Danny Gys

Staatssecretaris Eva De Bleeker na Twitter-rel over vaccinprijzen: "Nog niets gehoord van farmabedrijven"

Eva De Bleeker (Open VLD) heeft tot nu toe nog geen kwade mails of berichten gekregen van de producenten van de coronavaccins. Dat vertelt ze in Start Je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant. 2020 was een speciaal jaar voor haar: op 1 oktober werd de Hoeilander plots federaal staatssecretaris voor Begroting en Consumentenzaken. Vorige week maakte ze wel meteen een uitschuiver door de prijzen van de verschillende coronavaccins te grabbel te gooien op Twitter.

Het bericht werd kort daarna van haar Twitter-profiel verwijderd, maar het kwaad was intussen al geschied. Op die manier heeft ons land gezondigd tegen de afspraken om de prijzen van de verschillende vaccins niet openbaar te maken. De Bleeker verdedigde zich meteen in het parlement door te stellen dat de levering van de vaccins aan ons land niet in het gedrang komt. Sommige experts zijn van mening dat de farmabedrijven in theorie ons land nu wel voor de rechter kunnen dagen. "Ik heb tot nu toe nog geen vragen of opmerkingen gekregen van de farmabedrijven", zegt De Bleeker. "Zoiets gebeurt soms in de politiek. Dat is even lastig, maar ik krijg de steun van mijn partij en van de regering. Voor mij is het gepasseerd en ik kijk nu naar de toekomst."

Secret Santa voor de kerstmaaltijd

Ondanks de flater van vorige week, beleeft De Bleeker veel plezier aan haar nieuwe job als staatssecretaris. "Het is een ontzettend fijne en interessante job. Ik beschouw het als een hele eer. Ik heb uiteraard wel affiniteit met alles wat met cijfers te maken heeft, want ik ben handelsingenieur van opleiding. Maar ik heb een aantal begrotingsexperts gezocht omdat het een heel speciale materie is. Ik leer ook elke dag bij. We hebben een belangrijke taak: we moeten ervoor zorgen dat ons land weer kan groeien na deze crisis."

De feestdagen viert De Bleeker conform de coronamaatregelen, thuis met haar gezin. "Samen met mijn man en mijn twee kinderen van 16 en 14 jaar. We hebben elk een lotje getrokken om te bepalen wie de hapjes, het voorgerecht, het hoofdgerecht en het dessert gaat klaarmaken. Zo verdelen we de taken. Het is eigenlijk nog een verrassing, maar ik heb het voorgerecht getrokken." (lacht) De Bleeker hoopt dat mensen het nodige doorzettingsvermogen vinden om de coronamaatregelen vol te houden. "Iedereen is het beu. Ik ben het ook beu dat we onze familie en vrienden niet kunnen zien en hen niet kunnen vastpakken. Maar we gaan het nog wat moeten volhouden zodat het hopelijk volgend jaar allemaal voorbij is."

Meest gelezen