Videospeler inladen...

Roger (89) en Ellen (39) vonden elkaar in eenzaamheid: "Ik miste menselijkheid en herkende zijn boodschap" 

Hoe zou het nog zijn met de 89-jarige Roger Lybaert die in september de studio van "De afspraak" stil kreeg met zijn pakkende getuigenis over het leven in een rusthuis? Roger heeft nu contact met de 50 jaar jongere Ellen Schoenaerts. Hun gemeenschappelijk raakpunt: eenzaamheid.   

De oproep van Roger Lybaert in "De afspraak" raakte heel wat mensen. Hij vond dat hem zijn vrijheid ontnomen werd sinds het uitbreken van de coronacrisis. "De mensen uit de woonzorgcentra worden niet gehoord. Dit is de eerste keer dat een bewoner van een woonzorgcentrum aan het woord komt", stelde Lybaert in september. Hij kaartte bovendien aan dat de hoofdoorzaak van de sterfte in woonzorgcentra pure eenzaamheid is.

Bekijk hier het gesprek met Roger Lybaert en Ellen Schoenaerts in "De zevende dag" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Intussen zijn we ruim 3 maanden verder en vertoeven we nog altijd in woelig coronawater, we zitten in de staart van een tweede golf. De mondige Lybaert blijft zijn leeftijdsgenoten een stem geven. 

Méér nog: na zijn tv-passage wilde - naar eigen zeggen - "de hele wereld hem contacteren via Facebook". Het is alvast columniste en muzikante Ellen Schoenaerts (39) gelukt. Ze mailen, bellen en schrijven elkaar. Beiden hebben een gemeenschappelijk raakpunt: de eenzaamheid die de maatschappij momenteel beknelt door de lockdowns van de coronacrisis. 

Ellen krijgt als columniste veel noodkreten binnen van jonge mensen. En dat snapt Roger. "Jongeren kunnen ook eenzaam zijn. Je kan tussen een massa mensen staan en u toch eenzaam voelen. Het is een algemeen en menselijk begrip. Iedereen zal het ooit eens ervaren. Als je afscheid moet nemen, voel je je alleen. Iemand afgeven... is schrijnend."

Herbekijk hier het gesprek met Roger Lybaert in "De afspraak" van 2 september 2020:

Videospeler inladen...

Meest gelezen