AFP or licensors

Steeds meer landen weren reizigers uit het VK wegens gemuteerd coronavirus, België sluit 24 uur grenzen voor Britten

Steeds meer Europese landen sluiten hun grenzen voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk wegens de nieuwe variant van het coronavirus in Engeland. Ze volgen daarmee het voorbeeld van Nederland en België die vanochtend aankondigden dat ze tijdelijk geen passagiersverkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk meer toelaten. 

Vanaf middernacht gaan de Belgische grenzen voor 24 uur dicht voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) gezegd in "De zevende dag". Wie met de trein of het vliegtuig komt, kan dan het land niet meer binnen. Aan de grens met Franrijk komen er extra controles voor personenwagens. 

De beslissing is een "voorzorgsmaatregel" om de verspreiding van een meer besmettelijke variant van het coronavirus te voorkomen die in Engeland is opgedoken. De Belgische maatregel geldt voorlopig maar voor 24 uur, omdat het wetenschappelijk overleg over die virusmutatie intussen nog aan de gang is. "Er stellen zich nog heel veel vragen. We hebben daarover nog geen sluitend antwoord."

 

Bekijk hier een fragment uit het gesprek met premier De Croo in "De zevende dag" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke: "Hier mag je geen gras over laten groeien"

"We willen de nieuwe variant van het coronavirus in Engeland absoluut niet zien komen", zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) op zijn beurt op Studio Brussel in een korte reactie op het inreisverbod.

Volgens Vandenbroucke komt dat er dat uit "voorzichtigheid". "Ondertussen bekijken we hoe het precies ineen zit en wat we eventueel verder moeten doen. Hier mag je geen gras over laten groeien, over zulke toestanden."

Steeds meer landen

Intussen zijn er steeds meer Europese landen die het voorbeeld van Nederland en België volgen. Het gaat in de eerste plaats om Duitsland en Frankrijk. In Frankrijk is er de eerste 48 uur zelfs geen vrachtverkeer toegestaan, wat tot nog grotere problemen in de Britse havens zal leiden. Voort verbieden ook Zweden, Ierland, Italië en Oostenrijk voorlopig de toegang voor Britse reizigers. Duitsland verbiedt ook vluchten uit Zuid-Afrika, omdat er daar ook een uitbraak van het gemuteerde virus is. 

De Britse premier Boris Johnson kondigde gisteravond zelf strenge lockdownmaatregelen aan in Londen en het zuidoosten van Engeland wegens de snelle verspreiding van de virusvariant. Ook in Schotland werden de coronamaatregelen bijgesteld: reizen tussen Schotland en de rest van het VK is verboden en de tijdelijke kerstversoepelingen worden grotendeels teruggedraaid. 

De Nederlandse regering onderzoekt bovendien de mogelijkheden voor aanvullende maatregelen tegen reizigers die op een andere manier naar Nederland willen. Ook wordt met andere EU-lidstaten gekeken naar maatregelen tegen verdere verspreiding van de nieuwe variant vanuit het Verenigd Koninkrijk. "Het kabinet is zich bewust van het feit dat het instellen van een vliegverbod een zeer zware maatregel is, maar acht deze maatregel gerechtvaardigd gelet op de situatie", klinkt het.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept haar leden in Europa op "hun controles te versterken" in het licht van de nieuwe coronavariant en laat weten dat ze in nauw contact staat met de Britse overheid, om informatie uit te wisselen over de virusmutatie.

"70 procent meer besmettelijk"

De Britse mutatie van het coronavirus zou veel sneller overdraagbaar zijn dan de variant die al rondging en is moeilijker detecteerbaar, schrijft de Nederlandse regering. De Britse premier Boris Johnson noemde de variant "mogelijk tot 70 procent meer besmettelijk", maar volgens hem is het wel al duidelijk dat je er niet per se ernstiger ziek van wordt. 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Nederlandse tegenhanger van Sciensano, heeft de regering geadviseerd "eventuele introductie van deze virusstam vanuit het Verenigd Koninkrijk maximaal te beperken". 

Dat Nederland die strenge maatregelen neemt, heeft ook te maken met de ontdekking van een besmetting met die variant in een staal dat dateert van begin december. De bemonstering wordt nu verder onderzocht om te bekijken over wie het gaat, hoe diegene besmet is geraakt en of meer gerelateerde gevallen bekend zijn. 

De nieuwe stam, die de wetenschappelijke naam 'SARS-COV-2 VUI 202012/01' kreeg, is voor het eerst in september ontdekt. De mutatie is vooral gevonden in het zuidoosten van Engeland, maar is ook in Wales vastgesteld. Verder zijn drie gevallen bekend in Denemarken en een in Australië. Ook in ons land is de mutatie al opgedoken.

Londen en het Zuidoosten van Engeland beheersen het nieuws wegens de nieuwe variant van het coronavirus die daar is opgedoken en het inreisverbod dat België als reactie heeft ingesteld. Woon jij in de regio en wil je getuigen over de situatie ter plaatse? Laat het ons weten via oproep@vrtnws.be, graag samen met je gsm-nummer.

Bekijk hieronder het verslag over de nieuwe lockdown in het Verenigd Koninkrijk van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de toelichting door infectiologe Erika Vlieghe over de nieuwe variant van het coronavirus in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen