Zone rond het stadhuis Aarschot is voortaan rookvrij: “Om mensen aan te sporen niet te roken in bijzijn van kinderen”

In Aarschot is de omgeving rond het stadhuis en het stadspark rookvrij geworden. Aan de hand van borden van Generatie Rookvrij wordt een zone afgebakend waarin je niet meer mag roken.

De zone van het stadshuis en het stadspark van Aarschot is voortaan rookvrij. Op deze manier wil de stad verdere stappen zetten naar een rookvrije generatie. Het doel is uiteindelijk om kinderen die nu geboren worden, rookvrij te laten opgroeien. Want kinderen zouden door het zien van roken, zelf meer geneigd zijn om te beginnen met roken. De slagzin van het project luidt dan ook: “Zien roken, doet roken. Rook of damp daarom niet in het zicht van kinderen.”

We hebben de bedoeling om op lange termijn alle speeltuinen ook rookvrij te maken

Schepen Nicole Van Emelen, SP.A

Maar de zone die nu afgebakend is door borden van de Rookvrije Generatie is nog niet het einde van de initiatieven om minder te roken in het bijzin van kinderen, dat zegt schepen van Welzijn Nicole Van Emelen (SP.A): “We hebben de bedoeling om op lange termijn alle speeltuinen ook rookvrij te maken. We gaan de mensen dus sensibiliseren om niet meer te roken in het bijzijn van kinderen. Als bestuur willen we dan ook het voorbeeld geven en hebben we in eerste instantie buiten het speelplein Bekaf nu ook de zone rond het stadhuis opgenomen. Op termijn zullen er nog gebouwen en speeltuinen zijn die dus rookvrij zullen gemaakt worden.”

Geen boetes

Mensen die toch nog roken in de afgebakende zone zullen echter geen boete krijgen zegt de schepen: “We kunnen de mensen niet opleggen om écht niet meer te roken maar het is wel de bedoeling om de vraag toch een beetje te respecteren en om die zone rookvrij te houden. Maar boetes gaan we zeker niet geven.”

Meest gelezen