Videospeler inladen...

"Ambitieuze" eindtermen, "correspondentietests" tegen discriminatie én cultuurkanaal: dit besliste de Vlaamse regering

De Vlaamse regering heeft op de laatste ministerraad van dit jaar nog over een hele reeks maatregelen een beslissing genomen. Op de agenda stonden onder meer de nieuwe eindtermen voor de tweede en derde graad van het middelbaar onderwijs en acties tegen discriminatie op de arbeidsmarkt.

"Ambitieuze" eindtermen

Eindtermen leggen vast wat leerlingen moeten kennen en kunnen. Over de eindtermen voor de tweede en derde graad van het middelbaar onderwijs is de voorbije twee jaar gediscussieerd. Nu heeft de Vlaamse regering een akkoord op zak.

"Het zijn aangescherpte eindtermen die veel ambitieuzer zijn in wat onze jongeren moeten kennen en kunnen", zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Zo komt er meer aandacht voor STEM-vaardigheden (wetenschappen, techniek en wiskunde), digitale competenties, ondernemingszin en financiële geletterdheid.

Tijdens de onderhandelingen over de nieuwe eindtermen kwam de kritiek dat ze te gedetailleerd zouden zijn en dat er geen ruimte meer overbleef voor de onderwijskoepels en leraren om eigen accenten te leggen. Daar wil de Vlaamse regering aan tegemoetkomen door meer vrijheid te geven aan de onderwijsverstrekkers over hoe zij de eindtermen aanbrengen.

Minister Weyts wil ook rekening houden met de eigenheid van het technisch en beroeps-en kunstonderwijs. Die vreesden dat door de bredere algemene vorming hun technische en praktijkvakken in het gedrang zouden komen. Daarom komt er een praktijkcommissie die na 1 schooljaar zaken kan bijstellen als dat nodig is.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Correspondentietests" in de strijd tegen discriminatie

In de strijd tegen discriminatie zal de Vlaamse regering werken met "correspondentietesten". Dat instrument is hen aangereikt door academici en arbeidsmarktexperten, nadat eerder dit jaar binnen de Vlaamse regering heftige discussie was ontstaan rond de term "praktijktest". Vooral N-VA had zich toen verzet tegen praktijktests.

Nu komen er dus correspondentietesten, geschreven praktijktests, zeg maar. "Uit het rapport van de experts blijkt dat correspondentietesten met fictieve sollicitaties of fictieve aanmeldingen voor een woning, de beste manier zijn om discriminatie aan te pakken", legt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) uit. "Dit systeem gaan we nu toepassen op onze eigen Vlaamse overheid en aanbieden aan de lokale besturen om discriminatie op de arbeids- of woningmarkt aan te pakken."

"Het is een sensibiliserend instrument. Het is niet bedoeld om te sanctioneren, maar om een nulmeting te kunnen doorvoeren. Op basis van die meting kunnen er sensibiliserende acties ondernomen worden", aldus nog minister Somers.

Nieuw cultuurkanaal

De Vlaamse regering nam ook een beslissing over de creatie van een nieuw cultuurkanaal, "Podium 19". Dat zal zowel op televisie als online kunnen bekeken worden, via VRT NU, Proximus en Telenet. Het kanaal zal de cultuursector een platform bieden waarop producties kunnen getoond worden die voorlopig niet in de zalen kunnen gebracht worden.

De nieuwe zender is vanaf 21 januari te bekijken. "De nieuwe zender zal gratis te bekijken zijn. Ik vind dat een schitterend initiatief van de zeven Vlaamse kunsteninstellingen", aldus Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA). 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Nieuwe coronasteun voor zwaar getroffen bedrijven

De Vlaamse regering voert ook een nieuwe steunmaatregel in voor bedrijven die zwaar getroffen worden door de coronacrisis. Er wordt in het bijzonder aan de evenementensector gedacht. Grote bedrijven kunnen tot 2 miljoen euro ontvangen. Dat is een hoger plafond dan met het bestaande beschermingsmechanisme.

Het bestaande Vlaamse beschermingsmechanisme gold voor de laatste drie maanden van het jaar. Bedrijven met een omzetverlies van meer dan 60 procent konden 10 procent van hun omzet uit dezelfde periode vorig jaar krijgen als steun. Er gold een plafond van 60.000 euro per anderhalve maand.

Voor de extra zwaar getroffen bedrijven komt er nu een maatregel voor de laatste negen maanden van het jaar. Ondernemingen die daarin 70 procent verlies hebben geleden, kunnen 10 procent van hun omzet van vorig jaar krijgen, met een plafond tot 1 miljoen euro, afhankelijk van het aantal werknemers. Hebben ze 90 procent omzetverlies, wordt dat opgetrokken tot 2 miljoen euro. Daar worden wel de al uitgekeerde premies van afgetrokken.

 "Ik denk in het bijzonder aan de eventsector", zei Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) na afloop van de ministerraad. "Daar zit enorm veel menselijk kapitaal. Het is cruciaal dat we die medewerkers in de sector houden." Het reguliere Vlaamse beschermingsmechanisme wordt overigens met twee maanden verlengd, tot eind februari. 

BELGA/VAN ACCOM

Bekijk hier de persconferentie van de Vlaamse regering:

Videospeler inladen...

Meest gelezen