Gasontploffing in centrum Hasselt: gaslek gedicht, 100 bewoners mogen naar huis 

In het centrum van Hasselt zijn de bewoners van de Minderbroedersstraat zondagavond opgeschrikt door een gasontploffing. Twee mensen raakten daarbij gewond. Een honderdtal buurtbewoners werden geëvacueerd, maar mogen  vanaf 9 uur weer naar huis. Het gaslek, dat in de kelder van een horecazaak voor een ontploffing zorgde, is intussen gedicht.

Rond 18 uur werd al een gasgeur waargenomen in de  Minderbroedersstraat. De politie en Fluvius kwamen ter plaatse maar de oorzaak werd niet gevonden. Even voor half acht volgde een ontploffing. "Er is nu een perimeter van 500 meter ingesteld", vertelt Dorien Baens van de politiezone Limburg Regio Hoofdstad. 

Bij de ontploffing vielen 2 lichtgewonden, zegt burgemeester Steven Vandeput (N-VA). "De zaak zelf was uiteraard gesloten, maar 2 mensen uit de buurt raakten lichtgewond door rondvliegende glasscherven.  Zo'n 100 buurtbewoners zijn intussen geëvacueerd. Zij worden nu in eerste instantie naar de sporthal gebracht." 

Centrum van Hasselt opgeschrikt door gasontploffing
(lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

We waren in totale paniek, hebben onmiddellijk onze kleren aangetrokken en zijn naar buiten gegaan

"Eerst was er sprake van een gaslek, en we mochten onze straat langs één kant niet meer in", vertelt een student, die vlakbij op kot zit. "Een half uur later zat ik op kot, en hoorde ik plots een zeer luide knal. Mijn televisie wiebelde en het leek alsof mijn ramen zouden springen. Mijn kotgenoot en ik zijn dan naar buiten gegaan, en daar riep een brandweerman dat we weg moesten", vertelt ze."We waren in totale paniek en hebben onmiddellijk onze kleren aangetrokken, onze spullen gepakt en we zijn naar buiten gegaan", getuigt een andere student. "Aan ons kot is geen schade, maar bij een paar huizen verder zijn de ramen helemaal stuk."

"Het voelde als een heel felle slag", herinnert een man die in de buurt woont zich. "Een half uur later kwam de brandweer op de deur kloppen met de boodschap dat we onmiddellijk moesten evacueren."
"Ik was er toch even niet goed van", vertelt een andere buurbewoonster. "Het blijkt allemaal erger dan dat ik eerst dacht. Al die mensen in uniform die hier rondliepen... Ik wist niet wat er aan de hand was."

Gaslek gedicht

Na een nacht doorwerken hebben de hulpdiensten het gaslek maandagochtend kunnen dichten. Alle bewoners die de nacht moesten doorbrengen in een hotel, bij vrienden of familie, of in de sporthal, mogen weer naar huis. Iedereen wordt gevraagd om zich vanaf 9 uur te melden bij Café Van Veldeke, om begeleid door de brandweer naar huis te kunnen gaan. De brandweer voert in elke woning ook nog metingen uit.

Meest gelezen