Erwin Scheriau / EXPA / picturedesk.com

Reis je uit rode zone naar België (terug)? Op 21 en 25 december en op 4 januari worden regels stelselmatig aangescherpt

Een dag na het Overlegcomité is er meer duidelijkheid over de coronamaatregelen voor mensen die naar België reizen of die naar ons land terugkeren uit het buitenland. Concreet treden op 21 december, 25 december en 4 januari veranderingen in voege, legt Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing en Tracing, uit aan VRT NWS.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) was gisteren op de persconferentie na het Overlegcomité duidelijk: een versoepeling van de coronamaatregelen is absoluut niet aan de orde, daarvoor ligt het aantal coronabesmettingen nog te hoog. Maar strengere maatregelen komen er ook niet echt.

Bekijk hier de toespraak van premier De Croo van gisteravond (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Wél werden voor reizen enkele nieuwe maatregelen aangekondigd. De premier herhaalde daarbij nogmaals dat reizen in de eerste plaats "ten strengste afgeraden" wordt.

Nieuw op maandag 21 december:

Iedereen die langer dan 48 uur in een rode zone in het buitenland verblijft (zowat heel Europa kleurt momenteel rood) zal bij haar of zijn terugkeer in België 7 dagen in quarantaine moeten én moet die afsluiten met een negatieve test. Echter: u moet niet in quarantaine áls u via uw Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) dat u moet invullen kan aantonen dat de kans op besmetting laag was door uw gedrag op reis.

Dat Passagier Lokalisatie Formulier of verplichte reizigersformulier (zie foto hieronder) zal vanaf maandag 21 december strenger geëvalueerd worden. Op dat document moeten reizigers aangeven waar ze op vakantie waren en wat ze precies hebben gedaan. Waren dat risicovolle activiteiten of niet? Onder meer het gebruikte vervoersmiddel hoort gespecificeerd te worden, bijvoorbeeld: gebruikte u het vaakst de auto, een fiets, ging u te voet of gebruikte u het openbaar vervoer?

Op basis van de antwoorden op die reeks vragen - tegen maandag zullen er extra vragen komen op het formulier - wordt dan geoordeeld of de kans op besmetting hoog of laag was, en of u wel of niet in quarantaine moet bij uw terugkeer in België na een verblijf van meer dan 48 uur in een rode zone in het buitenland.

Bekijk hier enkele vragen die op het PLF staan (en lees eronder voort):

Screenshot https://travel.info-coronavirus.be/nl/public-health-passenger-locator-form.

Nieuw op vrijdag 25 december:

Reizigers uit andere landen die naar hier komen en hier meer dan 48 uur blijven, zullen bij het vertrek in eigen land een recente negatieve test moeten kunnen voorleggen. Anders mogen ze niet naar ons land vertrekken. Deze maatregel is overigens al in veel andere Europese landen van kracht. Bij ons gaat hij op 25 december in, op Kerstmis.

Nieuw op maandag 4 januari:

Vanaf "begin 2021" worden de regels opgesplitst tussen zakenreizen en privéreizen, zo stond gisteren te lezen in een persbericht dat na het Overlegcomité is verspreid. "Begin 2021" blijkt maandag 4 januari, zo meldt Moykens aan VRT NWS.

Zakenreizigers zullen vanaf 4 januari als vanouds niet in quarantaine moeten als ze uit een rood gebied komen én als uit hun PLF blijkt dat ze géén risicogedrag vertoonden. Door de Federale Overheidsdienst Economie moet eerst nog een standaardwerkgeversattest worden opgemaakt waarmee de reiziger kan bewijzen dat het wel degelijk om een professionele reis ging. Dat attest zal technisch gekoppeld worden aan het PLF. 

Wat moeten privé-reizigers (gewone toeristen dus) dan doen vanaf 4 januari? In het persbericht van gisteravond staat dat "alle andere reizigers (behalve zakenreizigers, red.) in alle omstandigheden wél de quarantaine moeten respecteren" vanaf dat moment, dus óók als ze geen risicogedrag stelden in het buitenland.

Dat laatste blijkt evenwel voorbarig, zo verneemt VRT NWS vandaag bij het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). Op een volgend Overlegcomité kan het mogelijk wel in die zin worden beslist, maar tot die tijd gelden voor privéreizen vanaf 4 januari de regels zoals die op 21 en 25 december in voege treden. Als u op reis in een rode zone de coronamaatregelen netjes respecteert, als u geen risicogedrag stelt en als u dat ook zo invult op uw PLF, dan hoeft u bij uw terugkeer in België ook vanaf 4 januari voorlopig niet in quarantaine.

Meest gelezen