Verbluffend onderzees tunnelnetwerk tussen Faeröer-eilanden met spectaculaire rotonde opent de deuren

Op de Faeröer-eilanden, een eilandengroep tussen Schotland, IJsland en Noorwegen, is een gloednieuw onderzees tunnelnetwerk geopend, met een spectaculaire rotonde in het midden. Aan het tunnelcomplex is drie jaar gebouwd, het vormt de verbinding tussen de eilanden Streymoy en Eysturoy. Door de pas afgewerkte tunnel wordt de reistijd tussen de twee eilanden aanzienlijk korter.

De tunnel is iets meer dan elf kilometer lang. Het pronkstuk is een rotonde, midden in de tunnel. Die vormt de verbinding tussen een al bestaande tunnel en de nieuwe tunnel. Door de nieuwe tunnel wordt de reistijd tussen de hoofdstad Tórshavn, op het eiland Streymoy, en Strendur op het eiland Eysturoy, beperkt tot zeven minuten. Voordien was dat 40 minuten.

ABACA

De werkzaamheden aan het tunnelcomplex begonnen in februari 2017. Het laagste punt bevindt zich 187 meter onder de zeespiegel. Om de veiligheid te verzekeren is er nergens een hellingsgraad van meer dan 5 procent. Verwacht wordt dat er dagelijks tussen de 5.000 en 6.000 voertuigen zullen doorheen rijden. De bestuurders zullen wel tol moeten betalen.

faroephoto.com

Lichteffecten

Op de rotonde in het midden staat een kunstwerk van de plaatselijke kunstenaar Trondur Patursson, met beeldhouwwerk en lichteffecten. Het tunnelcomplex is de grootste investering in infrastructuur ooit op de eilanden. Er wordt nog een nieuwe tunnel gebouwd, tussen de eilanden Sandoy en Streymoy.

ABACA

Gisteren reden de eerste auto's al door het tunnelcomplex, maar vandaag wordt het officieel ingehuldigd door de regering van de Faeröer-eilanden. De eilandengroep bestaat uit 18 eilanden en valt onder Denemarken, maar heeft wel zelfbestuur.

Bekijk hier 2 animaties van de tunnels:

ABACA

Meest gelezen