AFP or licensors

Eredame Miss France-verkiezing overstelpt door antisemitische reacties, politie opent onderzoek

In Frankrijk is commotie ontstaan na de Miss France-verkiezing van afgelopen weekend. De 21-jarige vrouw die werd uitgeroepen tot eerste eredame, kreeg op sociale media antisemitische commentaren over zich heen nadat ze had gesproken over haar Israëlische roots. Er is een onderzoek geopend naar de antisemitische tweets. 

De 21-jarige April Benayoum, die eerder werd verkozen tot Miss Provence, was een van de deelneemsters aan de 100e editie van Miss France, die afgelopen weekend werd gehouden. Tijdens de missverkiezing sprak ze over haar Israëlische roots, waarna ze op Twitter een stortvloed van antisemitische reacties over zich heen kreeg. 

AFP or licensors

De tweets veroorzaakten verontwaardiging. "Ze zijn compleet tegenstrijdig met de waarden van onze zender, de productie en de show", reageerden de organisatoren. "Ongepast" en "uiterst teleurstellend", zei ook Amandine Petit, de uiteindelijke winnares van de schoonheidswedstrijd.

"Antisemitische wedstrijd"

Joodse organisaties uitten hun afschuw. "Miss France 2021 is niet langer een schoonheidswedstrijd, maar een antisemitische wedstrijd", reageerde een joodse studentenvereniging. 

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin liet weten "diep geschokt te zijn door de stortvloed van antisemitische beledigingen". Hij kondigde aan dat een onderzoek is geopend naar de tweets.

Eredame April Benayoum zelf laat de reacties niet aan haar hart komen, liet ze weten in een interview met de krant Var-Matin. "Het is jammer dat we zoiets in 2020 nog moeten meemaken. Het spreekt voor zich dat ik dergelijke reacties veroordeel, maar het raakt me helemaal niet."

Meest gelezen