Ursula von der Leyen (archieffoto).
AFP or licensors

LIVEBLOG - Pfizer-vaccin goedgekeurd, "vrachtwagens vertrekken vanavond vanuit Puurs"

De Europese Commissie heeft het coronavaccin van Pfizer-BioNTech vroeger dan verwacht goedgekeurd. Een woonzorgcentrum in Puurs krijgt allicht de primeur in Vlaanderen België verlengt intussen het reisverbod voor het Verenigd Koninkrijk met 24 uur. Volg alle coronanieuws in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

BioNTech-baas: "Eerste vrachtwagens met coronavaccins vertrekken vanavond vanuit Puurs"

De eerste vrachtwagens met coronavaccins voor de Europese markt vertrekken vanavond vanuit Puurs. Dat heeft Ugur Sahin, de CEO en medeoprichter van BioNTech gezegd in een videointerview met het Duitse Bild.

Het vaccin dat het Duitse BioNTech samen met het Amerikaanse Pfizer ontwikkelde, kreeg vandaag een voorwaardelijke marktvergunning in de Europese Unie, waardoor de vaccinatie vanaf 27 december van start kan gaan. De vaccins bestemd voor de Europese markt worden met name in de Pfizer-fabriek in Puurs geproduceerd.

De distributie van de vaccins naar de verschillende Europese lidstaten gaat vanavond. "We hebben vandaag nog de laatste tests uitgevoerd", zei Sahin aan Bild. "De vrachtwagens zullen vanavond vertrekken. Ze moeten de juiste plaatsen in de 27 landen bereiken. En er moet verzekerd worden dat de logistiek echt perfect verloopt. Daarom ben ik blij dat de vaccinatie morgen niet van start gaat, maar wel de 27e."

Bekijk hier het gesprek (in het Duits) met de CEO van BioNTech:

 Een woordvoerster van Pfizer in België geeft geen commentaar.

Europese Commissie keurt coronavaccin van Pfizer-BioNTech goed, vaccinatiecampagnes starten op 27 december

Zoals verwacht, doch vroeger dan verwacht, heeft de Europese Unie het coronavaccin van Pfizer-BioNTech goedgekeurd. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen bekendgemaakt. 

De komende dagen vertrekken de eerste doses van de fabriek van Pfizer in Puurs naar alle EU-lidstaten. De vaccinatiecampagnes starten op 27, 28 en 29 december in het hele continent.

De goedkeuring volgt op een positief advies van het Europees Geneesmiddelenbureau eerder op de dag. Normaal zou de Europese Commissie het vaccin pas op 23 december goedkeuren, maar dat is dus vanavond al gebeurd.

Lees meer in dit artikel:

Nederland houdt vast aan 8 januari

In Nederland begint de vaccinatiecampagne op 8 januari en dus niet eerder, ook niet nu het Pfizer/BioNTech-vaccin al eerder een Europese goedkeuring heeft gekregen. 

De datum was al eerder aangekondigd en werd vanavond nog eens op de Nederlandse tv bevestigd door minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.

Dat buurlanden van Nederland al eerder gaan "prikken", noemt De Jonge louter symboliek. "Als je dan gaat navragen: hoeveel doe je er dan? Dan is dat gewoon één batch, en beginnen ze ook gewoon half januari." 

Biden laat zich voor het oog van de camera's vaccineren

Joe Biden, de verkozen president van de Verenigde Staten, heeft zich voor het oog van de camera's laten vaccineren tegen het coronavirus. De 78-jarige Biden kreeg een eerste van twee dosissen van het vaccin van farmareus Pfizer.

Biden werd ingeënt in een ziekenhuis in Newark, in zijn thuisstaat Delaware. Volgens Bidens transitieteam kreeg ook zijn echtgenote Jill het vaccin toegediend.

In de VS zijn twee vaccins goedgekeurd: dat van het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer en het Duitse biotechbedrijf BioNTech, alsook dat van het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna.

Bekijk hier het moment waarop Biden zich laat vaccineren:

Videospeler inladen...

Peter Piot: “Nog niet zeker of het aan de nieuwe mutant ligt of aan het gedrag van de mensen”

Professor Peter Piot, die woont en werkt in Londen, merkt op dat het nog niet zeker is dat de nieuwe variant van het coronavirus extra besmettelijk is. In Londen ziet hij namelijk dat de bevolking niet altijd de regels respecteert om het coronavirus in te dijken. Dat zegt de bekende  microbioloog en speciaal adviseur van de Europese Commissie in “Terzake”. 

Dat de bewuste variant van het virus in het Verenigd Koninkrijk opgemerkt werd, verrast Piot niet. De Britten hebben namelijk een goed systeem van sequentiëren, waarbij de verschillende vormen van het virus geanalyseerd worden.  

Op die manier hebben ze heel goed zicht op de verschillende stammen die circuleren. Dat is een dure praktijk maar ook heel leerzaam, zegt Piot. 

Als andere landen nu ook meer gaan sequentiëren, zullen ze merken dat de nieuwe stam ook bij hen circuleert. "Men heeft nu gevallen in België, Nederland, Denemarken... Het begon al in september en moet al in heel Europa verspreid zijn."

Bekijk hier het volledige gesprek met Peter Piot in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meerdere Cercle-spelers op lockdownfeest: "Gepast en streng optreden"

Enkele spelers uit de eerste ploeg van Cercle Brugge werden zaterdagavond betrapt tijdens een bijeenkomst waar de coronamaatregelen niet nageleefd werden. De spelers hadden een weekend vrij omdat hun match tegen Beerschot uitgesteld was. Cercle Brugge reageert ontgoocheld op het nieuws. "Het is ongepast en strookt niet met de waarde van onze familiale vereniging."

Lees meer in dit artikel:

Woonzorgcentrum in Puurs in polepositie voor eerste coronavaccin in Vlaanderen

Het woonzorgcentrum Sint-Pieter in Puurs zit in polepositie om als eerste in Vlaanderen een coronavaccin van Pfizer-BioNTech bij een van zijn bewoners te kunnen laten plaatsen. Dat meldt VTM Nieuws en bevestigt burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V) aan VRT NWS. De bevoegde task force zal het bericht morgen allicht officieel maken. 

De locatie in Vlaanderen is geen toeval: Pfizer-BioNTech produceert het vaccin al maanden in zijn afdeling in Puurs.

Lees meer in dit artikel:

Noël Wathion van Europees Geneesmiddelenbureau denkt niet dat coronavaccins niet zullen werken bij nieuwe coronavariant

Het is vrijwel zeker dat het vaccin van Pfizer-BioNTech ook zal werken tegen de nieuwe variant van het coronavoris die in het Verenig Koninkrijk is opgedoken. Dat zegt Noël Wathion van het Europese Geneesmiddelenagentschap in "Het Journaal"

“Dit is natuurlijk niet in de klinische studies bekeken geweest, dat moeten we grif toegeven", zegt hij. "Maar we hebben geen reden op dit ogenblik om te zeggen: kijk, het vaccin gaat niet werkzaam zijn (tegen de nieuwe variant red.). Dit zal verder worden uitgezocht. Het kan zijn dat er misschien een iets verminderde werkzaamheid is van het vaccin, maar zelfs dat staat nog niet vast."

Bekijk hier het gesprek met Noël Wathion in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Slagerij uit Roeselare verwacht 2.000 klanten met eindejaar: "Evenementenbureau ingehuurd, zodat alles veilig verloopt"

Verscheidene slagers en grote traiteurszaken bereiden zich voor op de kerst- en nieuwjaarsdrukte, die anders dan anders zal zijn in dit coronajaar. Bij slagerij Dugardeyn in Roeselare plaatsten ze zelfs grote tenten, zodat iedereen relatief comfortabel en op een coronaveilige afstand kan aanschuiven om zijn bestelling af te halen.

Lees meer in dit artikel:

Bpost: "Pakje naar Verenigd Koninkrijk sturen, kan voorlopig enkel via Express"

Wie vanuit België een pakje naar het Verenigd Koninkrijk wil sturen, kan dat voorlopig enkel via de Express-optie van Bpost. Dat meldt het postbedrijf. Brieven en postkaarten sturen kan nog wel, maar vertraging is mogelijk. Reden is de ernstige verstoring in het transport van goederen van en naar het Verenigd Koninkrijk.

België voerde gisteren een inreisverbod in nadat het Verenigd Koninkrijk een strenge lockdown had ingevoerd omdat er een variant van het coronavirus was opgedoken die mogelijk veel besmettelijker is. Het inreisverbod geldt zowel voor vliegreizen als voor Eurostar-ritten. In België is vrachtverkeer met het VK nog wel toegelaten, maar niet in de Franse toegangspoorten, waardoor het goederenverkeer mogelijk ook zwaar lijdt onder de maatregel.

Bpost heeft daarom besloten om voorlopig geen pakjes meer te verzenden naar het Verenigd Koninkrijk, die verstuurd worden als standaard-zending. Dat is de goedkoopste manier om een pakje naar het buitenland te sturen, maar daarbij wordt gebruik gemaakt van het vrachtverkeer. Consumenten kunnen dus enkel nog een pakje naar het Verenigd Koninkrijk sturen via de Express-optie. Die is duurder, maar maakt gebruik van het luchtverkeer. Goederen vervoeren via de lucht is op dit moment nog steeds toegelaten.

Het postbedrijf benadrukt dat mensen nog steeds brieven en kerstkaarten naar het Verenigd Koninkrijk kunnen zenden, al moeten ze rekening houden met mogelijke vertragingen. De situatie wordt volgens bpost nauwgezet opgevolgd.

Boris Johnson wil "binnen enkele uren" oplossing voor transportprobleem door grenssluiting

Het Verenigd Koninkrijk wil "zo snel mogelijk" werk maken van een heropening van de Franse grens. Premier Boris Johnson verwacht dat er "binnen enkele uren" een oplossing voor de problemen met het goederentransport zal zijn, zo kondigde hij vanavond aan tijdens een persconferentie.

Frankrijk en verschillende ander Europese landen hebben de grenzen met het Verenigde Koninkrijk gesloten , wegens de besmettelijke mutatie van het coronavirus die zich snel verspreidt in Londen en het zuidoosten van Engeland. Als gevolg daarvan is het goederentransport over het Kanaal in de knoop geraakt.

Johnson verklaarde dat hij met de Franse president Emmanuel Macron een "excellent gesprek" heeft gehad over het probleem. Beide landen hebben begrip voor elkaars situatie, aldus Johnson.

"We willen het probleem zo snel mogelijk oplossen." Er moet voor gezorgd worden dat vrachtwagens in beide richtingen "covidvrij" kunnen rijden", zei Johnson. "Onze teams werken er hard aan. Als we een resultaat kunnen krijgen, dan zal dat geweldig zijn. We doen het zo snel als we kunnen."

De Britse premier probeerde de Britse bevolking ook gerust te stellen over de gevolgen van de transportproblemen. "Het overgrote deel van het voedsel, de medicijnen en de voorraden bereiken ons zoals normaal", beklemtoonde Johnson. Hij garandeerde dat er geen tekorten in de winkels zullen komen. "Onze bevoorrading is robuust."

Gevel van AZ Groeninge versierd met warme kerstboodschappen op de langste nacht van 't jaar

Op de gevel van het AZ Groeninge in Kortrijk staan vanavond en morgenavond verschillende kerstwensen en warme boodschappen geprojecteerd. Het ziekenhuis doet dat omdat het vannacht de langste nacht van het jaar is. "We willen een beetje licht in het duisternis brengen", zegt CEO Inge Buyse.

Lees meer in dit artikel:

Wereldgezondheidsorganisatie: "Nieuwe coronavariant is controleerbaar"

De nieuwe variant van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk is aangetroffen, verspreidt zich sneller, maar kan net zoals de andere bekende stammen ingeperkt worden. Dat beklemtonen functionarissen bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

"De situatie loopt niet uit de hand, maar kan niet zo gelaten worden", zegt Mike Ryan, noodhulpcoördinator van de WHO. Hij maant landen aan om al bewezen gezondheidsmaatregelen in te voeren.

Volgens de WHO besmet iemand die de nieuwe variant oploopt gemiddeld 1,5 personen. Voor eerder gekende varianten in het Verenigd Koninkrijk is de reproductiegraad 1,1.

Britse wetenschappers proberen te achterhalen in hoeverre die toename te wijten is aan veranderingen in het virus, en in hoeverre het gerelateerd is aan het gedrag van de bevolking, aldus Maria Van Kerkhove, de technische verantwoordelijke van de cel die instaat voor de beheersing van de pandemie binnen de WHO. Ze benadrukt dat er momenteel geen bewijs is dat de nieuwe stam een meer ernstige of meer dodelijke ziekte veroorzaakt.

Eerste Moderna-vaccins toegediend in Verenigde Staten

Een verpleegster in de Amerikaanse staat Connecticut is voor het oog van de camera's ingeënt met het vaccin van farmabedrijf Moderna. Op die manier ging in de VS de vaccinatiecampagne van start met het nieuwe middel dat met spoed werd goedgekeurd.

Een week geleden gingen al de vaccinaties van start met het vaccin van de Amerikaanse farmareus Pfizer en het Duitse biotechbedrijf BioNTech. Het Moderna-vaccin zou al op verschillende plaatsen in de Verenigde Staten toegediend worden.

BioNTech: "We staan klaar om te starten met de levering van het vaccin"

Het Duitse BioNTech staat naar eigen zeggen al klaar in de startblokken om te beginnen met de levering van coronavaccins in de EU. "We zijn klaar om met de levering van de eerste vaccindoses in de EU te beginnen, van zodra we groen licht krijgen", zegt Ugur Sahin, de CEO en medeoprichter van BioNTech. BioNTech ontwikkelde samen met Pfizer het coronavaccin dat wellicht snel worden uitgerold in de EU.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) had al aanbevolen om het coronavaccin van Pfizer en BioNTech een voorwaardelijke marktvergunning te geven. De Europese Commissie wil maandagavond al beslissen over de uiteindelijke toekenning van die marktvergunning.

"De huidige beslissing is een bijzonder persoonlijk en emotioneel moment voor iedereen bij BioNTech", zegt Sahin. "Als onderneming in het hart van de EU zijn we bijzonder verheugd dat we een stap dichter zijn bij de mogelijke levering van het eerste vaccin tegen deze verwoestende pandemie in Europa."

Openluchtbar, schoonheidssalon en foodtruck in zone Lanaken-Maasmechelen gesloten

De lokale politie van de zone Lanaken-Maasmechelen (LaMa) heeft het voorbije weekend tijdens coronacontroles een openluchtbar, een schoonheidssalon en een foodtruck moeten sluiten. In een appartement aan de Koningin Astridlaan waren deze ochtend rond 3 uur de eigenaar en acht personen aanwezig, die het samenscholingsverbod negeerden.

Gisteren rond 15 uur moest politie LaMa een openluchtbar aan de Krieckaertlaan in Gellik (Lanaken) sluiten. De uitbater en de aanwezigen waren niet in orde met de coronamaatregelen. Ook een foodtruck moest gisteren rond 16.45 uur op de Neerharenweg in Lanaken de deuren sluiten, omdat men de coronaregels niet naleefde. 

Op de Jan Rosierlaan in Lanaken werd gisteren rond 17.45 uur een schoonheidssalon gesloten. De uitbater en een klant kregen een corona-pv. Tot slot was er deze ochtend een samenscholing in het appartement op de Koningin Astridlaan in Maasmechelen.

Rune (8) en zijn opa joggen samen in openlucht: "Zo kan ik hem toch nog zien ondanks corona"

Kinderen en hun grootouders hebben elkaar al erg moeten missen tijdens deze coronacrisis. Dankzij de trainingen bij jogclub "Bilzen Beweegt" kunnen de achtjarige Rune en zijn opa Henri elkaar toch coronaveilig blijven zien. Op deze vierde dag van De Warmste Week - die dit jaar draait rond mensen bedanken die het verschil hebben gemaakt voor iemand - heeft Rune zijn opa en looptrainer bedankt met een bezoekje van Ketnet-Helden Maureen en Sieg.

Lees meer in dit artikel:

Corona-app "Coronalert" slaat nog niet aan: amper 4 procent van besmette mensen maakte er gebruik van

Van de 500.000 mensen die sinds eind september besmet zijn geraakt met het coronavirus, heeft amper 4 procent gebruik gemaakt van Coronalert, de Belgische de corona-app. Dat blijkt uit een antwoord van staatssecretaris voor digitalisering Mathieu Michel (MR) aan Michael Freilich (N-VA). Coronalert werd op 30 september gelanceerd met de bedoeling om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De app werd ondertussen 2,2 miljoen keer gedownload.

Lees meer in dit artikel:

Voetballers over hun knuffelgedrag: "Een moment van trance waarbij je de maatregelen vergeet"

In deze moeilijke coronatijden snakt zowat iedereen naar een knuffel. Dat profvoetballers een doelpunt of overwinning wél nog kunnen en mogen vieren, stuit vele mensen tegen de borst. Maar wat zeggen de voetballers zelf over het discussiepunt? "Je wil zo'n moment delen en dan ben je 10 seconden van de wereld."

Lees meer in dit artikel:

Vrachtwagens blijven naar haven van Dover komen, overheid vraagt havens te mijden

Ondanks de reisbeperkingen wegens de nieuwe variant van het coronavirus, blijven er maandag vracht- en personenwagens toestromen aan de haven van de Britse stad Dover. Dat meldt de Britse omroep BBC op zijn liveblog. De regering heeft de transporteurs opgeroepen om niet naar de havens te reizen.

De Franse regering had zondag aangekondigd dat ze het verkeer van mensen en vracht vanuit Groot-Brittannië voor 48 uur opschort, en dat vanaf de nacht van zondag op maandag. De beslissing werd genomen wegens de besmettelijke mutatie van het coronavirus die zich snel verspreidt in Londen en het zuidoosten van Engeland.

Aan de ingang van de haven worden de chauffeurs gewaarschuwd voor het feit dat de grens met Frankrijk gesloten is. Verschillende Britse vrachtwagenchauffeurs vertellen aan BBC dat ze rechtsomkeer maken en naar huis terugkeren. Buitenlandse chauffeurs moeten noodgedwongen twee dagen in hun cabine doorbrengen.

Delen van de autosnelweg M20 doen nu dienst als enorme parkeerplaats voor vrachtwagens. Volgens de politie van het graafschap Kent staan daar zowat 500 voertuigen. De regering vraagt aan transporteurs om de regio te vermijden. Ook de havens van Portsmouth en Newhaven moeten vermeden worden.

In een reactie aan de openbare omroep noemt de vrachtwagenchauffeur Rick Mayo de situatie "belachelijk". "Vrachtwagenchauffeurs komen niet in contact met andere mensen, we bevinden ons alleen in onze cabine. We doen drie tot vier dagen aan zelfisolatie", zo klinkt het. "Als er wel contact plaatsvindt, is dat erg beperkt en met mondmasker en handschoenen."

Meest gelezen