Radio 2

Proefproject in Mesen en Heuvelland tegen overlast zwaar verkeer aardappelverwerkend bedrijf

In Mesen en Heuvelland start binnen een 3-tal maanden een proefproject om de verkeersopstoppingen aan te pakken in de Komenstraat, de Steenstraat en de Vierkoningenstraat. In die 3 straten, die op elkaar aansluiten, is het vaak zeer druk door vrachtverkeer van en naar het aardappelverwerkend bedrijf Claerebout Potatoes. Zowel de gemeenten, als het Vlaams gewest en het bedrijf zelf zoeken naar een oplossing op langere termijn en beginnen die zoektocht volgend jaar in maart met een proefproject dat een half jaar zal lopen. 

Het proefproject zal twee zaken doen: het zwaar verkeer ten dele omleiden én parkeerplaatsen wegnemen om zo meer plaats op de weg te hebben, zodat voertuigen makkelijker kunnen kruisen. Schepen Wieland De Meyer (Gemeentebelangen) uit Heuvelland: "Enerzijds zal er op de weg op een aantal plaatsen gezorgd worden dat het verkeer kan kruisen, dat gaat over twee wagens, maar ook een wagen en een tractor. Anderzijds willen we ervoor zorgen dat er veel minder kruisbewegingen zijn tussen zwaar vervoer en zullen we eigenlijk het zwaar verkeer dat komt vanuit de Vier Koningen richting Wulvergem omleiden via een andere weg. Dus het doorgaand zwaar verkeer zal in één richting niet meer mogen passeren, waardoor er veel minder file en problemen zullen zijn."

Tien jaar lastig, waarvan twee jaar zeer zwaar

Voor burgemeester Sandy Evrard (MLM) van Mesen werd het tijd voor het proefproject: "Het was 10 jaar lastig en de laatste 2 jaren waren eigenlijk zeer zwaar. Er rijden hier per dag meer dan 300 vrachtwagens en nog een 1000-tal personenwagens. Soms halen vrachtwagenchauffeurs gevaarlijke manoeuvres uit om hindernissen te kunnen nemen,  zoals achteruitrijden op een kruispunt. Men vergeet al snel dat de zwakke weggebruiker van al die dingen de dupe kan zijn. Gewone tractoren met hun aanhangwagens zullen kunnen doorrijden, maar we willen komen tot een halvering van het aantal vrachtwagens. Op piekmomenten betekent dat 60 tot 80 vrachtwagens die niet meer zullen kunnen doorrijden. De omleidingen zullen aangeduid staan." 

Meest gelezen