Overbuur achtervolgt misdadigers na overval op vrouw van 78: "Hun Mercedes was sneller dan mijn bestelwagen"

De politie en het gerecht zijn op zoek naar de daders van een brutale overval zaterdag, op een vrouw van 78 uit Oostkerke. Een dakwerker, die een loods heeft tegenover het huis van de vrouw, probeerde de misdadigers nog te achtervolgen, maar ze reden te snel om de nummerplaat te kunnen noteren. 

Zaterdagmiddag drongen 2 misdadigers het huis binnen van een ouder echtpaar uit Oostkerke. Alleen de vrouw was thuis. Ze lag net te rusten in de slaapkamer. De mannen dwongen haar haar juwelen af te geven en sloegen daarna op de vlucht. Neil Gunst, een dakwerker die een loods heeft tegenover het huis van de vrouw, zag de 2 wegrennen naar de vluchtwagen waarin een 3e handlanger zat en zette de achtervolging in.

"Ik had die mannen eerder die dag al gezien", zegt hij, "vlakbij een boerderij. En ik vond ze toen al wat verdacht. Maar goed, ik dacht dat ze iets kwamen leveren of ophalen daar. Toen ik ze het huis zag buitenstormen aan de overkant, met een kap over hun hoofd en een pet op, wist ik zeker dat er iets niet klopte. Ik ben hen achternagereden, maar hun Mercedes was een stuk sneller dan mijn bestelwagen en ik heb hun nummerplaat niet meer kunnen noteren."

Mijn hart brak toen ik die vrouw terugvond in de kelder. Het zal je moeder of je oma maar overkomen.

Neil Gunst, overbuur

Toen Neil zag dat het geen zin meer had om de overvallers te achtervolgen, verwittigde hij de politie en belde hij ook de zoon op van de vrouw. "Ik ken die mensen wel wat. Het is aan de zoon van dat echtpaar dat ik mijn loods huur. Ik ging er toen nog vanuit dat het gewoon een inbraak was. Maar toen zei die zoon dus dat zijn moeder waarschijnlijk nog in het huis was", legt hij uit.

"Ik ben meteen naar daar geweest, ben binnengegaan via een schuifraam aan de achterkant van het huis, dat kapotgeslagen was, en heb haar naam geroepen. Uiteindelijk heb ik haar gevonden in de kelder. Ze hadden haar daar opgesloten. Mijn hart brak toen ik haar zo zag, het zal maar je moeder zijn of je oma die zoiets overkomt. Net op dat moment kwam ook de politie aan."

Toch een spoor gevonden

De politie en het gerecht proberen nu te achterhalen wie de daders zijn. Gelukkig was Neil niet de enige die de mannen verdacht vond. Ook de eigenaar van de boerderij waar hij ze eerder die dag had gezien, vond hen maar vreemd en heeft hun nummerplaat wel kunnen noteren. De auto blijkt uit de regio Calais te zijn. 

Meest gelezen