LIVEBLOG - Steeds meer landen weren Britse reizigers uit vrees voor een nieuwe variant van het coronavirus, morgen spoedoverleg

Steeds meer landen weren Britse reizigers omdat daar een nieuwe en meer besmettelijke variant van het coronavirus is opgedoken. In België  gaat de maatregel in om middernacht. Het is nog onduidelijk hoe gevaarlijk de nieuwe variant is. Morgen is er Europees spoedoverleg. Volg alle coronanieuws in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Infectiologe Erika Vlieghe: "Nog veel onduidelijkheid over nieuwe variant, wel bezorgdheid"

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over de nieuwe variant van het coronavirus dat in Engeland is opgedoken. Dat zegt infectiologe  Erika Vlieghe in "Het Journaal". De nieuwe variant zou besmettelijker zijn, maar daarover is er nog geen volledige eensgezindheid. "Er is wel grote ongerustheid omdat de nieuwe variant op korte tijd heel wat plaats heeft ingenomen in het aantal gevallen."

"Er is geen aanwijzing dat de variant mensen meer ziek maakt of meer dodelijk zou zijn, maar als je meer gevallen kan veroorzaken, dan kan je onrechtstreeks ook heel wat belasting voor het gezondheidssysteem veroorzaken, en uiteindelijk misschien ook meer overlijdens", zegt Vlieghe. 

"Er zijn een beperkt aantal gevallen in ons land gevonden en we zoeken dat verder uit. De schaal waarop wij op zoek kunnen naar de nieuwe variant is momenteel niet zo groot. Op korte termijn moeten we dat opschalen om dat beter te kunnen doen. We weten ook nog niet hoe het in onze buurlanden zit."

Of de nieuwe variant iets te maken heeft met de opnieuw klimmende cijfers inzake besmettingen is nog niet duidelijk. "Het zou kunnen, maar dat hoeft niet per se. Er is wel een belangrijke bezorgheid om verschillende redenen. Zo'n variant kan de accuraatheid van de diagnose beïnvloeden en zou misschien een invloed kunnen hebben op het vaccinatieprogramma, laat ons hopen van niet."

Videospeler inladen...

Europese lidstaten overleggen over nieuwe coronavariant

Vertegenwoordigers van de lidstaten van de Europese Unie hebben digitaal overleg gepleegd over de nieuwe, meer besmettelijke variant van het coronavirus die zich met name in Engeland verspreidt. Dat gebeurde op initiatief van de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, zo zegt een Europese bron. Tijdens het overleg werd gesproken over de nieuwe variant en de maatregelen die de verschillende lidstaten nemen. Steeds meer landen weren Britse reizigers, ook Frankrijk heeft zich daarbij aangesloten.

Daarnaast roept Duitsland, dat momenteel het roterend voorzitterschap van de Europese Raad in handen heeft, de Europese lidstaten morgen om 11 uur ook bijeen voor een spoedberaad via het Europese crisisresponsmechanisme IPCR, zo meldde de woordvoerder van het voorzitterschap en de Duitse diplomaat Sebastian Fischer op Twitter.

Steeds meer landen weren Britse reizigers

Na Nederland en België weren nu ook Italië, Ierland, Oostenrijk, Bulgarije, en Koeweit in het Midden-Oosten reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, uit voorzorg. Ook Duitsland volgt dat voorbeeld, zegt minister van Volksgezondheid Jens Spahn. Het tegenhouden van Britse passagiers uit Groot-Brittannië wordt mogelijk uitgebreid tot de hele Europese Unie. Daarover wordt morgen Europees overleg gepleegd.

Ierland schort veerboten en vluchten naar Groot-Brittannië voor minstens 48 uur op. Duitsland schort ook vluchten uit Zuid-Afrika op omdat ook daar een uitbraak van de nieuwe variant van het virus is gemeld. 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept haar leden in Europa intussen op "hun controles te versterken" in het licht van de nieuwe coronavariant. Volgens de WHO zijn 9 gevallen geteld in Denemarken, een in Nederland en ook een in Australië.

Lees meer in dit artikel:

Britse regering houdt morgen crisisoverleg

De Britse regering houdt morgen een crisisoverleg over het internationale verkeer. Het overleg is nodig nu steeds meer Europese landen het reisverkeer uit het Verenigd Koninkrijk verbieden als gevolg van de snelle verspreiding van een nieuwe, meer besmettelijke variant van het coronavirus.

Volgens een woordvoerder zal het internationale verkeer besproken worden. Vooral het vrachtverkeer staat daarbij hoog op de agenda.

   Als gevolg van een meer besmettelijke coronavariant houden verschillende Europese landen de grenzen dicht voor Britten. Onder meer België, Nederland, Italië, Ierland, Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk hebben al een verbod op vluchten uit het Verenigd Koninkrijk en andere beperkende maatregelen aangekondigd

Laatste vlucht uit Londen op luchthaven Zaventem

Op de luchthaven in Zaventem hadden morgen nog twee vluchten uit het Verenigd Koninkrijk moeten landen, maar die zijn geannuleerd. Vandaag zijn er wel nog mensen vanuit Londen gearriveerd, zijn moeten nu in quarantaine. En de Britten die van hieruit richting Londen vertrokken zijn blij dat ze snel naar huis kunnen.

Videospeler inladen...

Verstrengde controles in de Ardennen

In de Ardennen is er wat angst dat de vele vakantiehuizen die er staan, de komende tijd als feestlocatie gebruikt worden, voor al te grote groepen. De politie controleert en gaat ook actief op zoek naar mensen die met méér samen zijn dan de corona-regels toelaten.  

Videospeler inladen...

Met de laatste Eurostar naar huis

Duizenden inwoners van Londen en omgeving probeerden gisteren en vandaag het gebied te verlaten, nadat er - door de nieuwe meer besmettelijke variant van het coronavirus - opnieuw een lockdown werd aangekondigd. De Vlaamse Alexandra Duysters studeert aan het King's College in Londen en neemt vroeger dan gepland de trein naar huis. "Ik was nog aan het twijfelen om te blijven voor mijn thesis, maar mijn mama drong aan om nu al te vertrekken. Normaal is het helemaal niet druk, maar nu is het bomvol met mensen die hetzelfde idee hadden. Dat betekent wel opnieuw in quarantaine en een test doen."

Politie legt huwelijksfeest in Vilvoorde stil

De politie van de zone VIMA (Vilvoorde-Machelen) heeft in Vilvoorde een groot huwelijksfeest stilgelegd. Dat was aan de gang in een leegstaand restaurant op de Koningslosesteenweg. Er waren 54 volwassenen aanwezig en een tiental kinderen. Dat bevestigen burgemeester Hans Bonte en het parket Halle-Vilvoorde.

“We maken voor iedereen een proces-verbaal op en zullen daarna zien wie er welke boete krijgt of eventueel onmiddellijk gedagvaard wordt als het om de organisatoren gaat”, zegt parketwoordvoerster Carol Vercarre. 

Burgemeester Hans Bonte (SP.A) reageert ontzet. “Ik ben verschrikkelijk verontwaardigd. Wie haalt het in zijn hoofd om zoiets in deze tijden nog te doen. Ik hoop echt dat de verantwoordelijken van de organisatie en ook de eigenaar die het pand verhuurt zwaar verantwoordelijk gesteld worden.”

Lees meer in dit artikel:

Politie rolt lockdownfeest in Brussel op

De politie heeft zaterdagnacht in het centrum van Brussel een lockdownfeestje stilgelegd, waar 29 mensen aanwezig waren. Dat bevestigt de woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene.

Het feest ging door in een woonst die werd gehuurd via Airbnb. De politie werd verwittigd door buren. Tegen de aanwezigen op het feestje werd proces-verbaal opgesteld.

Werkgevers moeten coronatesten buitenlandse werknemers controleren

Bedrijven die buitenlands personeel willen inschakelen, moeten zelf controleren of die werknemers een negatieve coronatest hebben afgelegd voor ze in België aankwamen. Dat blijkt uit het ministerieel besluit over de vrijdag aangekondigde maatregelen.

Vanaf Kerstmis moeten niet-inwoners die vanuit een rode zone (bijna de hele wereld) naar België komen, verplicht een negatieve coronatest van maximaal 48 uur oud voorleggen. Dat geldt ook voor in het buitenland wonend of verblijvend personeel in de bouw, de land- en tuinbouw, de schoonmaak en de vleessector. In die sectoren werken nogal wat mensen uit Zuid- of Oost-Europa.

Zonder negatief resultaat kan de werkgever of opdrachtgever geen beroep doen op de werknemer of zelfstandige die niet in België woont. De werkkracht moet dan in quarantaine tot er wel een negatief resultaat kan worden voorgelegd.

Eerste ladingen van Moderna-vaccin verlaten opslagruimtes in VS, eerste inentingen wellicht morgenochtend

In de VS zijn de eerste ladingen van het coronavaccin van farmabedrijf Moderna vertrokken uit opslagruimtes. Ze worden naar meer dan 3.700 locaties in het hele land gebracht om zo de vaccinatiecampagne te versterken die vorige week is opgestart met het vaccin van Pfizer-BioNTech. Volgens Moncef Slaoui, het hoofd van het Amerikaanse vaccinatieprogramma, zullen de eerste vaccinaties met het Moderna-vaccin morgenochtend beginnen.

89 mensen krijgen boete in Wijnegem Shopping Center omdat ze coronaregels niet respecteren

Bij een controle-actie op het naleven van de covidmaatregelen gisterenmiddag in het Wijnegem Shopping Center heeft de lokale politie 89 mensen op de bon geslingerd. Dat meldt de site van Het Laatste Nieuws. Niemand werd aangehouden, maar er werden wel boetes uitgeschreven van 250 euro per persoon die onmiddellijk werden geïnd. 

Volgens woordvoerster Jessy Spoelders werd er vooral gelet op het correct dragen van het mondmasker en op het alleen winkelen. “Onze politiezone MINOS controleert vrijwel dagelijks op de naleving van de covid-maatregelen. Er zullen zeker nog dergelijk grote controle-acties gebeuren, ook op onze andere winkelassen”, waarschuwt Spoelders.

Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) doet oproep aan profvoetballers: "Laat vreugdetaferelen achterwege"

Profvoetballers die na een doelpunt op het veld elkaar bespringen, vreugdetaferelen in de kleedkamer... Het zijn beelden die bij de brede bevolking in deze coronatijden op onbegrip stuiten. Ook Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) is niet tevreden met de gang van zaken. "Laat die vreugdetaferelen achterwege", luidt zijn oproep.

"Nog los van het medische aspect met betrekking tot mogelijke bron van besmetting, is er ook het ethische en de voorbeeldfunctie. Ik heb er zelf voor gezorgd dat de profvoetballers opnieuw konden gaan spelen, dat de competitie kon starten. Dat is een privilege. Ik wil dat we met zijn allen naar sportwedstrijden kunnen blijven kijken. Maar daar tegenover staat het bewustzijn ten aanzien van de voorbeeldfunctie die men heeft", aldus Weyts.

De Vlaams minister van Sport heeft naar eigen zeggen de clubs via de Pro League al enkele keren gevraagd om zich bewust te zijn van hun voorbeeldfunctie. "De clubs zelfs zouden eens een signaal moeten kunnen geven, afspraken maken en wanneer die niet nageleefd worden dat daar sancties tegenover staan."

"Men moet beseffen dat de ministers van Sport er verantwoordelijk voor zijn geweest dat men kon voetballen, dat het werd toegelaten. Vanaf het moment dat dat niet meer wordt gesteund door de overheid, kan het gedaan zijn. Ik wil daar absoluut niet mee dreigen. Maar ik vraag gewoon om alstublieft rekening te houden met de mensen thuis die aan het kijken zijn", besluit minister Weyts.

Hou alstublieft rekening met de mensen die thuis aan het kijken zijn
Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA)

13.066 nieuwe coronabesmettingen bevestigd in Nederland in 24 uur tijd

In Nederland zijn tussen 10 uur gisteren en 10 uur vanochtend 13.066 nieuwe coronabesmettingen bevestigd. Dat zijn er 798 meer dan in de 24 uur daar vóór, zo meldt de NOS. Alles samen liggen er nu 2.113 mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis, van wie 580 op de dienst intensieve zorg. 32 mensen stierven aan de gevolgen van COVID-19.

Eurostar blijft rijden tussen Londen en Parijs

Door de beslissing van Nederland en België om het verkeer tussen hun landen en het Verenigd Koninkrijk te beperken, zullen er morgen geen Eurostar-treinen rijden op het traject Londen-Brussel-Rotterdam-Amsterdam. Dat meldt de spoorwegmaatschappij.

Eurostar zegt dat er wel nog treinen blijven rijden tussen Londen en Parijs. "We wachten op verdere gegevens van de diverse regeringen over hoe reisbeperkingen worden gehandhaafd", zegt het bedrijf op zijn website.

Eurostar vraagt reizigers nog om vandaag niet naar het station te komen zonder ticket, omdat het erg druk is in de treinen en stations. In de stations worden geen tickets meer verkocht.

Gezondheidstoestand van Franse president Emmanuel Macron is ook vandaag "stabiel"

De gezondheidstoestand van de Franse president Emmanuel Macron, die eerder deze week positief testte op COVID-19, is stabiel. Dat zegt het Elysée. Macron zit momenteel in quarantaine in de presidentiële residentie La Lanterne in Versailles, nabij Parijs. Hij vertoont nog altijd dezelfde symptomen van COVID-19 - vermoeidheid, hoest en spierpijn - als gisteren. De resultaten van de onderzoeken zijn "geruststellend", luidde het in een korte mededeling van de presidentiële arts.

Meest gelezen