Mechelen krijgt half miljoen voor slim waterproject: "Zowel extreme droogte als overdreven regenval aanpakken"

De stad Mechelen krijgt van Vlaams minister Bart Somers (Open VLD) een half miljoen euro om de hoeveelheid water die in de stad aanwezig is beter te meten en digitaal op te volgen. Er zijn op het grondgebied van de stad bijna 120 land- en tuinbouwers die geregeld delen van hun oogst verloren zien gaan, door droogte of door overdreven regenval. "Het is de bedoeling om te weten te komen hoeveel water ze moeten opslaan voor droge periodes en waar ze water moeten afvoeren", zegt schepen voor landbouw Koen Anciaux (Open VLD).

Droogte en hevige regenval kunnen heel wat schade veroorzaken bij tuin- en landbouwers. "Afgelopen zomer konden ze een deel van hun gewassen niet binnenhalen door de droogte", legt Anciaux uit. "Maar ook hevige regenval kan veel schade veroorzaken. Het water blijft soms lang op de akkers liggen, waardoor de gewassen rotten."

Om dat probleem op te lossen, gaat de stad meer inzetten op het meten van het water. "We willen een zicht krijgen op waar het water valt en hoeveel water er beschikbaar is in de grond of in vijvers. We gaan ook de luchtvochtigheid en temperatuursevolutie van het water meten", licht Anciaux toe. "Op die manier kunnen we dan nagaan hoeveel water we best bufferen en op welke plaatsen we dat het best doen."

Het is de hoeveelheid aan kleine projecten die het probleem op grotere schaal oplossen

Koen Anciaux (Open VLD), schepen voor landbouw

Volgens Anciaux is het belangrijk om ook op lokaal niveau een waterproject op te richten. "Het is de hoeveelheid van kleinere waterhuishoudingsprojecten die op grotere schaal het probleem van droogtes en extreem natte periodes kunnen oplossen."

Meest gelezen