Vijf vragen van gewone mensen aan premier De Croo: "Krijgen voetballers ook een GAS-boete bij elke knuffel?"

Hoe kunnen we vaccintwijfelaars over de streep trekken? Waarom lijkt het alsof de overheid ons aan het gijzelen is? En wat is dat toch met die knuffelende voetballers? Een hele rist mensen zoals u en ik mochten in "De zevende dag" hun vragen voorleggen aan premier Alexander De Croo (Open VLD). Wij plukten er vijf opmerkelijke passages uit.

1. Imelda Notredame: Ik mag mijn kinderen en familie niet zien, ik moet thuiswerken. En dan kijk ik naar het sportnieuws en dan zie ik dat voetballers niet van elkaar kunnen blijven op en naast het veld. Krijgen die mensen voor elk van die ongewenste contacten een GAS-boete? Moeten zij zich ook verantwoorden voor de rechter?

De Croo: "Ik denk dat dat een terechte kritiek is. Voor sport zijn er afspraken: elke ploeg is een bubbel op zichzelf. Als de wedstrijd mag doorgaan, is iedereen getest en kan je ervan uitgaan dat het veilig is.

"Maar men vraagt van ons om onze vastgeroeste gewoontes op te geven: elkaar geen zoen of hand geven. Wij hebben dat afgeleerd. Ik begrijp dat de emotie er is bij voetbal, maar die moet men op een andere manier kunnen kanaliseren. Wij hebben ook zo veel moeten opgeven."

"De regel is dat het niet mag. Ik vraag de voetbalbond om daar iets strikter in te zijn."

Bekijk hier de vraag van Imelda Notredame en het antwoord van De Croo (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

2. Erik Raes: Wij moeten ondergaan wat jullie beslissen en worden beboet als we ons er niet aan houden. Nu worden we bijna bedreigd met invallen door politie. Ik voel mij daar heel ongemakkelijk bij, terwijl wij ons aan alle regels houden. De bevolking wordt bij wijze van spreken gegijzeld. Gaat u dat trekken tot de bevolking gaat rebelleren?

De Croo: "Ik had nooit gedacht als politicus te moeten bepalen wat mensen binnenshuis doen, maar we hebben geen andere keuze om dat te doen, vanuit een algemeen volksgezondheidsprincipe. Maar toch is het overduidelijk dat er de laatste weken een aantal uitspraken waren die er los over waren." 

"De regel voor de politie is zeer duidelijk: we gaan niet bij mensen binnenbreken om te controleren of ze zich aan de regels houden. De politie mag dat enkel doen als ze duidelijke indicaties hebben dat er iets fout loopt."

Bekijk hier de vraag van Erik Raes en het antwoord van De Croo (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Ik begrijp het foertgevoel. Maar 8 weken geleden liep het op een vinger na totaal uit de hand in de ziekenhuizen. We hebben dat weer onder controle gekregen met die strenge maatregelen. Ik weet dat het bijzonder zwaar is en dat men zich individueel de vraag stelt of het zoveel uitmaakt. Maar een analyse van de UHasselt wijst uit dat als met kerst 1 op de 5 gezinnen 4 personen ontvangen in plaats van 1 persoon, zitten we midden januari met een joekel van een derde golf."

Als ik zie wat men in andere landen toelaat met kerst en Oudjaar, stel ik mij daar veel vragen bij

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

"Als ik zie wat men in andere landen toelaat met kerst en Oudjaar, stel ik mij daar veel vragen bij. Er zijn zoveel voorbeelden, Thanksgiving in Canada, in de VS, waar men dat gedaan heeft, en waar de gevolgen zeer erg zijn."

"Er is licht aan het einde van de tunnel. We gaan er komen, maar nu moeten we doorzetten."

3. Marie-José Muyshondt: Zou het geen suggestie kunnen zijn dat prominente figuren zoals de koning of prominente figuren van de geloofsgemeenschappen zich publiekelijk laten vaccineren, om twijfelaars over de streep te trekken?

De Croo: "Voor degenen die twijfelen, is er maar een manier om hen te overtuigen: luister naar de wetenschap. Ik zal mij in elk geval laten vaccineren. Als men vindt dat het helpt om daar beelden van te tonen, wil ik dat gerust doen." 

"Maar ik ga de afgesproken volgorde volgen. Dus ik zal niet een van de eersten zijn die gevaccineerd wordt. Eerst zijn het de meest kwetsbaren. Er is geen reden dat ik, of de koning, zal moeten voorsteken. Nu, ik zou op dat vlak liever naar een wetenschapper luisteren dan naar een politicus."

Bekijk hier de vraag van Marie-José Muyshondt en het antwoord van De Croo (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

4. Tony Thomas: Waarom gaat het hier met die vaccins zo traag, in vergelijking met andere landen?

De Croo: "De leveringen van vaccins gebeuren op dezelfde manier voor alle Europese landen. Dus dat het in de buurlanden sneller zou gaan: ik zie niet in waarom dat het geval zou zijn. We zullen vaccineren aan de snelheid van productie. Dat is de voornaamste bottleneck. Er moeten honderden miljoenen vaccins geproduceerd worden. Naar de naalden is er ook gekeken en daar zal zich geen probleem stellen."

In het VK hebben ze hun bevolking als proefkonijnen genomen en ervoor gekozen om die bijkomende proeven niet te doen

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

"In Verenigd Koninkrijk zijn ze wel sneller beginnen vaccineren, dat is juist. Maar daar hebben ze hun bevolking als proefkonijnen genomen en ervoor gekozen om die bijkomende proeven niet te doen. De overheid neemt het ook op zich als het misloopt. Dat gaan wij niet doen: wij willen in Europa eerst zeker zijn dat het goed en veilig is vóór we beginnen te vaccineren."

Bekijk hier de vraag van Tony Thomas en het antwoord van De Croo (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

5. Romy Van Gorp: We zoeken mensen om ons uit die crisis te tillen. Die staan klaar, maar ze botsen steeds op 'geen ervaring'. Daar komt corona nog eens bovenop. Ik vraag me af hoe ik, als pas afgestudeerde, op die manier ooit werk ga vinden?

De Croo: "We moeten goed opletten. Het enige dat een land als België heeft, is ons talent. We mogen geen hele generatie van talent vergooien. Vandaar mijn oproep aan de hele economische wereld: wees creatief en vind manieren, ondanks de moeilijke periode, om jonge mensen de kans te geven om ervaring op te doen. Dat moet misschien anders gebeuren dan normaal."

Bekijk hier de vraag van Romy Van Gorp en het antwoord van De Croo (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Ik begrijp dat bedrijven zeggen dat ze niet weten wat er volgend jaar gaat gebeuren. Anderzijds: iemand een kans geven om op z'n minst even mee te draaien, als opstapje. Moet daar een financiële incentive aan vasthangen? Dat is meer de bevoegdheid van de regio's. Maar ik wil dus wel oproepen om dat talent van jonge mensen niet weg te gooien."

Meest gelezen