België verlengt inreisverbod uit Verenigd Koninkrijk met 24 uur, terugkeren kan vanaf woensdag (mits quarantaine)

België verlengt het inreisverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk met 24 uur. Dat heeft het kernkabinet van de federale regering beslist. Wie haar of zijn hoofdverblijfplaats in België heeft, kan ons land vanaf 23 december weer binnen. Voor wie dat niet zo is, mag het enkel als het om een essentiële verplaatsing gaat.

Bij gebrek aan duidelijkheid over het gemuteerde coronavirus in het Verenigd Koninkrijk heeft de regering beslist om het inreisverbod vanuit dat land met 24 uur te verlengen. Dat verbod is sinds middernacht van kracht. 

Vanaf 23 december zullen mensen die hun hoofdverblijfplaats in België hebben weer tot ons land worden toegelaten. Ze worden wel verplicht om een Passenger Location Form in te vullen en daar zal extra op worden gecontroleerd. Ze zullen zich ook aan een strikte quarantaineplicht van zeven dagen moeten houden, gevolgd door een coronatest.

Voor de strikt essentiële verplaatsingen zullen we voorzien dat ook niet-inwoners naar België kunnen reizen vanaf 23 december

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V)

Bekijk hier het interview met minister Annelies Verlinden in "Het Journaal" (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ook wie haar of zijn hoofdverblijfplaats niet in België heeft, mag vanaf 23 december weer naar ons land reizen, maar dan alleen voor een essentiële verplaatsing, te regelen via de Belgische ambassade. "Voor de strikt essentiële verplaatsingen zullen we voorzien dat ook niet-inwoners naar België kunnen reizen vanaf 23 december", bevestigt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) aan VRT NWS.

Door de brexit wordt het Verenigd Koninkrijk vanaf 1 januari niet langer beschouwd als lidstaat van de Europese Unie. Dat betekent dat Britten ook dan het land alleen binnen zullen mogen voor een essentiële verplaatsing, nog altijd te regelen via de Belgische ambassade. Daarnaast zullen zij een recente negatieve coronatest moeten kunnen overleggen.

Vrachtvervoer vanuit het Verenigd Koninkrijk naar ons land blijft wel toegelaten. Het gaat hier om zogenoemde niet-begeleide vracht die niet via Frankrijk ons land binnen komt.

Intussen blijft België op Europees niveau en met de buurlanden praten over een gecoördineerde aanpak. Vandaag was er al een Europese crisisvergadering op expertenniveau, maar die heeft nog niet geleid tot een gezamenlijke aanpak. Zo heeft Frankrijk ook het vrachtverkeer met het VK stilgelegd, terwijl België en Nederland dat niet doen. Ook de duur van de maatregelen verschilt van land tot land.

Het West-Vlaamse bedrijf Vergro exporteert verse groenten en fruit. Maar voorlopig vertrekt geen enkele vrachtwagen meer richting Verenigd Koninkrijk. En daardoor dreigen tonnen groenten en fruit in hun magazijnen rot te worden. Bekijk hier de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen