-19 - vermoeidheid, hoest en spierpijn -, maar "die beletten hem op geen enkele manier om zijn taken uit te voeren", luidt het.

Dit verandert er voor wie uit rode zone naar België terugkeert

Een dag na het Overlegcomité is er meer duidelijkheid over de coronamaatregelen voor mensen die naar België reizen of die naar ons land terugkeren uit het buitenland. Concreet treden op 21 december, 25 december en 4 januari veranderingen in voege, legt Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing en Tracing, uit aan VRT NWS.

Lees meer in dit artikel:

"Pilletjes tegen corona hadden al klaar kunnen zijn"

Vijf jaar geleden waarschuwden virologen al dat een coronapandemie een bedreiging zou kunnen zijn, maar daar gebeurde niet veel mee. Dat zei viroloog Steven Van Gucht van Sciensano tijdens het Coronadebat 2.0 van het symposium Medische Wereld. "De virusremmers hadden al op de schappen kunnen liggen, hadden we die boodschappen serieus genomen."

Lees het artikel:

Kapot beademingsapparaat veroorzaakt dodelijke brand in Turks ziekenhuis

Zeker negen patiënten zijn om het leven gekomen door een brand op de afdeling intensieve zorg van een ziekenhuis in Gaziantep, in het zuiden van Turkije. Dat meldt het persbureau Anadolu.

Het vuur brak uit nadat een zuurstofcilinder van een beademingsapparaat, dat werd gebruikt om coronapatiënten te verzorgen, was ontploft. Elf patiënten van de afdeling werden overgebracht naar andere ziekenhuizen, zo meldde gouverneur Davut Gul op Twitter. Er is een onderzoek gestart naar het incident.

Lokale politie vreest voor capaciteitsproblemen voor coronacontroles

De lokale politie waarschuwt dat het voor hen moeilijk is om intensief te controleren of de coronamaatregelen wel worden nageleefd. Het Overlegcomité heeft gisteren strengere controles aangekondigd, van onder meer quarantaine.

Maar we hebben maar een beperkte capaciteit en kunnen niet alles, zegt Nico Paelinck, van de vaste commissie van de lokale politie.

"We zijn ongerust. We stellen vast dat diverse overheidsinstanties niet in staat zijn om hun wettelijk opgedragen taken te doen en dat die controletaken worden doorgeschoven naar de politie, zoals toezicht op medische quarantaine die de politie zou kunnen krijgen via de burgemeester. Dat stelt ons voor capaciteitsproblemen. We zitten al met een structureel tekort, we zitten met COVID en een brexit. Het wordt moeilijk."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Zeilrace Sydney-Hobart voor het eerst in 76 jaar geannuleerd

De prestigieuze zeilwedstrijd Sydney-Hobart wordt voor het eerst in 76 jaar geannuleerd wegens de coronacrisis. Dat hebben de organisatoren bekendgemaakt. De 628 mijl (1163 km) lange race zou op 26 december van start gaan. "We zijn enorm teleurgesteld de race te moeten annuleren, zeker na alle voorbereidingen om er een coronaveilige wedstrijd van te maken", zo klinkt het.

Vandaag werd in het noorden van Sydney een lokale lockdown van zeker vier dagen ingevoerd. Het gaat om de regio Northern Beaches, in het noordelijke deel van de stad aan de Australische oostkust. Na weken zonder gemelde besmettingen met het coronavirus in Australië, steeg het aantal bevestigde coronagevallen in Northern Beaches sinds donderdag tot 38.

Federale wegpolitie houdt vandaag al controles

De federale wegpolitie houdt vandaag al controles op verschillende invalswegen om na te gaan of (buitenlandse) wagens de coronamaatregelen naleven. Dat is bevestigd aan VRT NWS. Het gaat onder meer om invalswegen in Gent, Antwerpen en Limburg. Auto's en vrachtwagens worden er gecontroleerd.

“We hebben extra aandacht voor voertuigen met een vreemde nummerplaat", zegt commissaris Alexander De Baets." Wij proberen hen te sensibiliseren om de coronamaatregelen na te leven. We treden ontradend en sensibiliserend op, maar we kunnen hen niet verplichten. We hopen wel met ons woordje uitleg en een fiche hen te overtuigen terug te keren naar Nederland."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Politie legt bedrijfsfeest met frietkramen en dj-set stil in Balen

In Balen in de Antwerpse Kempen heeft de politie een bedrijfsfeest stilgelegd waar op een bepaald moment een dertigtal personen aanwezig was. De politie nam er na contact met het parket ook twee frietkramen, dj-materiaal en een wagen in beslag. "De zaakvoerder argumenteerde dat het ging om een groep mensen die op de werkvloer ook samen is, maar dat is natuurlijk geen geldig excuus", zegt commissaris Robert Lehaen van de politiezone Balen-Dessel-Mol.

Lees meer in dit artikel:

Biostatisticus Geert Molenberghs: "Stijging ziekenhuisopnames komt er bovenop al behoorlijke bezetting"

Voor het eerst sinds begin november stijgt het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames in ons land opnieuw. Het gaat voorlopig om een lichte stijging, met 1,6 procent en de stijging was te verwachten omdat het aantal besmettingen al een tijdje opnieuw aan het stijgen was.

De toestand voor de ziekenhuizen is precair, waarschuwt biostatisticus Geert Molenberghs, omdat de stijging er komt op een moment dat er nog altijd veel patiënten van de tweede golf in het ziekenhuis liggen. "Telkens stijgen we door van een hoger wordend niveau. We geraken nooit meer heel diep. En dan lopen de ziekenhuisopnames snel op, bovenop een nog altijd behoorlijke COVID-bezetting van de ziekenhuizen zowel op de algemene afdelingen als op intensieve zorg."

De buffer is nu dus veel kleiner om een nieuwe stijging op te vangen, waarschuwt Molenberghs. "Komt daarbij dat het ziekenhuispersoneel net die zware tweede piek heeft moeten verwerken en moe is. Dit is een precaire situatie."

Volgens biostatisticus Molenberghs zal de stijging zich nog doorzetten. "Zelfs als we nu drastisch ons gedrag veranderen en ons aan de strenge maatregelen houden en de contacten beperken, duurt het een tijdje voor dat effect op ziekenhuisopnames te zien is. Dat gaan we nog 1 à 2 weken de tijd moeten geven voor het weer de goede kant opgaat, àls we erin slagen om de cijfers te verbeteren."

Pieter-Jan Vanstockstraeten/Photo News

1 jaar corona: bekijk op onze interactieve kaart hoe de wereld omging met "het nieuwe longvirus uit China"

In december 2019 doken de eerste besmettingen met het coronavirus op in de Chinese stad Wuhan, al bleef dat nieuws toen nog onder de radar. COVID-19 verspreidde zich daarna snel over de hele wereld. Ontdek op onze interactieve kaart hoe de verschillende landen het afgelopen jaar omgegaan zijn met het virus. Welke landen zijn het zwaarste getroffen? En wie zijn de primussen van de klas? 

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen