Videospeler inladen...

Annemie zingt met haar buren al sinds maart in geïmproviseerd straatkoor: "Het breekt de sleur, en brengt warmte"

De Warmste Week is volop aan de gang, en dit jaar draait de laatste week voor Kerstmis rond mensen bedanken die het verschil hebben gemaakt voor iemand anders. Radio 2  doet dat al zingend: online kan je je aansluiten bij "Het Warmste Koor" door een filmpje van jezelf op te nemen terwijl je "Ik hou van u" zingt. Stijn Meuris van Noordkaap heeft een nieuwe versie opgenomen van zijn klassieker, met een tekst die verwijst naar de coronasituatie. Maar sommige mensen houden het niet bij virtuele samenzang. Annemie zingt al sinds de eerste lockdown - coronaveilig - samen met een 20-tal buren in haar straat in Leuven. "Je leert elkaar op een andere manier kennen, en er ontstaat een nieuwe vorm van solidariteit", vertelt ze.

"Ik hou van u, ik hou van u, ik hou van u": er zijn weinig Nederlandstalige klassiekers die zo makkelijk mee te zingen zijn als het gelijknamige nummer van Noordkaap. "De tekst is heel simpel, en het refrein heel duidelijk: je moet al volledig toondoof zijn om dat niet aan te voelen", zegt Stijn Meuris, het brein achter het nummer, daar zelf over. 

"En het ritme van een walsje, dat werkt altijd. Het heeft iets heel eigenaardigs in al zijn eenvoud. De tekst past op een bierviltje. "Had ik daar maar iets langer aan gewerkt", denk ik nu soms. Maar het is gegaan zoals het gegaan is, en de rest is geschiedenis."

Had ik maar iets langer aan die tekst gewerkt, denk ik soms. Die past letterlijk op een bierviltje.

Stijn Meuris over "Ik hou van u"

Meuris schreef "Ik hou van u" intussen al 25 jaar geleden, in 1995 voor de soundtrack van de film "Manneken Pis". Het is een echte Belpopklassieker geworden, die vorig jaar werd opgenomen in het eerste "European Union Songbook", een initiatief om nummers die in het collectieve geheugen van de E.U. zitten, samen te brengen.

"Het was de eerste keer dat we een soundtrack mochten maken, en daar hoorde een single bij om de film "Manneken Pis" te promoten", vertelt Meuris bij Radio 2. "We hebben het nummer geschreven voor de openingsscène van de film. Noordkaap stond - zeker live - voor iets ruigere nummers, maar we hebben ons aangepast aan het scenario."

In een recordtijd is "Ik hou van u" tot stand gekomen. "We hadden maar één avond de tijd: de dag erna werd de scène al opgenomen waarin de muziek gebruikt werd. Een familie vertrekt op vakantie met de auto. Ze rijden door een bos, het is mooi weer, en ze zingen een liedje mee dat op de radio is. Dat nummer is "Ik hou van u". Het nummer heeft op zich niets met bedanken te maken, maar het krijgt dankzij De Warmste Week wel een heel nieuw leven", aldus Meuris.

Bekijk hier het nieuwe refrein van "Ik hou van u" voor De Warmste Week (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Samen zingen: dat zorgt voor een speciale solidariteit"

Sommige mensen houden het niet bij online zingen. Koren mogen momenteel niet samen repeteren, maar samen zingen, met respect voor de afstandsregels in openlucht: dat kan in principe wel. Annemie Vercruysse uit Leuven doet het met haar straat al sinds de eerste lockdown eind maart. Met de goedkeuring van Leuvens burgemeester Ridouani, die zelf al eens mee kwam zingen.

"Dat zingen is voortgekomen uit het dagelijkse applaus voor het zorgpersoneel. We kwamen naar buiten in onze voortuinen, en bleven op veilige afstand van elkaar een praatje maken. Wat begon met "we zingen eens een liedje", werd een vaste afspraak op een vast moment. Eerst dagelijks, sinds september enkel nog op weekenddagen om 12u stipt. Weer of geen weer, anders verdwijnt het rituele aspect. En het doorbreekt de sleur die de lockdown met zich meebrengt."

Annemie komt uit een muzikale familie, en overtuigde in eerste instantie haar zus - tevens haar buurvrouw - om mee te doen. "Zij speelt viool, en zo kreeg ons burenkoor meteen wat muzikale begeleiding", verklaart ze. Hun repertoire? "Klassieke melodieën waarop we een tekst maken geïnspireerd op de coronasituatie. Ons eerste nummer is ontstaan op "Broeder Jacob", dat zingen we in canon. Ook "Het loze vissertje" en "Que sera sera" hebben eraan moeten geloven. De nieuwe liedjesteksten zijn we in de brievenbussen gaan steken, om iedereen mee te krijgen."

We zingen op een vast moment, weer of geen weer. Anders vervaagt het ritueel.

Annemie Vercruysse, initiatiefnemer

Intussen is het "burenkoor" uitgegroeid tot een vaste bezetting met ruim 20 zangers en een bescheiden begeleidingsgroep met viool, accordeon en melodica. Na een kleine onderbreking in de zomermaanden, wordt er nu elk weekend samen gezongen. 

"En nu het de tijd van het jaar is, zingen we ook kerstklassiekers. En zo leer je je buren op een heel andere manier kennen. Je voelt warmte en solidariteit, je kan heel gemakkelijk vragen hoe het met elkaar gaat. En dat zingen: dat gaat elke week iets beter", aldus Annemie. En als goede buren is "Ik hou van u", de Warmste Week-hymne van Radio 2 dit jaar, ook een logisch onderdeel van hun repertoire geworden.

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen