Commotie rond levende schapen in kerststal Halle: "Maar ze worden goed verzorgd"

In Halle is commotie ontstaan rond de schapen die in de kerststal staan op de Grote Markt. Dat vinden heel wat mensen op sociale media dierenmishandeling. De eigenaar van de schapen zegt dat ze goed verzorgd worden. En ook de stad Halle geeft hem gelijk en laat de dieren rustig verder grazen bij kindje Jezus. 

"Zo triestig, die kerststal met drie schapen die zijn opgesloten in een super klein kot." "Zielig, wat een dierenmishandeling." "Schandalig er bestaan toch genoeg posturen. Laat levende dieren in hun natuurlijke omgeving." Een post op Facebook over de drie schapen die in de kerststal staan op de Grote Markt van Halle heeft zoveel commentaar uitgelokt, dat de beheerder van 'Ge zijt van Halle' de reacties moest uitschakelen. Heel wat Hallenaren zijn niet blij met de levende schapen die in de kerststal staan bij kindje Jezus, Maria en Jozef. En dat terwijl de traditie al 20 jaar bestaat. Eigenaar van de schapen Luc Pieters: "Ik ben ervan overtuigd dat die dieren daar met veel plezier zitten. Ze krijgen iedere dag eten en drinken, vers hooi en stro. Wat moeten ze nog meer hebben?"

De schapen zijn al een keer uitgebroken en hebben toen Maria omver gelopen 

Toch vinden sommige mensen dat de drie schapen niet genoeg plaats hebben in de kerststal. Maar daar is Pieters het niet mee eens. "Er zitten drie lammetjes, die zijn nog niet volwassen. Dat zijn jaarlingetjes die in maart geboren zijn. Ze hebben vijf vierkante meter, en dat is ruim voldoende. Sowieso zitten ze graag binnen als het zoals vandaag miezert of licht regent. Ooit vroeg iemand me of ik de schapen niet elke dag uitlaat, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ik snap dat dierenliefhebbers zich zorgen maken, maar dat is in dit geval echt niet nodig." 

De kleintjes hebben volgens Pieters dus genoeg plaats. Maar dat wil niet zeggen dat ze nooit proberen te ontsnappen. "Het klopt dat ze een keertje zijn uitgebroken en toen hebben ze Maria omver gelopen (lacht). Ik denk dat er een beetje ruzie was in het huishouden. Maar alles is weer bijgelegd. " Het gemeentebestuur van Halle is er ook helemaal gerust in dat de schapen gelukkig zijn, en laat ze daar rustig verder grazen in de kerststal. 

Meest gelezen