Videospeler inladen...

VRT NWS als eerste in noorden van Tigray in Ethiopië: "Dit is een humanitaire ramp in ontwikkeling"

De voorbije weken heeft het leger van Ethiopië een bloedig offensief gevoerd tegen plaatselijke troepen in de provincie Tigray. Er was geen internet en niemand mocht het gebied binnen. Nu worden in sommige door het regeringsleger gecontroleerde gebieden hulpverleners toegelaten en journalisten. Onze VRT NWS-ploeg kon als eerste naar het gebied waar nog niemand eerder kwam. Ze sprak met vluchtelingen en stelde een nijpend tekort aan humanitaire hulp vast.

Tigray was de voorbije weken compleet afgesloten. Voor buitenstaanders was het onmogelijk om zich een beeld te vormen van wat er aan het front werkelijk gaande was. Hulpverleners mochten er ook niet in, ondanks het feit dat er in Tigray ook nog honderdduizenden Eritrese vluchtelingen in opvangkampen zaten. 1 miljoen Tigreeërs zouden hun huis zijn uitgevlucht. 

Nu het leger grote delen van het gebied heeft ingenomen, laat de regering met mondjesmaat buitenlanders binnen. Onze collega Stijn Vercruysse en zijn ploeg trokken eerst naar het zuidwesten van Tigray, in de omgeving van Gondar. "Daar is er intussen hulp toegelaten en is het leger aanwezig."

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal" van onze reporter Stijn Vercruysse vanuit Gondar, aan de grens met Tigray.

Videospeler inladen...

"Verderop, zijn we voorbij spookdorpen gereden", zegt journalist Stijn Vercruysse in "De ochtend" op Radio 1. "Dat is waar we voor vreesden. Er lagen lijken op de weg en we zagen uitgebrande tanks, maar ook bussen met kogelgaten erin. De mensen die zijn achtergebleven zeggen dat ze geen voedsel hebben, geen water en geen medicijnen." 

Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" waarin Stijn Vercruysse spreekt met vluchtelingen (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

De ploeg is onderweg ook Eritrese vluchtelingen tegengekomen, die in Tigray in kampen verbleven. Zij zeggen dat ze zijn weggejaagd. Nu hulporganisaties die kampen niet kunnen bereiken, zou daar ook een groot tekort aan voedsel en medicijnen zijn.

Ondertussen gaan de gevechten op verschillende plaatsen nog door. Maar ook op plaatsen waar de gevechten intussen voorbij lijken, durven mensen niet terugkeren naar hun huizen omdat ze bang zijn voor Eritrese soldaten die huizen plunderen en mensen lastig vallen.

"We hebben kunnen vaststellen dat alles erop wijst dat er Eritrese soldaten de grens zijn overgestoken met Ethiopische uniformen aan", vertelt Stijn Vercruysse. "Het lijkt erop dat ze hebben deelgenomen aan de gevechten en dat ze op zijn minst de regio mee beveiligen. Maar in plaats van beveiligen zouden ze de huizen van de Tigreërs plunderen."

Bekijk hieronder het gesprek met Stijn Vercruysse vanuit Addis Abeba in "Het Journaal" over de Eritrese soldaten in Tigray.

Videospeler inladen...

Vorige week stelde de Europese Unie nog financiële steun aan Ethiopië uit vanwege de oorlog in Tigray. Het gaat om 88,5 miljoen euro. Eén van de voorwaarden om het bedrag toch uit te betalen is het herstel van de communicatie-lijnen in de Tigray-regio. Op dit moment is communicatie met mensen in de regio nog steeds bijzonder moeilijk. 

Stijn Vercruysse sprak in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba met Tigreërs, die wekenlang geen contact hadden met hun familieleden in de regio. Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal".

Videospeler inladen...

Nu Stijn Vercruysse voor VRT NWS als een van de eerste journalisten de regio mocht betreden, blijkt dat de situatie in Tigray zoals gevreesd zeer precair is: "Nu is er vooral meer toegang nodig voor humanitaire organisaties, want wij hebben gezien dat zich daar een humanitaire ramp aan het ontwikkelen is."

Bekijk hier een uitgebreide reportage uit "Terzake" (21/12/2020)  van onze reporter ter plaatse, Stijn Vercruysse:

Videospeler inladen...

Meest gelezen