Radio 2

Dubbelganger van Lucky Luke kondigt nieuwe tentoonstelling in Kortrijk aan

De persconferentie over de nieuwe tentoonstelling ‘Lucky Luke in het Diepe Zuiden’ begon een kwartiertje later dan verwacht, omdat de eregast, Rutger Gret, wat later was. Rutger (41) is een Nederlander die als de "Dutch Luky Luke" door het leven gaat. Hij lijkt ook echt als twee druppels water op de stripheld die 75 jaar geleden werd geboren uit de pen van Maurice ‘Morris’ De Bevere uit Kortrijk. “Ik weet het, niet direct de gewoonte van Lucky Luke om laat te komen", zegt de Rotterdammer, "maar ik stond in de file."

De gelijkenis tussen Lucky Luke en Rutger Gret is zo treffend,  dat hij door de Standaard Uitgeverij werd gevraagd om de officiële Lucky Luke lookalike voor Nederland en België te worden. Hij vertegenwoordigt de cowboy met hart en ziel en het is dan ook met veel plezier dat hij naar Kortrijk afzakt om de expo te bezoeken in Kortrijk 1302. “Eigenlijk moet ik er niet veel voor doen of laten. Ik heb het lang gezicht en de karakteristieke neus al van in mijn jeugd en ik heb een heel snelle verbranding van nature, dus ik mag eten wat ik wil: ik blijf zo dun. Ik heb wel paardrijlessen gevolgd en verf mijn haar zwart, maar voor de rest valt het goed mee”, zegt Rutger Gret.

Lucky Luke in het diepe zuiden

De expo "Lucky Luke in het diepe Zuiden" maakt deel uit van het cultureel winteraanbod van Stad Kortrijk. In het nieuwste album ‘Een cowboy tussen het katoen’ erft Lucky Luke een katoenplantage in Louisiana. De cowboy wil de plantage overdragen aan de zwarte boeren, maar jaagt hiermee de slavendrijvers uit de regio tegen zich in het harnas. Achdé en Jul zijn de scenarist en tekenaar van dienst. Morris, de schepper van de beroemdste cowboy in de stripwereld, werd in Kortrijk geboren. De makers vroegen een aantal Kortrijkzanen naar hun favoriete album en personages in de strip die echt indruk hebben gemaakt. De expo werd opgebouwd rond het antwoord van een twintigtal fans uit Kortrijk. 

Praktisch

"Lucky Luke in het diepe zuiden" loopt tot en met zondag 3 januari 2021 in het Dormitorium, Kortrijk 1302 (10 tot 17.00 uur. Gesloten op de feestdagen). De toegang is gratis, maar reserveren is in deze coronatijden wel verplicht via www.kortrijk1302.be 

Meest gelezen