(c) dpa-Zentralbild

Terrorist krijgt levenslang voor mislukte aanslag op synagoge en schietpartij op straat in Duitse stad Halle

In Duitsland is de extreemrechtse dader van een mislukte aanslag op een synagoge en een schietpartij op straat in de Duitse stad Halle veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Bij de schietpartij, in oktober 2019, vielen twee doden.

Een levenslange gevangenisstraf met een daaropvolgende preventieve hechtenis. Dat is de uitspraak van een Duitse rechter in het proces over de mislukte aanslag op een synagoge in Halle en de daaropvolgende schietpartij op straat. De rechter oordeelde dat de dader schuldig is aan een dubbele moord en een meervoudige poging tot moord. Door de preventieve hechtenis maakt de man geen kans om na 15 jaar vrij te komen.

Op 9 oktober 2019 probeerde de nu 28-jarige Duitser Stephan Balliet een synagoge in Halle binnen te dringen waar toen een vijftigtal Joden Jom Kipoer aan het vieren waren. Hij slaagde er echter niet in om de massieve poort van de synagoge open te krijgen. Balliet schoot daarop op straat een vrouw neer en even later ook nog een man in een kebabzaak. De 40-jarige vrouw en de 20-jarige man kwamen om het leven. Verschillende anderen raakten gewond. De terrorist zond alles rechtstreeks uit op een populaire gaming site.

Balliet bekende de feiten en had naar eigen zeggen antisemitische, racistische en antifeministische motieven. De terrorist publiceerde vlak voor de aanslag ook een antisemitische tekst op het internet.

Meest gelezen