Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse Congres bereikt akkoord over coronasteunpakket

De leiders van de Democraten en Republikeinen van het Amerikaanse Congres hebben een akkoord bereikt rond een steunpakket om de economische gevolgen van de coronapandemie te temperen. Dat hebben de Republikeinse meerderheidsleider van de Senaat, Mitch McConnell, en zijn Democratische tegenhanger, Chuck Schumer, aangekondigd. Het gaat om het op een na grootste economische steunpakket uit de Amerikaanse geschiedenis.

De politici zijn het eens geworden over een steunpakket van bijna 900 miljard dollar. Wel moeten de Senaat en het Huis van Afgevaardigden (samen het Congres) nog stemmen over het akkoord. Volgens de nummer twee van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, Steny Hoyer, zal die stemming vandaag in beide kamers plaatsvinden.

Het akkoord is onder meer voorzien in een verhoging van de werkloosheidsuitkeringen en een directe eenmalige betaling van 600 dollar voor veel burgers. Verder zal er geld vloeien naar de kleine ondernemingen, ziekenhuizen, scholen en de distributie van de coronavaccins.

Het is het op een na grootste economische steunpakket uit de Amerikaanse geschiedenis. Tijdens de eerste coronagolf in maart werd ongeveer 2.300 miljard dollar uitgetrokken.

Onze burgers blijven tijdens deze vakantieperiode tegen het coronavirus vechten, maar ze zullen niet alleen vechten

Mitch McConnell

"Onze burgers blijven tijdens deze vakantieperiode tegen het coronavirus vechten, maar ze zullen niet alleen vechten", zei McConnell. Hij betreurde wel dat het akkoord "maanden geleden" niet werd bereikt. Democraten en Republikeinen lagen maandenlang in de clinch met elkaar over het steunpakket.

Daarnaast werd er nog onderhandeld over de begroting die de periode tot september 2021 beslaat. Opnieuw werd de tijdelijke financieringswet met 24 uur verlengd om een 'shutdown' van de overheidsdiensten te voorkomen. De shutdown werd in de afgelopen dagen zo al twee keer vermeden.

Biden: "Hartverwarmend"

President-elect Joe Biden juicht het akkoord toe. "In november heeft het Amerikaanse volk getoond dat het tijd is voor actie en compromis", klinkt het in een mededeling. "Het is dan ook hartverwarmend dat het Congres die boodschap mee begrepen heeft om over de partijgrenzen heen samen te werken."

Biden laat voorts weten dat hij een groots plan heeft om de coronacrisis in zijn land aan te pakken. "We gaan tijdens onze eerste 100 dagen de Amerikanen vragen om 100 dagen lang een mondmasker te dragen", klinkt het. "We gaan 100 miljoen vaccins zetten en de meeste scholen heropenen."

Meest gelezen