Corona-app "Coronalert" slaat nog niet aan: amper 4 procent van besmette mensen maakte er gebruik van

Van de 500.000 mensen die sinds eind september besmet zijn geraakt met het coronavirus, heeft amper 4 procent gebruik gemaakt van Coronalert, de Belgische corona-app. Dat blijkt uit een antwoord van staatssecretaris voor digitalisering Mathieu Michel (MR) aan Michael Freilich (N-VA). Coronalert werd op 30 september gelanceerd met de bedoeling om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De app werd ondertussen 2,2 miljoen keer gedownload.

Coronalert, de Belgische corona-app om het coronavirus tegen te gaan, werd eind september gelanceerd, nadat zo'n 10.000 gebruikers die een tijdje konden testen. Met de app krijg je een melding als je een risico loopt op een besmetting. Maar meteen had de Coronalert te maken met kinderziektes. Zo kon een aantal gebruikers van Andoid-smartphones de app niet downloaden tijdens de testperiode. 

Problemen met iPhone 6

Nu blijkt dat sinds de lancering 20.000 mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus gebruik hebben gemaakt van de app. Met een totaal aantal besmettingen van 500.000 mensen sinds de lancering betekent dat dat amper 4 procent van de mensen die besmet zijn geraakt de app hebben gebruikt. Ongeveer de helft daarvan heeft de app ook gebruikt om anderen te verwittigen. Dat blijkt uit een antwoord van een parlementaire vraag van Michael Freilich (NV-A) aan staatssecretaris voor digitalisering Mathieu Michel (MR). 

Het lage cijfer heeft deels te maken met de problemen waarmee Coronalert in het begin te kampen had. Na de lancering konden de meeste Android-gebruikers de app downloaden en gebruiken, maar dat was niet het geval bij mensen met een iPhone 6. Dat (populaire) toestel, had een verouderd besturingssysteem en is was niet compatibel met Coronalert. Dat probleem is ondertussen wel opgelost.

Niet juist gebruikt

Daarnaast was de app ook niet gebruiksvriendelijk. Mensen die positief werden getest op het coronavirus moesten een ingewikkelde code genereren en die doorgeven aan de huisarts. Die had bij momenten teveel werk en sommige patiënten vergaten om hun code door te geven aan de huisarts. 

Sinds november krijgt iedereen die zich laat testen een sms. Die zorgt ervoor dat de testresultaten automatisch gekoppeld worden aan de app. Dat moet ervoor zorgen dat meer testresultaten in de app terecht komen waardoor mensen verwittigd kunnen worden van mogelijke besmettingen. 

Mensen die zich positief werden getest op het coronavirus moesten een ingewikkelde code genereren en die doorgeven aan de huisarts

Freilich vindt dat de app zijn doel niet bereikt: "De Coronalert app is niet zaligmakend, de penetratiegraad is bijzonder laag. Optimaal zou dat maar liefst 60%-70% moeten zijn, een cijfer dat we nooit zullen halen." 

Bij het Interfederaal Comité Testing & Tracing, dat verantwoordelijk is voor de app, beseffen ze dat er te weinig gebruikers zijn. Daar is men van plan om nieuwe campagnes op te zetten om de app terug onder de aandacht te krijgen.

Meest gelezen