Videospeler inladen...

Vlamingen zitten onverwacht vast in Verenigd Koninkrijk: "De sfeer is hier momenteel heel bedrukt" 

Nu het Verenigd Koninkrijk door de steeds snellere verspreiding van een mogelijk besmettelijker variant van het coronavirus zo goed als volledig afgesloten is van de buitenwereld, zitten ook Belgen er onverwacht vast. Andere landgenoten zijn dan weer halsoverkop vertrokken met de laatste trein of boot, om toch hier de kerstdagen door te brengen. Het verbod op alle passagiersvervoer met het Verenigd Koninkrijk is trouwens met 24 uur verlengd, heeft het kernkabinet deze namiddag bekendgemaakt.

Gisteravond is een voorlopig laatste Eurostar-trein uit Londen in Brussel aangekomen, en die zat afgeladen vol. Veel van de 600 reizigers hadden op het laatste moment nog hun ticket omgeboekt, of waren halsoverkop vertrokken. "Deze ochtend last minute alles moeten pakken en veranderen. Naar het station gaan en in Londen geraken, en dan van Londen naar hier", schetst Kristina Armahoutova haar dag. "Het was een heel gedoe, maar ik ben blij dat ik er geraakt ben."

Voor sommige reizigers werd het een dure overtocht. Gala Gosset moest omboeken betaalde 500 euro voor twee tickets in eerste klasse. "Er waren niet genoeg treinen, en op het laatste moment beslissen, dat is niet leuk."

"Een van de laatste ferries"

Yana Pannecoucke en haar Britse partner vertrokken gisteravond halsoverkop uit het Verenigd Koninkrijk naar België. Toen ze hoorden dat ook de havens dicht gingen, gooiden ze nog snel wat spullen in de auto en vertrokken, zegt ze. Vanuit Dover vertrekken lukte niet meer, maar voor de ferry vanuit Portsmouth waren wel nog de laatste tickets beschikbaar. "Ik denk dat we een van de laatste ferries hebben gehaald die nog zijn uitgevaren." 

Bekijk hier de getuigenis van Yana Pannecoucke (tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

Olivia: "De sfeer is hier heel bedrukt"

Olivia Vandeputte, een Vlaamse die al vijf jaar in Londen woont, heeft minder geluk. Zij zou normaal woensdag naar België vertrekken om Kerstmis te vieren met haar familie, maar dat lijkt nu niet te zullen lukken. "Ik ben uiteraard heel teleurgesteld. De sfeer is hier momenteel ook heel bedrukt", zegt Vandeputte, die ervan uitgaat dat ze Kerstmis dit jaar alleen zal vieren, met haar kat.

Bekijk hier de getuigenis van Olivia Vandeputte (tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

Of de Belgen in het Verenigd Koninkrijk de feestdagen alsnog in ons land zullen kunnen doorbrengen, zal afhangen van waar ze hun hoofdverblijfplaats hebben. 

Het kernkabinet heeft deze namiddag beslist om het huidige verbod op alle passagiersvervoer met het Verenigd Koninkrijk nog 24 uur aan te houden. Vanaf 23 december zullen enkel personen die in België hun hoofdverblijfplaats hebben, tot ons land worden toegelaten. 

Tot en met 31 december 2020 blijft het geldende verbod op rechtstreeks passagiersvervoer per vliegtuig, trein of boot gelden voor personen zonder hoofdverblijfplaats in België. 

Vanaf 1 januari 2020 zullen ook personen zonder hoofdverblijfplaats in België worden toegelaten, als ze een negatieve coronatest hebben afgelegd. In tussentijd overlegt ons land verder op EU-niveau en met de buurlanden om tot een gecoördineerde aanpak te komen.

Doordat de Franse havens dicht zijn, wordt gevreesd voor voedseltekorten in het Verenigd Koninkrijk. Mensen beginnen al stevig te hamsteren, merkt de Vlaamse Silke Vanbeselaere, die in Londen woont. "Vooral verse producten, zoals groenten en fruit, vooral de typische groenten met kerst, zoals wortelen en spruiten". 

Ook Vanbeselaere was van plan om met de kerstdagen naar België te komen, maar ziet die plannen in het water vallen. "Wij weten nog niet wat we gaan eten en waar we het precies gaan halen, maar we proberen er het beste van te maken", zegt ze.

Heel apart jaar voor "Londense" Lina uit Destelbergen

Lina Lemaire uit Destelbergen, die met haar gezin in Londen woont, had dit jaar sowieso geen plannen gemaakt om tijdens de kerstvakantie naar België te komen. Een tijd als deze heeft ze nog nooit meegemaakt: de brexitonderhandelingen die niet vlotten, een extra besmettelijke variant van het coronavirus die er opduikt, niet naar België kunnen door een tijdelijk reisverbod. Ze merkt dat de Britten gefrustreerd zijn. Voor haar ouders en schoonouders is het jammer dat ze deze vakantie weer hun kleinkinderen niet kunnen knuffelen. “Maar ondanks dat woon ik hier nog graag”. 

Lina Lemaire

Het is rustig, de straten liggen er verlaten bij, antwoordt Lina op de vraag hoe het daar nu is in Londen. De bruisende stad die wild is van Kerst, is niet meer zo levendig sinds de lockdown werd afgekondigd. Britten die geen christmas pudding kunnen delen met hun families, dat is niet fijn. “Ze zijn gefrustreerd”, lacht Lina, en “ze kijken ernaar met gemengde gevoelens.”

Gewoonlijk komt Lina met haar man en kinderen elke vakantie op bezoek bij de familie in Oost-Vlaanderen. “Met Kerstmis waren we nu niet van plan om te komen, want je mag toch niet samen komen en je moet in quarantaine,” maar het is wel extra lastig. “Ik heb kinderen, de ouders en de schoonouders zien af. Het is een aanpassing.” In augustus was het gezin van plan om drie weken op vakantie te komen, maar dat bezoek viel deels in het water. “We zijn 1 week gebleven omdat er plots quarantaineregels werden ingevoerd.” 

Weinig informatie

“De overheid heeft lang gezegd dat het kerstfeest gewoon kon doorgaan. Maar wij zagen vorige week die coronabesmettingen al erg stijgen en er kwam heel weinig info over.” Het valt Lina op dat de overheid in Groot-Brittannië minder communiceert naar de bevolking in vergelijking met België. “We lezen of horen alles via de pers. Het duurt meerdere dagen eer de overheid iets bevestigt. Intussen weten we nu wel met zekerheid dat die extra besmettelijke variant er is.”

Britten zijn gefrustreerd, maar ik woon hier nog altijd graag

Er lijken volgens Lina dezer dagen maar 2 gespreksonderwerpen te zijn tussen de mensen: corona of de brexit. Die onderhandelingen over een handelsakkoord om uit de Europese Unie te stappen zijn nog niet afgerond. Op 31 januari dit jaar hadden de Britten de Europese Unie officieel verlaten, maar er was nog een overgangsperiode van 11 maanden om het eens te worden over een handelsakkoord. Op 31 december eindigt die overgangsperiode. 

Ondanks al dat negatieve nieuws is Lina nog graag in Londen. “Ik woon hier nog graag, jaja,” lacht ze. “En Kerstmis vieren we klein onder ons. Al denk ik er nog aan om misschien een vriendin uit te nodigen die alleen woont. Je mag hier ook je bubbel uitbreiden met 1  alleenstaand iemand. Als dat veilig kan.”

kasto80

Meest gelezen