Ook morgen vakbondsacties bij De Lijn

Morgen zijn bij De Lijn opnieuw vakbondsacties aangekondigd, waardoor er hinder zal zijn voor de reizigers. Nieuw overleg heeft voor de vakbonden niet het gewenste resultaat opgeleverd. Dat melden vakbonden ACV Openbare Diensten en ACOD TBM. Morgenochtend vindt opnieuw overleg plaats.

De bonden hebben vandaag al gestaakt om problemen bij de technische dienst aan te kaarten en hogere lonen te eisen. Ze hadden al gewaarschuwd dat de staking voelbaar zou zijn over heel Vlaanderen. Bovendien gaven ze geen einddatum voor de acties, die lieten ze afhangen van de reactie van de directie.

Deze middag was er daarom opnieuw overleg gepland tussen de vakbonden en de directie van De Lijn. "Het is positief dat het overleg er geweest is, maar er is niet voldoende uitgekomen", vertelt Jo Van der Herten, secretaris van de christelijke vakbond ACV Openbare Diensten. Ook volgens Stan Reusen, van socialistische vakbond ACOD TBM, zijn er onvoldoende redenen om de acties stop te zetten. Dinsdag in de voormiddag is er wel nieuw overleg gepland met de directie van De Lijn.

Reizigers moeten dus ook morgen rekening houden met storingen bij trams en bussen. In de stad Antwerpen was de hinder vandaag het meeste voelbaar. Daar reed tijdens de ochtendspits maar één op de vier trams of bussen.

Waarom wordt precies gestaakt?

De bonden staken om problemen bij de technische dienst aan te kaarten en hogere lonen te eisen. Directeur-generaal Roger Kesteloot reageerde dat de bonden "van kwade wil" zijn en "destructief gedrag" vertonen. De staking is volgens hem "spierballengerol voor intern vakbondsgebruik". De Lijn heeft al heel wat inspanningen gedaan voor de technische dienst, luidt het ook.

De bonden zouden bovendien geen einddatum voor de acties gegeven hebben. "We gaan ervan uit dat er vandaag de hele dag gestaakt wordt", aldus Van der Sype eerder vandaag. "Maar we weten niet wat de komende dagen zullen brengen omdat de bonden hebben aangekondigd dat dat afhangt van de gesprekken met de directie." 

Meest gelezen